Rhinospray Loopneus (ipratropium) is een geneesmiddel, te gebruiken vanaf 12 jaar. Geen gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding, alleen indien op medisch advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw apotheker. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Opella Healthcare Belgium Opella Healthcare Belgium MAT-BE-2200613
Last van een loopneus bij neusverkoudheid?
Rhinospray Loopneus heeft een formule die je efficiënt en langdurig verlost van je loopneus en dit gedurende 6 uur.
Rhinospray Loopneus verlicht je loopneus bij verkoudheid!
Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.
Volwassenen
- Twee opeenvolgende verstuivingen (= 84 microgram werkzame stof) in elk neusgat, 3 tot 4 maal per dag.
- Pediatrische patiënten
- Kinderen vanaf 12 jaar: Twee opeenvolgende verstuivingen (= 84 microgram werkzame stof) in elk neusgat, 3 tot 4 maal per dag.
- De huidige beschikbare gegevens zijn niet voldoende om het gebruik bij kinderen jonger dan 12 jaar te kunnen aanbevelen.
Wijze van toediening
- Verwijder de plastic beschermdop van de neusspray.
- Om het pompje te activeren, het flesje vastnemen met de duim op de onderzijde en de wijsvinger en middelvinger aan elke zijkant van het neusstuk. Zorg ervoor dat het neusstuk verticaal wordt gehouden en is niet gericht op de ogen. Druk enkele malen stevig en snel. De pomp wordt daardoor geactiveerd en is dan gebruiksklaar. Ze mag pas opnieuw worden geactiveerd als ze 24 uur niet is gebruikt. Om de pomp opnieuw te activeren volstaan één tot twee samendrukkingen.
- Vooraleer Rhinospray Ipratropium te gebruiken, eerst de neus snuiten om de neusgangen vrij te maken.
- Sluit een neusgat door met de vinger zijdelings op de neus te drukken, buig het hoofd lichtjes voorover en breng het neusstuk in het andere neusgat.
- Druk stevig en snel. Na elke verstuiving diep inademen door de neus en uitademen door de mond.
- Na elke verstuiving het hoofd lichtjes achterover brengen, zodat de oplossing het diepste deel van de neusholte kan bereiken.
- Herhaal de punten 4-5-6 voor het andere neusgat.
- De beschermdop terugplaatsen.
Als het neusstuk bevuild is, is het nodig om het gedurende 1 minuut onder warm lopend water te spoelen na verwijdering van het plastic beschermdopje. Het neusstuk drogen, het pompje opnieuw activeren (zie punt 2) en de plastic beschermdop terugplaatsen.
De meeste bijwerkingen kunnen worden toegeschreven aan de anticholinerge eigenschappen van ATRONASE. Net als elke topische behandeling kan Rhinospray Ipratropium lokale irritatie veroorzaken. Bijwerkingen zijn geïdentificeerd op basis van gegevens uit klinische studies en studies over geneesmiddelenbewaking tijdens de gebruiksperiode na de goedkeuring van het geneesmiddel.
De meest voorkomende bijwerkingen gemeld in klinische studies zijn: epistaxis, droge neus, hoofdpijn, irritatie van de neus en irritatie van de keel.
Bijwerkingen zijn gerangschikt naar frequentie, volgens de volgende conventie: zeer vaak (bij meer dan 1 op de 10 patiënten); vaak (bij 1 tot 10 op de 100 patiënten); soms (bij 1 tot 10 op de 1.000 patiënten); zelden (bij 1 tot 10 op de 10.000 patiënten); zeer zelden (minder dan 1 op de 10.000 patiënten).
Immuunstelselaandoeningen
soms: anafylactische reactie, overgevoeligheid
Zenuwstelselaandoeningen
vaak: hoofdpijn
soms: duizeligheid
Oogaandoeningen
soms: accommodatiestoornissen (visueel), mydriasis, verhoogde intraoculaire druk, glaucoom, oogpijn, wazig zicht, halo, hyperemie van de conjunctiva, corneaoedeem
Hartaandoeningen
soms: supraventriculaire tachycardie, boezemfibrilleren, verhoogde hartslag
zelden: hartkloppingen
Ademhalingsstelsel-, borstkas- en mediastinumaandoeningen
vaak: epistaxis, droge neus, irritatie van de keel, irritatie van de neus
soms: droge keel, bronchospasme, laryngospasme, farynxoedeem
Maagdarmstelselaandoeningen
soms: droge mond, misselijkheid, verminderde gastro-intestinale motiliteit, oedeem in de mond, stomatitis, branderig gevoel
Huid- en onderhuidaandoeningen
soms: huiduitslag, angio-oedeem
zelden: urticaria, pruritus
Nier- en urinewegaandoeningen
soms: urineretentie