
Sommige mensen laten graag hun handen door glanzend en gezond haar glijden. Maar wist je dat zoiets een grote fout is op het vlak van haar en hoofdhuid? De huid op je handen bevat ook talgklieren en dat heeft zijn gevolgen wanneer je deze door je haren laat glijden. Er zitten namelijk ook een bepaalde hoeveelheid talgklieren op je hoofdhuid die het haar en hoofdhuid soepel houden. Nog meer talg toevoegen is dus niet nodig, want uiteindelijk vormt er kroezig haar.
Je haar en hoofdhuid zijn een verfijnd, maar ook zeer gevoelig systeem. Foute voeding, droge lucht of te vaak wassen zijn allemaal zeer nadelig voor prachtig haar. Ook de hormoonproductie van je lichaam heeft een invloed op je hoofdhuid. Tijdens de puberteit zijn vet haar en huid een vaak voorkomend en zeer vervelend probleem. Bij het ouder worden, vooral tijdens de menopauze, heeft de huid dan weer de neiging om droog te worden. Haaruitval, droog haar en soms roos zijn fenomenen die dan vaker optreden. Kom dus alles te weten over wat je kan doen om je haar en hoofdhuid te helpen!
Welke haarproblemen zijn er en wat kan je eraan doen?
- Vet haar
Wanneer de talgproductie op volle toeren draait, heeft je haar de neiging om vettig te worden. Dagelijks wassen (met lauw water) is geen probleem, maar een goede maatregel als je de juiste shampoo gebruikt. Masseer je hoofdhuid ook niet, omdat dit de talgklieren extra stimuleert. Een herstellende kuur die als masker op het haar wordt aangebracht (laat 10 minuten inwerken en spoel het daarna uit), zal eerder helpen.
- Droog haar
Droog haar groeit meestal op een droge hoofdhuid waarvan de talgproductie niet genoeg is om het haar van vocht te voorzien. Het voordeel hieraan is dat je je haar niet elke dag moet wassen. Wanneer je wast, moeten je producten ook afgestemd zijn op droog haar. Deze zijn meestal alcoholvrij, omdat alcohol het haar uitdroogt. Haarbehandelingen brengen vocht terug in het haar en moeten daarom meerdere keren per week worden toegepast. Föhn ook nooit met te warme lucht! Masseer ook je huid om de talgproductie te stimuleren.
Eigenlijk bestaat roos gewoon uit dode huidcellen. Ze zijn meestal zo klein dat ze helemaal niet opvallen, maar soms klonteren ze samen en vallen ze op je kleding. Droge roos (met een droge hoofdhuid) is evenzeer een probleem als vette roos (met een vette huid). Dit laatste kan echter nog een ander probleem veroorzaken: de groei van gistschimmel. De schimmel leeft altijd op de menselijke huid, maar vermenigvuldigt zich snel wanneer het milieu zeer vettig is en bevordert dan ook de groei van roos. Er zijn veel oorzaken voor roos: hormonale veranderingen, stress, te vaak je haar wassen, een erfelijke aanleg, maar ook ziekten zoals neurodermitis. In geval van twijfel bij roos kan je naar een dermatoloog gaan om de oorzaak te achterhalen. Voor je haarverzorging geldt dat speciale anti-roos shampoos helpen bij vette roos. Bij droge roos is een milde haarverzorging voldoende (normale shampoo en minder vaak wassen). Pas op dat je niet te veel kamt met kammen die scherpe tanden hebben, omdat dit de hoofdhuid irriteert en roos veroorzaakt.
Bij dit probleem moet je altijd een arts raadplegen om de oorzaak te laten ophelderen. Er kunnen namelijk psychische problemen achter haaruitval zitten zoals stress, erfelijke aanleg, fouten in je voeding, hormoonschommelingen tijdens de menopauze, maar ook ernstige ziekten die medische hulp nodig hebben.
- Gespleten punten
Te weinig vocht, onvoldoende verzorging, niet vaak genoeg knippen, dit kan er allemaal toe leiden dat je haarpunten splijten en je haar er droog uitziet. De eerste stap is altijd het afknippen van de gespleten punten. Daarna moet je meer vocht in je haar aanbrengen, bijvoorbeeld met een kuur (een DIY versie doe je eenvoudig met 3 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels honing die je in het haar masseert, laat inwerken en dan uitspoelt).
- Dun haar
Helaas is dit een erfelijk probleem. Als je dun (of beter, fijn) haar hebt, heb je gewoon minder haar per vierkante centimeter dan iemand die een dikke haardos heeft. Als je haar in de loop van je leven dunner wordt, kan dit vele oorzaken hebben zoals de menopauze (hormonale veranderingen), stress, slechte voeding (ijzertekort), of bepaalde medicijnen (bijv. antidepressiva). Afhankelijk van de oorzaak kunnen bepaalde speciale producten helpen.
Wanneer met haar- en hoofdhuidproblemen naar de dokter?
Als je haarproblemen bijzonder ernstig zijn (rode vlekken op de hoofdhuid, roos, jeuk en branderig gevoel), moet je een dermatoloog raadplegen. Alleen zij kunnen duidelijk maken of je met een ziekte zoals neurodermitis of psoriasis zit. Dit heeft een goede behandeling nodig!