Gebruik dit middel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Uw arts zal u vertellen hoe lang u Mucodox moet gebruiken. Hij/zij zal de duur van de behandeling met Mucodox bepalen op basis van uw klinische toestand. U mag Mucodox niet langer dan 10 dagen gebruiken zonder een arts te raadplegen.
De gebruikelijke dosering is:
Bij volwassenen vanaf 15 jaar: Neem een harde capsule ‘s ochtends en een harde capsule ‘s avonds.
Gebruik bij kinderen jonger dan 15 jaar: Gebruik Mucodox niet bij kinderen jonger dan 15 jaar.
Toedieningsweg en manier van toedienen: Slik de harde capsules, zonder te kauwen of te zuigen, met een beetje water in tijdens de maaltijd of tussen de maaltijden.
Zoals elk geneesmiddel kan Mucodox bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De bijwerkingen zijn in verhouding tot de gebruikte hoeveelheid geneesmiddel. Als u de instructies voor het correcte gebruik van dit geneesmiddel opvolgt, treden er zelden bijwerkingen op:
- zenuwstelsel: hoofdpijn, duizeligheid.
- maag‐darmstelsel: maagpijn, misselijkheid.
Krijgt u veel last van een bijwerking? Of heeft u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
De werkzame stof in dit middel is erdosteïne. Eén harde capsule bevat 300 mg erdosteïne.
De andere stoffen in dit middel zijn: Inhoud van de harde capsule: magnesiumstearaat, microkristallijne cellulose, povidon. Harde capsule: gelatine, titaandioxide (E171), geel ijzeroxide (E172) en indigotine (E132).
- Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies.
- Buiten het zicht en het bereik van kinderen bewaren.
- Lees aandachtig de bijsluiter voor gebruik.
- Vraag raad aan uw arts of apotheker.
- Indien er bijwerkingen optreden neem direct contact met uw huisarts.
Wanneer mag u Mucodox niet gebruiken?
‐ Als u allergisch (overgevoelig) bent voor één van de bestanddelen van Mucodox.
‐ Als u een ernstig verminderde nierfunctie heeft (creatinineklaring lager dan 25 ml/min).
‐ Als u een verminderde leverfunctie heeft.
‐ Bij kinderen jonger dan 15 jaar.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Mucodox?
Als u het slijm dat uw bronchiën verstopt, niet kunt ophoesten. In dat geval moeten uw bronchiën misschien worden vrijgemaakt door middel van aspiratie of door een speciale houding aan te nemen die de verwijdering van het slijm vergemakkelijkt (posturale drainage).
Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?
Gebruikt u naast Mucodox nog andere geneesmiddelen, of heeft u dat kort geleden gedaan? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Dat geldt ook voor geneesmiddelen waar u geen voorschrift voor nodig heeft. Mucodox mag samen met erythromycine (een antibioticum) en theofylline (een geneesmiddel dat de bronchiën verwijdt) worden gebruikt.
Waarop moet u letten met eten en drinken?
Mucodox mag in combinatie met voedsel en drank worden gebruikt.
Zwangerschap en borstvoeding
Het gebruik van erdosteïne bij zwangere vrouwen is niet voldoende bestudeerd. Daarom mag u geen Mucodox gebruiken als u zwanger bent, en zeker niet tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, tenzij uw arts anders oordeelt. Gebruik Mucodox niet als u borstvoeding geeft. Vraag uw arts of apotheker om advies voordat u een geneesmiddel inneemt.