
2x28 stuks
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Overzicht |
Wat zijn zwangerschapsvitaminen? |
Waarom kunnen zwangerschapsvitaminen nuttig zijn? |
Welke zwangerschapsvitaminen moet ik nemen? |
Eens je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, zal niets meer zoals vroeger zijn. Zo komen er niet alleen positieve gedachten naar boven, maar soms ook een aantal twijfels en onzekerheden. Vanaf het begin wil je immers alles goed doen. Veel vrouwen maken zich vooral zorgen over de vraag of hun ongeboren kind genoeg vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Het belangrijkste is dat je als moeder een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding hebt tijdens de zwangerschap (en eventuele borstvoeding). Dit betekent veel groente, fruit, af en toe vlees en vis, volkorenproducten, weinig suiker, zuivelproducten en vet. Maar zelfs wanneer er gelet wordt op voeding, kan er soms sprake zijn van tekorten. In dit geval kunnen speciale zwangerschapsvitaminen helpen. Dit zijn meestal voedingssupplementen speciaal afgestemd om de behoeften tijdens de zwangerschap en de toegenomen behoefte aan vitaminen, voedingsstoffen en mineralen te dekken.
In veel gevallen is het zinvol om gebruik te maken van zwangerschapsvitaminen om een gezonde ontwikkeling van het kind te ondersteunen:
Omnibionta® Pronatal+ 4 Weken 2x28 stuks toegevoegd .
Verder met bestellenOmnibionta® Pronatal 8 Weken 56 tabletten toegevoegd .
Verder met bestellenOmnibionta® Pronatal+ 12 Weken 2x84 capsules toegevoegd .
Verder met bestellenOmnibionta® Pronatal+ 8 Weken 2x56 stuks toegevoegd .
Verder met bestellenOmnibionta® Pronatal 12 Weken 84 tabletten toegevoegd .
Verder met bestellenOmnibionta® Postnatal+ 56 capsules toegevoegd .
Verder met bestellen
Raadpleeg altijd een gynaecoloog voordat je zwangerschapsvitaminen neemt. Regelmatige bloedcontroles wijzen uit wanneer je een tekort hebt, en zo ja, welke. Wanneer je geen symptomen van tekorten hebt maar toch zwangerschapsvitaminen neemt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het kind.
Deze zwangerschapsvitaminen worden vaak door gynaecologen aanbevolen:
Foliumzuur is bijzonder belangrijk aan het begin van de zwangerschap. Een arts zal daarom uit voorzorg foliumzuur aanbevelen aan bijna alle zwangere vrouwen. Je start best met het nemen van foliumzuur wanneer je aan kinderen wil beginnen. Het helpt om misvormingen bij baby’s te voorkomen en draagt bij tot een normale lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.
Je hogere behoefte aan foliumzuur krijg je binnen door groenten zoals tomaten en bladgroenten, maar ook rijst, fruit, sojabonen, gist en volkorenproducten te eten. Daarnaast wordt meestal zo’n 0.4 milligram extra foliumzuur per dag voorgeschreven.
Als je tijdens je zwangerschap een ijzertekort hebt, kan dit leiden tot extreme vermoeidheid en uitputting. Praat dus zeker met je gynaecoloog wanneer je denkt dat je niet genoeg ijzer binnenkrijgt. Een ijzergebrek kan leiden tot zwangerschapsbloedarmoede en dus een zuurstoftekort naar de cellen en organen. Dit kan zowel moeder als kind schaden.
De belangrijkste bron van ijzer is vlees. Ook peulvruchten (gierst, linzen, sojabonen, rijst) en bladgroenten bevatten veel ijzer.
Wanneer je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt of aan bloedarmoede lijdt, vermeld je dit best aan je gynaecoloog zodat zij vanaf het begin extra ijzersupplementen kan voorschrijven.
Calcium is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van je baby: voor normale botten en tanden, een normaal hart en de zenuwen naar de spieren heeft het lichaam calcium nodig. Het meeste calcium zit in yoghurt, melk, kaas, maar ook sardines. Een tekort aan calcium heeft meer gevolgen voor je eigen gezondheid dan die van je baby. Wanneer je baby niet genoeg calcium binnenkrijgt, krijgt hij de juiste hoeveelheid uit je botten en dit kan in een later stadium tot gezondheidsproblemen leiden. Om dit te voorkomen, praat je dus best met je arts over calciumsupplementen.
Jodium is een vitaal mineraal. Je kind heeft het nodig voor de ontwikkeling van de schildklier en de hersenen. Om aan de verhoogde jodiumbehoefte te voldoen, eet je best één tot twee visgerechten per week, samen met gejodeerd zout, melk en zuivelproducten. Omdat veel vrouwen echter een jodiumtekort hebben, wordt vaak een extra inname van 100 tot 150 microgram aangeraden. In het geval van schildklierziekten van de moeder, raadpleeg je best een arts.
Een magnesiumtekort aan het einde van de zwangerschap gaat meestal gepaard met kuitkrampen en dan wordt er extra magnesium voorgeschreven. Om echter te voorkomen dat dit gebeurt, is het belangrijk om de volgende levensmiddelen te eten: pompoenpitten, zonnebloempitten, volkorenbrood, bananen of broccoli. Magnesium heeft veel taken: het draagt bij aan de bloedvaten, komt tussen bij de opbouw van tanden en botten, ontspant de spieren en ondersteunt de zuurstoftoevoer naar de cellen.
Fosfor is belangrijk voor de botvorming van je baby, omdat het samen met calcium ervoor zorgt dat de botten stabiel zijn. Ook draagt het bij tot een normaal gebit. Zwangere vrouwen hebben ongeveer 10% meer fosfor nodig dan gewoonlijk. Hier kun je aan voldoen door extra fosforhoudende voedingswaren te eten of door supplementen in te nemen. Fosfor komt vooral voor in zuivelproducten, tarwemeel en walnoten.
Vitamine D draagt via verschillende taken ook bij tot de gezonde ontwikkeling van je kind. De vitamine is vooral verantwoordelijk voor het immuunsysteem, ondersteunt de skeletontwikkeling en zorgt voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de placenta. Er zijn 3 manieren om voldoende vitamine D binnen te krijgen:
Wanneer je tijdens de wintermaanden zwanger bent, als je overgewicht of diabetes hebt, of tijdens je zwangerschap gerookt hebt, kan het raadzaam zijn om vitamine D-supplementen te nemen. Neem zeker contact op met je arts.
Ook je behoefte aan vitamine C is verhoogd tijdens je zwangerschap. Vitamine C zit voornamelijk in vers fruit zoals citroenen, sinaasappels, kiwi’s, maar ook in broccoli, spinazie en tomaten. De vitamine is vooral verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het immuunsysteem. Tevens ondersteunt het ook de energiestofwisseling. Als je een vitamine C-tekort hebt, te merken aan, bijvoorbeeld, vermoeidheid of bloedend tandvlees, dan zal je waarschijnlijk voedingssupplement aanbevolen krijgen naast een gezond dieet.
De verschillende soorten B-vitamines vervullen allerhande functies tijdens de zwangerschap:
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline