Hoe bescherm je je baby tegen de zon?
Baby's en peuters hebben nog niet de mogelijkheid om te weten wat goed en slecht is voor hen. Het is daarom volledig jouw verantwoordelijkheid om je kind voor te bereiden op de zon en hem/haar te beschermen tegen mogelijke schade door hitte en uv-straling.
Hoeveel zon is gezond voor je baby?
Een stralend zonnetje is voor iedereen leuk. We genieten van de zomertemperaturen en laden onze batterijen op door ons lichaam bloot te stellen aan het licht en de warmte van de zon. Die geeft ons vitamine D en heeft een positief effect op ons welzijn. Maar toch moet je voorzichtig zijn! Wanneer je jezelf blootstelt aan te veel schadelijke uv-straling loop je het risico om te verbranden, waardoor je een hogere kans hebt om huidkanker te ontwikkelen.
Vooral zuigelingen en jonge kinderen mogen bijna nooit aan direct zonlicht worden blootgesteld. De huid van een baby is nog dunner dan die van oudere kinderen of volwassenen. Hierdoor kunnen de uv-stralen van de zon gemakkelijker doordringen en leiden tot blijvende schade. Bovendien maakt de huid van zuigelingen nog geen pigment aan, wat de natuurlijke zelfbescherming vormt. Daarom moet er van buitenaf een effectieve bescherming tegen schadelijke zonnestraling worden voorzien.
Vermijd daarom felle zon en zoek naar plaatsen met veel schaduw. Bescherm je baby ook steeds met een parasol of zonnezeil.
De juiste kleding voor je baby is belangrijk
Bij felle zon en warme temperaturen is het niet altijd eenvoudig om de juiste kleding te kiezen. Als de kleding slechts een deel van het lichaam bedekt, kan je baby natuurlijk verbranden, maar als hij/zij te warm gekleed is, bestaat er dan weer een risico op oververhitting.
Textiel, in het bijzonder textiel met bescherming tegen de zon, beschermt de huid tegen uv-stralen. Daarom zijn brede, lichte kledingstukken ideaal voor de zomer. Deze moeten echter wel lange mouwen en pijpen hebben om het lichaam van je baby volledig te bedekken. Ook het hoofdje moet bedekt zijn. Daarvoor zijn hoedjes met een brede rand uiterst geschikt, omdat ze een lange schaduw werpen tot aan de nek en dus optimaal beschermen. Ook lichte schoenen of sokken kunnen de voeten goed beschermen.
Bij de keuze van de kleding moet je er ook rekening mee houden dat niet alle stoffen evenveel bescherming bieden tegen uv-stralen. Donkere kleding biedt over het algemeen een betere bescherming dan lichte kleding. Soms is de bescherming van synthetische vezels effectiever dan die van katoenen kleding.
Zorg er daarnaast ook voor dat je nieuwe kleren wast voordat je baby ze voor de eerste keer draagt. Speciale wasmiddelen kunnen namelijk de uv-bescherming van textiel verbeteren. Pas na een aantal wasbeurten is het volledige effect van deze bescherming merkbaar.
Let op: Als katoenen kleding nat wordt, biedt het echter geen bescherming meer. Zorg er daarom zeker voor om altijd geschikte reserve kleding klaar te hebben voor je baby. Als alternatief is het misschien nuttig om te kiezen voor uv-beschermende kleding, aangezien deze zelfs nat optimale bescherming bieden.
Wat je moet weten over het gebruik van zonnebrandcrème
Er wordt aangeraden om in de mate van het mogelijke het gebruik van zonnecrèmes in het eerste levensjaar te vermijden. Zonnebrandcrèmes bevatten namelijk chemische of minerale stoffen die niet bedoeld zijn voor een babyhuid. Bovendien kan het aanbrengen van zonnebrandcrème op bepaalde plaatsen het zweten tegengaan waardoor je baby niet meer zo goed kan afkoelen. Zonnebrandcrèmes met alcohol kunnen de huid uitdrogen en worden daarom niet aanbevolen.
Toch blijft het nog altijd belangrijk om zonnebrandcrèmes te gebruiken, vooral wanneer bepaalde delen van het lichaam niet op een andere manier beschermd kunnen worden. Gebruik daarom alleen zonnebrandcrème op delen van het lichaam die niet bedekt zijn door kleding. Dit geldt ook in de schaduw, want daar zijn ook uv-stralen aanwezig, alleen wel minder sterk en in mindere mate.
Bij de keuze van de juiste zonnebrandcrème moet je er goed op letten dat die het gevoelige huidje van je baby niet onnodig belast. Chemische uv-filters kunnen de huid irriteren en tot allergieën leiden. Ook additieven zoals parfum of conserveringsmiddelen, zijn daarom een no-go! Om die irritaties en allergieën te voorkomen zijn speciale zonnebrandcrèmes op basis van mineralen over het algemeen beter geschikt voor de gevoelige huid van baby's en peuters. De minerale stoffen dringen niet door in de huid, maar beschermen vanop het huidoppervlak.
Welke lichtbeschermingsfactor je het best gebruikt, hangt af van verschillende factoren. In een land zoals België wordt meestal een zonbeschermingsfactor van minstens 20 aanbevolen om een tijdelijke bescherming tegen zonnebrand te bieden. In meer zuidelijke landen en voor baby's met een bijzonder lichte huid of rood haar gebruik je best zonnecrèmes met een beschermingsfactor 50+.
Let op: Zonnebrandcrème herhaaldelijk opnieuw aanbrengen helpt niet om de bescherming tegen verbranding te verlengen! Het is enkel zinvol om je baby opnieuw in te smeren na het baden of spelen, om de bescherming tegen de zon te behouden.