Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Zonnebescherming voor baby's


Hoe bescherm je je baby tegen de zon?

Baby's en peuters hebben nog niet de mogelijkheid om te weten wat goed en slecht is voor hen. Het is daarom volledig jouw verantwoordelijkheid om je kind voor te bereiden op de zon en hem/haar te beschermen tegen mogelijke schade door hitte en uv-straling.

 

Hoeveel zon is gezond voor je baby? 

Een stralend zonnetje is voor iedereen leuk. We genieten van de zomertemperaturen en laden onze batterijen op door ons lichaam bloot te stellen aan het licht en de warmte van de zon. Die geeft ons vitamine D en heeft een positief effect op ons welzijn. Maar toch moet je voorzichtig zijn! Wanneer je jezelf blootstelt aan te veel schadelijke uv-straling loop je het risico om te verbranden, waardoor je een hogere kans hebt om huidkanker te ontwikkelen.

Vooral zuigelingen en jonge kinderen mogen bijna nooit aan direct zonlicht worden blootgesteld. De huid van een baby is nog dunner dan die van oudere kinderen of volwassenen. Hierdoor kunnen de uv-stralen van de zon gemakkelijker doordringen en leiden tot blijvende schade. Bovendien maakt de huid van zuigelingen nog geen pigment aan, wat de natuurlijke zelfbescherming vormt. Daarom moet er van buitenaf een effectieve bescherming tegen schadelijke zonnestraling worden voorzien.

Vermijd daarom felle zon en zoek naar plaatsen met veel schaduw. Bescherm je baby ook steeds met een parasol of zonnezeil.

 

De juiste kleding voor je baby is belangrijk

Bij felle zon en warme temperaturen is het niet altijd eenvoudig om de juiste kleding te kiezen. Als de kleding slechts een deel van het lichaam bedekt, kan je baby natuurlijk verbranden, maar als hij/zij te warm gekleed is, bestaat er dan weer een risico op oververhitting.

Textiel, in het bijzonder textiel met bescherming tegen de zon, beschermt de huid tegen uv-stralen. Daarom zijn brede, lichte kledingstukken ideaal voor de zomer. Deze moeten echter wel lange mouwen en pijpen hebben om het lichaam van je baby volledig te bedekken. Ook het hoofdje moet bedekt zijn. Daarvoor zijn hoedjes met een brede rand uiterst geschikt, omdat ze een lange schaduw werpen tot aan de nek en dus optimaal beschermen. Ook lichte schoenen of sokken kunnen de voeten goed beschermen.

Bij de keuze van de kleding moet je er ook rekening mee houden dat niet alle stoffen evenveel bescherming bieden tegen uv-stralen. Donkere kleding biedt over het algemeen een betere bescherming dan lichte kleding. Soms is de bescherming van synthetische vezels effectiever dan die van katoenen kleding.

Zorg er daarnaast ook voor dat je nieuwe kleren wast voordat je baby ze voor de eerste keer draagt. Speciale wasmiddelen kunnen namelijk de uv-bescherming van textiel verbeteren. Pas na een aantal wasbeurten is het volledige effect van deze bescherming merkbaar.

 

Let op: Als katoenen kleding nat wordt, biedt het echter geen bescherming meer. Zorg er daarom zeker voor om altijd geschikte reserve kleding klaar te hebben voor je baby. Als alternatief is het misschien nuttig om te kiezen voor uv-beschermende kleding, aangezien deze zelfs nat optimale bescherming bieden.

 

Wat je moet weten over het gebruik van zonnebrandcrème

Er wordt aangeraden om in de mate van het mogelijke het gebruik van zonnecrèmes in het eerste levensjaar te vermijden. Zonnebrandcrèmes bevatten namelijk chemische of minerale stoffen die niet bedoeld zijn voor een babyhuid. Bovendien kan het aanbrengen van zonnebrandcrème op bepaalde plaatsen het zweten tegengaan waardoor je baby niet meer zo goed kan afkoelen. Zonnebrandcrèmes met alcohol kunnen de huid uitdrogen en worden daarom niet aanbevolen.

Toch blijft het nog altijd belangrijk om zonnebrandcrèmes te gebruiken, vooral wanneer bepaalde delen van het lichaam niet op een andere manier beschermd kunnen worden. Gebruik daarom alleen zonnebrandcrème op delen van het lichaam die niet bedekt zijn door kleding. Dit geldt ook in de schaduw, want daar zijn ook uv-stralen aanwezig, alleen wel minder sterk en in mindere mate.

Bij de keuze van de juiste zonnebrandcrème moet je er goed op letten dat die het gevoelige huidje van je baby niet onnodig belast. Chemische uv-filters kunnen de huid irriteren en tot allergieën leiden. Ook additieven zoals parfum of conserveringsmiddelen, zijn daarom een no-go! Om die irritaties en allergieën te voorkomen zijn speciale zonnebrandcrèmes op basis van mineralen over het algemeen beter geschikt voor de gevoelige huid van baby's en peuters. De minerale stoffen dringen niet door in de huid, maar beschermen vanop het huidoppervlak.

Welke lichtbeschermingsfactor je het best gebruikt, hangt af van verschillende factoren. In een land zoals België wordt meestal een zonbeschermingsfactor van minstens 20 aanbevolen om een tijdelijke bescherming tegen zonnebrand te bieden. In meer zuidelijke landen en voor baby's met een bijzonder lichte huid of rood haar gebruik je best zonnecrèmes met een beschermingsfactor 50+.

 

Let op: Zonnebrandcrème herhaaldelijk opnieuw aanbrengen helpt niet om de bescherming tegen verbranding te verlengen! Het is enkel zinvol om je baby opnieuw in te smeren na het baden of spelen, om de bescherming tegen de zon te behouden. 

 

 

Wat helpt in geval van zonnebrand?

Zonnebrand gebeurt wanneer de huid al verbrand is. Afhankelijk van de ernst van de verbranding kunnen de uitwendig zichtbare klachten variëren van een rode huid tot blaren. Net zoals bij volwassenen gaat zonnebrand bij baby's meestal gepaard met pijn.

Wanneer de eerste tekenen van zonnebrand zichtbaar zijn, moet je blootstelling aan de zon zoveel mogelijk vermijden door beschutting te zoeken. De oververhitte huid heeft dan verkoeling nodig. In dat geval kan je, bijvoorbeeld, vochtige doekjes gebruiken. Ook zonnebrandgels of aftersun lotions hebben een verkoelende en kalmerende werking op een verbrande huid. Aloë vera gel is ook enorm effectief, omdat het de pijn en jeuk van de huid verzacht en tevens een ontstekingsremmende werking heeft.

Wanneer er blaren op de huid optreden en de huid niet volledig afgekoeld geraakt, raadpleeg je best een arts. Het genezen van een verbrande huid kost tijd en kan enkele dagen tot weken duren afhankelijk van de ernst van de klachten. Gedurende deze tijd is het extra belangrijk om blootstelling aan de zon te vermijden.

Zorg ervoor dat je kind genoeg te drinken heeft in geval van zonnebrand. Op die manier zal de huid van je kind snel genoeg vocht kunnen opnemen om zichzelf te hydrateren en te herstellen.

 

Voorkom een zonnesteek door ze vroegtijdig op te sporen

Naast de gevaren van uv-straling vormt ook de warmte van de zon een dreiging voor baby's en peuters. Als ze te lang aan de hitte van de zon worden blootgesteld, kan dit leiden tot een zonnesteek of hitteberoerte.

Een zonnesteek is een ontstekingsreactie van de hersenen en is meestal het gevolg van een langdurige directe blootstelling van de zon aan een onbeschermd hoofd. Vooral baby's waarvan de fontanel nog open is, zijn hier bijzonder gevoelig voor. Indien je baby één of meer van de volgende symptomen heeft, kan dat wijzen op een zonnesteek:

 • Rood en verwarmd hoofd
 • Hoofdpijn en nekpijn
 • Misselijkheid en braken
 • Stoornissen van de bloedsomloop en duizeligheid
 • Milde koorts

Een hitteberoerte gaat vaak gepaard met dezelfde symptomen als een zonnesteek, maar het verloop ervan is veel gevaarlijker. Bij een hitteberoerte is niet alleen het hoofd, maar ook de rest van het lichaam oververhit. Ademhalingsproblemen, krampen en flauwvallen kunnen hiervan het gevolg zijn. De overgangsfase tussen een zonnesteek en een hitteberoerte, die vooral gekenmerkt wordt door ernstige vermoeidheid en sufheid, wordt doorgaans aangeduid als warmte-uitputting.

Als je kind één of meerdere symptomen van een zonnesteek of hitteberoerte heeft, haal hem/haar dan onmiddellijk uit de zon en bel een spoedarts. Verkoelende doeken op het hoofd en de nek kunnen helpen om de temperatuur te verlagen. Geef je kind ook iets te drinken om het vochtverlies als gevolg van uitdroging van de huid tegen te gaan.

Om te voorkomen dat je kind een zonnesteek of hitteberoerte krijgt, kan je het volgende doen:

 • Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Vooral rond het middaguur, tussen 11u en 15u, omdat de UV-straling dan het sterkst is.
 • De juiste kleding is de basis voor de bescherming van uw baby tegen de schadelijke effecten van de zon. Optimaal beschermende kleren bedekken het lichaam volledig.
 • Een zonnehoed met brede rand kan helpen het hoofd, de nek en het gezicht te beschermen tegen de zon. Laat je kind ook wennen aan het dragen van een zonnebril met UV-bescherming
 • Daarnaast kunnen ook zonnecrèmes bescherming bieden, maar die zijn niet helemaal geschikt voor een babyhuid. Alleen zone’s die geen bescherming krijgen mogen ingesmeerd worden. In het eerste levensjaar is een zonnecrème dus niet aanbevolen.
 • Schaduw biedt onvoldoende bescherming tegen UV-straling. Daarom zijn beschermende kleding en zonnebrandcrème ook in de schaduw zeer belangrijk.
 • Zorg voor een voldoende vochtopname, zodat je kind en zijn/haar huid gehydrateerd blijft.
 • Wees een rolmodel. Bescherm niet alleen je kind, maar ook jezelf.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline