Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Zona


Overzicht

Wat is gordelroos en hoe ontwikkelt het zich? Hoe wordt de diagnose voor gordelroos gesteld?
Wat zijn de symptomen van gordelroos? Welke behandeling helpt bij gordelroos?
Wat zijn de oorzaken van gordelroos? Bestaat er een vaccin tegen waterpokken en gordelroos?
Is gordelroos besmettelijk?  

 

Een pijnlijke huiduitslag? Dat is het belangrijkste symptoom van zona, dat ook wel gordelroos wordt genoemd. De ziekte is een laattijdig gevolg van waterpokken en worden beiden veroorzaakt door dezelfde ziekteverwekker, het Varicella zostervirus. Het immuunsysteem kan dit meestal onder controle houden. Kom te weten waarom dit soms niet het geval is en wat je best in acht neemt wanneer gordelroos uitbreekt.

 


Wat is gordelroos en hoe ontwikkelt het zich?

gordelroos herkennen

 

Gordelroos is een pijnlijke ringvormige huiduitslag die zich meestal op de romp en het bovenlichaam bevindt. De oorzaak van de infectie is het Varicella zostervirus, dat ook waterpokken veroorzaakt. Deze kinderziekte treedt op wanneer je voor het eerst wordt geïnfecteerd met het virus. Na het herstel blijft het echter levenslang in het lichaam aanwezig en kan het door bepaalde triggers worden geactiveerd. In zulke gevallen ontwikkelt er zich gordelroos op de huid. Dit betekent dat enkel mensen die ooit waterpokken hebben gehad deze aandoening kunnen ontwikkelen. In zeldzame gevallen kan gordelroos ook voorkomen bij mensen die gevaccineerd zijn tegen de kinderziekte en dus nooit waterpokken hebben gehad. In deze gevallen is de huiduitslag meestal zwakker.

Na een waterpokkeninfectie worden de virussen inactief. Later kunnen die virussen opnieuw “wakker” worden en verplaatsen ze zich via de zenuwbanen van het ruggenmerg door het lichaam heen. De virussen beschadigen die zenuwbanen, wat vervolgens kan leiden tot plaatselijke gordelroos. Daarbij kan je mogelijk ook last hebben van hevige pijn, als gevolg van het beschadigde zenuwweefsel.

 

 

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos is een pijnlijke huiduitslag die zich slechts op een beperkt deel van het lichaam voordoet:

 • Het eerste symptoom van gordelroos is pijn en een branderig gevoel op de aangetaste huid. Patiënten voelen zich ook slap, klagen over hoofdpijn en pijnlijke ledematen. Er kan ook koorts optreden.
 • Een paar dagen later verschijnt dan de uitslag: de huid wordt rood en er verschijnen veel kleine, met vloeistof gevulde blaasjes.
 • Deze blaasjes barsten na een paar dagen open en er vormt zich een korst - binnen 4 weken is de uitslag meestal weer verdwenen.
 • Patiënten klagen meestal over hevige pijn in het getroffen gebied.
 • De uitslag komt voor in gordelachtige strepen. Deze verschijnen meestal op de buik en borst, maar soms ook op het hoofd, de nek of het gezicht. Gordelroos kan ontstaan op elk deel van het lichaam.
 • In sommige gevallen blijft de pijn ook na genezing van gordelroos bestaan. Dit wordt postherpetische neuralgie genoemd.

 

 

Wat zijn de oorzaken van gordelroos?

Het Varicella zostervirus sluimert in het lichaam, zelfs decennia na de waterpokken. Normaal gesproken houdt het immuunsysteem het virus inactief. In geval van een verzwakt immuunsysteem is het mogelijk dat gordelroos gereactiveerd wordt en het terug uitbreekt. Dit wordt vaak veroorzaakt door de volgende triggers:

 • Een fundamentele risicofactor is de leeftijd: kinderen of jongeren ontwikkelen bijna nooit gordelroos. Het risico neemt alleen maar toe boven de 40 jaar.
 • Andere infecties die het immuunsysteem aantasten kunnen ook het virus weer activeren: dit kunnen banale infecties zijn, zoals een verkoudheid.
 • Stress en traumas kunnen de uitbraak van gordelroos in een stroomversnelling plaatsen.
 • Ziekten die samenhangen met een verzwakt immuunsysteem, zoals kanker of aids , vormen ook een risico.
 • Uv-licht is een mogelijke trigger - gordelroos ontstaan soms als gevolg van zonnebrand.
 • Mensen die geneesmiddelen moeten innemen die het immuunsysteem onderdrukken, hebben ook een hoger risico op een uitbraak van zona.

 

 

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is enkel indirect besmettelijk. Besmetting met het Varicella zostervirus leidt in de eerste plaats altijd tot waterpokken. Of er na verloop van tijd al dan niet gordelroos uitbreekt, hangt af van verschillende factoren.

 • In het algemeen bestaat er alleen een risico op besmetting voor mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad en er ook niet voor zijn ingeënt.
 • Alleen de vloeistof in de blaasjes van gordelroos is besmettelijk en kan worden overgedragen via aanraking. Het virus kan niet worden overgedragen via druppelinfectie, dus bijvoorbeeld door te niezen of te zoenen. Dit is enkel het geval als het virus wordt overgedragen tijdens waterpokken.
 • Zodra de blaren genezen zijn, zijn de patiënten ook niet langer besmettelijk. Dit is meestal het geval binnen de vier weken.
 • De getroffen personen moeten daarom de aangetaste delen van het lichaam zoveel mogelijk met verband of kledij bedekken en fysiek contact vermijden.
 • Het Varicella zostervirus is over het algemeen zeer besmettelijk: na een fysiek contact met het virus breekt er bij 90% van de gevallen waterpokken uit.
 • De incubatieperiode vanaf de infectie tot de eerste symptomen van waterpokken is gemiddeld één tot twee weken.

Als er tijdens de zwangerschap gordelroos uitbreekt, is er geen reden tot paniek: overdracht op het ongeboren kindje is uitgesloten. De situatie is anders wanneer de moeder voor het eerst geïnfecteerd is met het virus en waterpokken krijgt. Dit kan namelijk ernstige schade veroorzaken aan de embryo. Het is daarom belangrijk om vóór de zwangerschap gevaccineerd te zijn tegen waterpokken

 

 

Hoe wordt de diagnose voor gordelroos gesteld?

Een arts herkent gordelroos meestal zeer snel aan het zeer typische uiterlijk en verloop van gordelroos. Soms kan het nodig zijn om bloed, ruggenmergvloeistof of blaasjesvloeistof in het laboratorium te onderzoeken om het virus of eventuele antilichamen op te sporen.

Wanneer men gordelroos op een ongebruikelijk jonge leeftijd vermoedt of als de oorzaak onduidelijk is, kan de arts nader onderzoek uitvoeren om de mogelijk onbekende oorzaak voor het verzwakte immuunsysteem te vinden.

 

 

Welke behandeling helpt bij gordelroos?

Bij infectie worden normaal gesproken zowel de oorzaak als de symptomen behandeld. Een infectie duurt meestal twee tot vier weken en geneest zonder gevolgen. 

 • Een behandeling van de oorzaak door middel van antivirale middelen die het virus direct bestrijden.
 • Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen als behandeling voor de symptomen worden gebruikt. Deze behandeling moet daarom zo vroeg mogelijk gestart worden en regelmatig worden toegepast.
 • De huid kan behandeld worden met speciale zalven en crèmes. Deze hebben een uitdrogende of desinfecterende werking en helpen de huid zo sneller te genezen.

 

 

Vaccinatie tegen waterpokken en gordelroos

De beste en meest effectieve manier om gordelroos te voorkomen is door je te laten vaccineren tegen waterpokken. Dit bij voorkeur tijdens de kinderjaren, wanneer de meeste infecties met het virus optreden. Hoewel een vaccinatie gordelroos niet volledig kan voorkomen, is het zeer zeldzaam dat gevaccineerden echt ziek worden. Meestal zijn de symptomen dan ook veel zwakker dan bij niet-gevaccineerde mensen. Volwassenen zonder vaccinatie kunnen zich op latere leeftijd nog steeds laten inenten. Voor sommige groepen is dit zelfs aanbevolen:

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die kinderen willen krijgen.
 • Mensen met onderliggende ziekten die het immuunsysteem verzwakken.
 • Mensen die lijden aan ernstige neurodermitis

Bovendien bestaat er ook een vaccin tegen gordelroos om het virus na de infectie te voorkomen. Deze wordt ook aangeraden voor bepaalde risicogroepen.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline