Winderigheid is een van de meest voorkomende spijsverteringsproblemen. Algemeen zijn spijsverteringsproblemen direct gerelateerd aan onze eetgewoonten waardoor winderigheid, een opgeblazen gevoel, maagzuur, boeren of krampen een direct gevolg zijn van verkeerde voeding. Hoewel al deze problemen zeer onaangenaam zijn, zijn ze meestal ongevaarlijk. In zeldzame gevallen is een infectie of een ernstige ziekte de oorzaak van aanhoudende spijsverteringsproblemen. Ontdek hier wat de oorzaken zijn van winderigheid en hoe je deze effectief kan verlichten of verhelpen.
Wat is winderigheid en hoe manifesteert het zich?
Winderigheid is een overmatige ophoping van gassen in het darmkanaal. Gewoonlijk gaat het gepaard met een verhoogde rectale gasproductie. Als de gassen niet uit onze darmen kunnen ontsnappen, ontstaat een opgeblazen gevoel in de maag, wat meestal zorgt voor krampen en pijn.
Winderigheid komt vaak voor samen met andere klachten. Typische symptomen zijn:
- Een opgeblazen, ronde buik
- Frequente ontsnappingen van gas (die vaak stinken)
- Maag- en darmgeluiden (gerommel, geborrel, etc)
- Maagpijn
- Buik- of maagkrampen
- Een verhoogde drang om je behoefte te doen (vaak zonder succesvolle darmontlasting)
- Ziekte
- Onopzettelijke darmontlasting
Winderigheid - waar komt de lucht in de maag vandaan?
We nemen algemeen altijd wat lucht mee tijdens de maaltijd. Maar de gassen die tot onaangename winderigheid leiden, komen uit de darm zelf.
De darm is een orgaan dat verantwoordelijk is voor de vertering van ons voedsel. Tijdens het verteringsproces worden gassen zoals kooldioxide, methaan, waterstof en stikstof geproduceerd. Een groot deel van deze gassen worden via het bloed afgevoerd en via de longen uitgeademd. De rest die achterblijft, kan winderigheid veroorzaken en veel ruimte innemen in onze darm.
De hoeveelheid gas die wordt geproduceerd, hangt grotendeels af van de hoeveelheid voedsel die we eten. Vooral vezelrijk voedsel leidt vaak tot winderigheid, omdat de enzymen in onze darmen de moleculen van de vezel niet kunnen gebruiken. Deze worden enkel verwerkt door de micro-organismen van onze darmflora. Deze hebben hun eigen metabolisme, waarbij er gas ontstaat als ze deze voedingsvezels verwerken. Dit veroorzaakt ook de stinkende geur!
In de meeste gevallen kan winderigheid dus aan ons voedsel worden toegeschreven. Wie vaker last heeft van winderigheid kan dus best stoppen met het eten van bepaalde producten om zo de boosdoener te achterhalen en de klachten te verhelpen.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van winderigheid?
Winderigheid kan veroorzaakt worden door veelvuldig of zwaar slikken. Dit is echter zelden het geval. Nog een andere zeldzame reden is dat de lucht die we innemen tijdens het eten de oorzaak zou zijn. Koude, koolzuurhoudende dranken zijn zeker nummer 1 op de lijst. Als deze lucht niet kan ontsnappen door boeren of als darmgas, kan dit winderigheid als gevolg hebben. Dit gebeurt vooral wanneer je te snel drinkt. Bij baby’s komt dit voor wanneer ze boeren omdat ze lucht hebben ingeslikt samen met de borstvoeding. Dit kan dan leiden tot winderigheid.
Meestal wordt winderigheid echter veroorzaakt door chemische reacties in het lichaam met gas als gevolg. Deze worden geactiveerd door de spijsverteringsprocessen zelf, of door bepaalde interacties met bv. medicijnen zoals antibiotica.
Psychologische stress en drukte kunnen echter ook winderigheid veroorzaken of bevorderen. Tot slot kunnen ernstige ziekten zoals prikkelbare darmsyndroom of gastritis ook de oorzaak zijn van winderigheid.
Welke voedingsmiddelen veroorzaken winderigheid?
Een vezelrijk dieet is gezond en bevordert de spijsvertering. Het stimuleert de darmactiviteit en heeft een positief effect. Sommige producten produceren echter meer gas dan anderen.
Ons lichaam moet dus wennen aan deze inname van vezels om toekomstige winderigheid te voorkomen.
Bij spijsverteringsproblemen raden we aan om de inname van vezelrijk voedsel langzaam te verhogen. Sommige voedingsmiddelen die in kleine hoeveelheden winderigheid veroorzaken, mijd je dus beter.
Zo veroorzaken de volgende voedingsmiddelen winderigheid:
- Peulvruchten
- Muesli, volkoren brood en gist
- Koolsoorten
- Volle melk en yoghurt
- Onrijpe vruchten, steen- en citrusvruchten
- Vette gerechten
- Suiker of suikervervangende stoffen
- Koolzuurhoudende of koude dranken
Door deze voedingsmiddelen te mijden of gericht te consumeren, kan je de oorzaak van je winderigheid opsporen. In kleine hoeveelheden vezels eten, helpt de spijsvertering om zich langzaam aan te passen, om zo winderigheid te voorkomen.
Voedselintoleranties als oorzaak van winderigheid
Voedselintoleranties moeten extra aandacht krijgen indien ze bekend zijn. Zowel lactose-intolerantie als glutenintolerantie kunnen ernstige winderigheid veroorzaken. Hetzelfde geldt voor een intolerantie van zoetstoffen. In deze gevallen vermijd je deze producten best compleet. Ook raadpleeg je best een arts om deze voedselallergie te bepalen. Pas na een nauwkeurige diagnose kan een individueel voedingsplan worden opgesteld dat rekening houdt met de intolerantie, en kan het gecompenseerd worden met voedingssupplementen om enige tekorten te voorkomen.
Winderigheid tijdens de zwangerschap
Vooral tijdens de zwangerschap komt winderigheid veel voor, ook bij vrouwen die dit anders niet ervaren. Enerzijds is dit te wijten aan hormonale veranderingen en een veranderde stofwisseling. Aan de andere kant omdat de embryo gedeeltelijk op de darm drukt. Dit vermindert het volume van de darm en verhoogt de druk. Zwangere vrouwen eten ook vaak gezonder, wat meer winderigheid veroorzaakt.
Sterkere of frequente winderigheid tijdens de zwangerschap is dus niet alarmerend, maar volkomen normaal. Om dit te voorkomen of de symptomen te verlichten, dien je bijzondere aandacht te besteden aan de volgende punten:
- Eet vaker, maar in kleinere porties.
- Eet langzaam en kauw heel bewust.
- Beweeg voldoende
Vermijd ook zeker stress. Trakteer jezelf op een verzachtende massage van de buik of neem een ontspannend bad.