
12 stuks
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Urine-incontinentie, ook wel onvrijwillig urineverlies genoemd, is een zeer algemene ziekte. Naar schatting heeft ongeveer 1/10 van de bevolking last van onvrijwillig urineverlies. Hoewel het risico op urine-incontinentie toeneemt met de leeftijd, kunnen zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden er last van krijgen.
Urine-incontinentie is een veelvoorkomend probleem. Toch is het nog steeds een taboeonderwerp in onze samenleving. Iedereen neemt namelijk aan dat ongecontroleerd urineverlies nooit meer een probleem is zodra je zindelijk bent, maar dat is niet het geval. Bovendien is urine-incontinentie zeer onaangenaam voor de getroffenen, waardoor de meesten er zelfs niet mee naar een dokter durven gaan.
Maar hoe kan je dan toch de controle over je urinewegen verliezen? In principe heeft zindelijkheid weinig te maken met de ontwikkeling van urine-incontinentie bij volwassenen. Ongecontroleerd urineren bij kinderen, ook wel enuresis genoemd, heeft geen lichamelijke oorzaken. Urine-incontinentie bij volwassenen, daarentegen, kan veroorzaakt worden door verschillende lichamelijke factoren.
Urine wordt namelijk gevormd door de nieren en komt in onze blaas terecht via de urineleiders. De sluitspier van de blaas is verantwoordelijk voor het vasthouden van de urine. Wanneer deze spier niet meer zo goed (of helemaal niet meer) werkt, is er sprake van van urine-incontinentie. In dat geval kan de blaas de urine niet meer gecontroleerd ophouden, waardoor het dus ongewenst ontsnapt. Dan is er vaak ook sprake van een prikkelbare of overactieve blaas.
Naast urine-incontinentie bestaat er ook ontlastingsincontinentie, waarbij de getroffene moeite heeft om de ontlasting op te houden. Hoewel deze vorm van incontinentie bij elke leeftijd kan voorkomen, treft het vooral ouderen. Bovendien kan deze aandoening ook een impact hebben op de mentale gezondheid, omdat de emotionele en mentale druk op de getroffen persoon vaak zeer hoog is.
In een vroeg stadium van urine-incontinentie verliezen de getroffenen meestal druppelsgewijs urine, dat gepaard gaat met een druk in de buik. De urine ontsnapt, bijvoorbeeld, bij het optillen van voorwerpen en tijdens het lachen, hoesten of niezen. In andere gevallen is er eerder sprake van een sterke plotselinge drang om te plassen. Wanneer de blaas dan te laat geledigd wordt, heeft de getroffene meestal ook last van ongecontroleerd urineverlies. Deze vorm van urine-incontinentie komt doorgaans ‘s nachts voor.
Afhankelijk van de oorzaak van de urine-incontinentie, zijn er verschillende soorten te onderscheiden. Hieronder zetten we de vier meest voorkomende even op een rijtje.
Deze vorm is de meest voorkomende vorm van urine-incontinentie en treft vooral vrouwen. Bij mannen komt stressincontinentie doorgaans alleen voor als gevolg van een chirurgische ingreep, zoals de verwijdering van de prostaat na prostaatkanker.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Oorzaken Zoals de naam al aangeeft, komt stressincontinentie enkel onder specifieke omstandigheden voor, waarbij de druk of stress in de buik toeneemt en de blaas extra geprikkeld wordt. Frequente triggers zijn, bijvoorbeeld:
Als de sluitspier van de blaas verzwakt is, kan er ongecontroleerd urine ontsnappen. Meestal gebeurt dit met tussenpozen, afhankelijk van de belasting. |
Behandeling Er bestaan verschillende manieren om stressincontinentie aan te pakken:
Als deze twee behandelingen geen verbetering opleveren, kan je arts of gynaecoloog aanbevelen om via chirurgische ingrepen de urineretentie te herstellen. |
Bij aandrangincontinentie ervaart de getroffene regelmatig een plotselinge sterke drang om te plassen. Wanneer die drang te groot wordt (imperatieve drang) en de controle over de blaas afneemt, ontsnapt er vaak al urine voor je het toilet bereikt hebt. In deze gevallen is er sprake van een overactieve of prikkelbare blaas.
Oorzaken Aandrangincontinentie kan door heel veel verschillende elementen veroorzaakt worden:
|
Behandeling Ook voor aandrangincontinentie bestaan er verschillende behandelingen:
|
Er is sprake van gemengde incontinentie wanneer de getroffene last heeft van zowel aandrang- als stressincontinentie. Deze vorm kan zich uiten in verschillende gradaties en verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben, bijvoorbeeld, zware stressincontinentie met lichte symptomen van aandrangincontinentie, terwijl anderen milde symptomen van beide vormen hebben.
Oorzaken Gemengde incontinentie wordt veroorzaakt door (een combinatie van) één of meerdere bronnen van stress- en aandrangincontinentie. |
Behandeling Afhankelijk van welke incontinentie het meest belastend is voor de patiënt, zal de behandeling er anders uitzien. Wanneer beide vormen in dezelfde mate voorkomen, wordt er doorgaans voorrang gegeven aan de behandeling voor de aandrangincontinentie. |
Wanneer de blaasspier slecht werkt en er te veel urine in de blaas blijft zitten, is er sprake van overloopincontinentie. Bij deze vorm van incontinentie kan de urine niet meer door de urinebuis stromen. Wanneer de blaas vol is, loopt de blaas als het ware over met urineverlies tot gevolg. De blaas wordt echter niet volledig geleegd wanneer ze overloopt. De rest blijft namelijk gewoon achter in de blaas.
Iedereen die last heeft van urine-incontinentie raadpleegt het best zo snel mogelijk een arts. Een zwakke of verzwakte blaas is in de meeste gevallen makkelijk te behandelen met medicatie en gerichte oefeningen. Daarvoor is het echter wel belangrijk om tijdig en nauwkeurig de oorzaak van de urine-incontinentie en de bijbehorende behandeling te bepalen.
Je huisarts kan altijd als eerste aanspreekpunt dienen bij blaasproblemen. Wanneer onvrijwillig urineverlies optreedt bij de zwangerschap of aan het begin van de menopauze, is het echter aangewezen om een gynaecoloog te raadplegen. Indien nodig kunnen zowel de huisarts als de gynaecoloog je doorverwijzen naar een uroloog.
Na een uitvoerig gesprek zal de arts verschillende lichamelijke onderzoeken uitvoeren: de urine onderzoeken en de patiënt vragen om een zogenaamd “mictielogboek” of plasdagboek bij te houden. Daarin wordt bijgehouden hoeveel water er werd gedronken, hoeveel urine er werd geproduceerd, hoe intens de drang was om te urineren en hoeveel urineverlies er plaatsvond. Zo’n plasdagboek kan de arts helpen om de diagnose te stellen en om mogelijke verbeteringen aan te brengen in de loop van de behandeling.
Daarnaast kan de oorzaak van de urine-incontinentie ook vastgesteld worden door middel van een echografie of röntgenfoto’s van de blaas en de urinebuis. Indien nodig kan er ook een blaasdrukmeting uitgevoerd worden.
In sommige gevallen is een cystoscopie, of kijkonderzoek in de blaas, aanbevolen zodat er een exacte diagnose gesteld kan worden.
TENA Men Active Fit Pants Normal Small - Medium 772702 12 stuks toegevoegd .
Verder met bestellenTENA Men Active Fit Pants Normal Large - Extra Large 772802 10 stuks toegevoegd .
Verder met bestellen
Iedereen die last heeft van urineverlies kan een beroep doen op medicijnen. Er bestaan verschillende actieve ingrediënten die geschikt zijn voor de behandeling van blaaszwakte.
Ook de natuur heeft enkele handige hulpmiddelen voor mensen met urineverlies. Pompoenpitten in de vorm van pompoenzaadolie, bijvoorbeeld, ondersteunen de blaasfunctie1. Bovendien heeft het ook een positief effect op de gezondheid van de prostaat1, waardoor mannen er dus extra baat hebben. Prostaatvergroting is namelijk vaak de oorzaak van urineverlies bij mannen. Daarnaast kan ook guldenroede, dat in de vorm van thee gedronken kan worden, een handje helpen omwille van de diuretische en kiemdodende werking1. Op die manier worden de urinewegen gespoeld en de bacteriën mee uitgeplast. Guldenroede heeft bovendien ook ontstekingsremmend, krampstillend en pijnstillend effect1. Andere interessante kruiden bij urine-incontinentie zijn brandnetel1, veenbessen1 en hooibloemen1.
1 Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de EFSA.
De spieren in de bekkenbodem kunnen, net zoals alle andere spieren, getraind en versterkt worden en gaan op die manier urineverlies tegen. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen. Door specifiek verschillende spierlagen rond de plasbuis en anus te trainen, kunnen zij namelijk de controle over hun blaas terugkrijgen. Het voordeel is dat je hiervoor niet naar de sportschool hoeft te gaan; je kan de bekkenbodemoefeningen, waarbij je de bekkenbodem opspant en vervolgens ontspant, gewoon comfortabel thuis doen.
Hieronder vind je alvast enkele oefeningen om je bekkenbodem te trainen:
Deze oefeningen moeten meermaals herhaald worden om de bekkenbodem te versterken.
Urine en ontlasting tasten de huid sterk aan. Daarom is huidverzorging heel erg belangrijk voor incontinentiepatiënten:
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline