
Bespaar 25%
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Je tandpasta kleurt ineens rood, of je voelt het ineens wanneer je in een appel bijt: je tandvlees bloedt. Dit is meestal het eerste teken van een tandvleesontsteking. Je bent niet de enige, want bijna 80% van alle mensen heeft er last van. Als je de aandoening zijn beloop laat, dan kan dit leiden tot ziekte en zelfs tandverlies. Hoe kan je het snel behandelen en voorkomen?
Bloedend tandvlees is meestal het meest voor de hand liggend symptoom van een tandvleesontsteking en mag zeker niet genegeerd worden. Dit is moeilijker voor rokers, omdat roken de algemene bloedcirculatie vermindert. Daarom wordt het aangeraden voor rokers om zeker op de hoede te blijven voor tandvleesontstekingen zonder bloed.
De belangrijkste oorzaak van een tandvleesontsteking is onvoldoende mondhygiëne.
Voedsel blijft zitten op de tanden en tussen gaatjes, wat een haard is voor ziektekiemen. Uit deze resten ontwikkelt zich een gelige laag, het zogenaamde tandplak. In het tandplak blijven de bacteriën zich vermenigvuldigen die het tandvlees beschadigen.
Het tandvlees reageert op deze ontsteking door te bloeden. Hierdoor ontstaat er vaak een vicieuze cirkel waarin mensen die last hebben van pijn of bloedingen niet meer grondig durven poetsen of flossen.
Als het niet verwijderde tandplak zich omzet in tandsteen ontstaat er vaak parodontitis, dit is een term voor de geleidelijke afname van het tandvlees en het kraakbeen. Dit kan tandverlies tot gevolg hebben.
Er zijn echter ook enkele bijkomende risicofactoren die mensen enorm gevoelig kunnen maken voor een tandvleesontsteking, ongeacht je mondhygiëne:
Als de bloedingen na een week niet verdwijnen, ga je best naar een tandarts. Ervaren tandartsen herkennen een tandvleesontsteking al meteen op het uiterlijk. Ook worden vaak de openingen tussen de tand en het tandvlees gemeten. Bij gezonde mensen is deze slechts 3 millimeter diep, maar in geval van een tandvleesontsteking worden ze steeds dieper naarmate de ziekte vordert. Als er bijvoorbeeld al parodontitis is ontstaan, dan zijn deze openingen vaak 5 millimeter of meer. In deze gevallen trekt de tandarts ook een röntgenfoto om mogelijk botverlies vast te stellen.
Meridol Tandpasta 75 ml 75 ml toegevoegd .
Verder met bestellenGengigel Tandvlees Gel 20 ml toegevoegd .
Verder met bestellen
Als je tandvlees ontstoken is, kunnen zowel jij als je tandarts helpen om zo snel mogelijk van je klachten verlost te zijn.
Je kan gemakkelijk een aantal geneesmiddelen zonder voorschrift verkrijgen tegen een tandvleesontsteking. Zowel synthetisch als plantaardig hebben ze allemaal een antibacteriële werking en kunnen bijdragen tot een snellere genezing van het tandvlees.
In geval van een acute tandvleesontsteking kunnen producten met chloorhexidine nuttig zijn. Chloorhexidine is verkrijgbaar als mondspoeling of zalf waarmee je in acute gevallen je tanden een paar dagen kunt poetsen. Als je tandvlees te gevoelig of pijnlijk aanvoelt, kan je het ook in sprayvorm gebruiken.
Ook kruidenzalven of tincturen die je direct op je tandvlees kunt aanbrengen zijn verkrijgbaar. Deze bestaan uit bijvoorbeeld medicinale planten zoals salie, kamille, mirre, ratanhia of rabarberwortel.
Als je last hebt van bloedend tandvlees kunnen verschillende hulpmiddeltjes helpen. Vooral dagelijkse mondspoelingen en gorgelen met thee op basis van ontstekingsremmende planten zijn zeer handig. Een aantal van deze planten zijn bijvoorbeeld:
Een mengsel van appelazijn en water hebben ook een positief effect bij het bestrijden van mondbacteriën. Het nadeel hieraan is dat je toch zeker een half uur zou moeten poetsen, en dat het zuur van de azijn je tandglazuur aantast.
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline