Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

  • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
    Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
  • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
    Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Striemen


Overzicht

Wat zijn striae? Kan je striemen vermijden tijdens de zwangerschap?
Hoe ontstaan striemen? Hoe kan je striemen behandelen?
Hoe kan je striemen voorkomen?  

 

 


Wat zijn striae?

Wanneer het bikiniseizoen nadert, kunnen vrouwen soms kleine streepjes aantreffen op hun buik, dijen of borsten. Die streepjes zijn striemen en worden in de medische wereld ook wel striae genoemd. Hoewel het voornamelijk vrouwen zijn die last krijgen van deze aandoening, omdat ze van nature zwakker bindweefsel hebben, kunnen ook mannen er last van krijgen.

Striae zijn fijne scheurtjes in het bindweefsel die van buitenaf zichtbaar zijn in de vorm van blauw-rode strepen. Deze scheuren in de subcutis zijn in de meeste gevallen onschadelijk en dus puur een cosmetisch probleem. Ook al verdwijnen ze nooit meer volledig, ze vervagen met de tijd en worden wel minder zichtbaar dan in het begin. 

Het is zeer zeldzaam dat striemen ontsteken, maar niet onmogelijk. Raadpleeg daarom zeker je huisarts of dermatoloog als deze huidscheurtjes pijnlijk aanvoelen.

 

 

Hoe ontstaan striemen?

Striemen ontwikkelen zich wanneer de huid overbelast is. Als je daarbovenop ook nog zwak bindweefsel hebt, kunnen er scheuren ontstaan in de subcutis, die na enige tijd bedekt worden met littekenweefsel. Striemen worden doorgaans veroorzaakt door:

  • Zwangerschap: Striemen komen vooral voor tijdens de zwangerschap. Aangezien de huid in deze periode soepeler is door hormonen en de buik in een paar maanden tijd enorm toeneemt in omvang, zijn striemen vaak onvermijdelijk. Striae kunnen niet alleen op de buik, maar ook op het dijbeen of op de zijkant van de heup voorkomen.
  • Overgewicht: Striemen komen ook vaak voor bij mensen met overgewicht. Bij overmatige gewichtstoename kan de huid namelijk bezwijken onder de spanning, waardoor er dus scheurtjes ontstaan.
  • Zwak bindweefsel: Wanneer je bindweefsel van nature gezond is, is je huid elastisch genoeg om een zwangerschap of obesitas aan te kunnen. Als je echter last hebt van een zwak bindweefsel, kan dit, net zoals bij cellulitis, striemen veroorzaken.
  • Hormonen: Zelfs jonge en slanke meisjes hebben soms last van striemen. In dit geval is de oorzaak eerder te wijten aan hormonen/hormonale veranderingen. Vooral wanneer meisjes in de pubertijd een groeispurt doormaken, kunnen striemen daar het gevolg zijn.

 

 

Hoe kan je striemen voorkomen?

Striae kunnen in de meeste gevallen nooit volledig worden vermeden. Bepaalde maatregelen kunnen echter de huidstructuur verbeteren en het bindweefsel versterken. Hieronder zetten we de vijf beste tips tegen striae even op een rijtje:

 

huidverzorging tegen striemen

1. Zorg voor je huid

Gebruik regelmatig crèmes en oliën en masseer deze in op de huid. Op die manier stimuleer je je bloedsomloop en maak je je huid soepel. Vooral producten met aloë vera, vitamine A of E, goudsbloem of valkruid hebben een positief effect.

Als je oliën gebruikt, kan je het beste kiezen voor amandel- of jojoba-olie.

afslanken om striemen te voorkomen

2. Let op je gewicht

Het belangrijkste om striemen te voorkomen, is dat je je gewicht onder controle houdt. Zorg dus voor voldoende beweging en een gezond voedingspatroon.

evenwichtige voeding tegen striemen

3. Eet evenwichtig

Gezonde en evenwichtige voeding zorgt er niet alleen voor dat je op gewicht kan blijven, maar voorziet je huid ook van voldoende voedingsstoffen die voordelig zijn voor je bindweefsel. Koop verse groenten en fruit, kies voor volkoren producten en drink veel water of ongezoete thee. Vermijd geraffineerde suiker, wit brood en frisdranken zo veel mogelijk. Met een evenwichtig dieet kan je je huid elastischer maken.

lichaamsbeweging om striemen te voorkomen

4. Beweeg voldoende

Door regelmatig te bewegen en te sporten, kan je een gezond lichaamsgewicht behouden. Bovendien helpt sporten ook om je spieren te versterken, de bloedsomloop te stimuleren en je huid te verstevigen.

bloedcirculatie stimuleren tegen striemen

5. Zorg voor een optimale bloedcirculatie

Wisseldouches, peelings, borstels of massages kunnen helpen om de bloedsomloop van je huid te stimuleren.

 

 

Kan je striemen vermijden tijdens de zwangerschap?

Aangezien het risico op het ontwikkelen van striemen vooral groot is tijdens de zwangerschap, moet je tijdens deze periode bijzonder veel aandacht besteden aan bovenstaande tips. Eerst en vooral moet je minstens één keer per dag een crème op je buik aanbrengen en dit combineren met een plukmassage. Gebruik hiervoor je duim en wijsvinger om de huid iets naar boven te trekken, zodat er een rimpel ontstaat. Zo pluk je afzonderlijke delen van je huid zonder jezelf pijn te doen. Het is volkomen normaal als je huid er een beetje rood uitziet. Je huid wordt voorzien van extra bloed en bereidt zich voor om te kunnen stretchen 

Het is onvermijdelijk dat je bijkomt tijdens de zwangerschap, maar probeer er toch op te letten dat je maximaal 10 à 15 kg bijkomt. Op die manier kan je de druk op je huid beperken en striemen zo goed mogelijk voorkomen. De beste manier om dit te doen is door regelmatig te blijven sporten, bijvoorbeeld, door te wandelen of te zwemmen. Bovendien blijft een gezonde, evenwichtige voeding ook in deze periode zeer belangrijk. Als je vragen hebt over welke sporten je mag beoefenen en welke voeding goed is voor jou en je baby, neem je het beste contact op met je gynaecoloog.

 

 

 

 

Hoe kan je striemen behandelen?

Eens striemen zich gevormd hebben, is het bijna onmogelijk om ze volledig te doen verdwijnen. Met bepaalde methoden kan je er echter wel voor zorgen dat ze sneller vervagen, minder zichtbaar zijn en dat je huidstructuur verbetert.

 

Speciale schoonheidsproducten

Sommige speciale crèmes en oliën zouden kunnen helpen de huid te herstellen en er beter te doen uitzien. Vitamine E in het bijzonder zou kunnen helpen striemen te bestrijden, maar ook littekenzalven of oliën met zink helpen striemen vervagen.

 

Laserbehandeling

Een dermatoloog kan de wondgenezing in je collageenvezels stimuleren door een gerichte laserbehandeling. Dit kan resulteren in een nieuwe en gezonde huid in plaats van de beschadigde cellen.

 

Microneedling

Bij medische microneedling duwt een dermatoloog een kleine naald roller over je huid. Deze fijne naaldjes, die een tot drie millimeter in de huid doordringen, zijn bedoeld om de opbouw van nieuw collageen, en dus de regeneratie van de huid, te stimuleren.

 

Ultrageluidbehandeling tegen striemen

Een iets mildere methode is een ultrageluidbehandeling, die ruimte in het weefsel creëert. Bovendien stimuleren de geluidsgolven de bloedsomloop, de stofwisseling en verbeteren ze de collageenvorming. Om het resultaat nog beter te maken, wordt het aangeraden om na de behandeling een crème aan te brengen, zodat de huid de actieve bestanddelen dan beter kan absorberen. 

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline