Je laatste sigaret zit in de prullenmand, je asbakken goed verstopt in de kast en geen aansteker meer in je tas. Je hebt ervoor gekozen om rookvrij te zijn en wilt dat ook blijven. Hoe je dit succesvol volhoudt, hangt af van een aantal belangrijke factoren.

Onthoud goed dat roken een verslaving is. De doorslaggevende factor voor het definitief verbannen van sigaretten begint dan ook met jij die zegt “ik wil stoppen met roken!” 

 

Roken - de oorzaak van veel ziektes

Roken is ongezond, dat weet iedereen. Longziekten, hart- en vaatziekten, vasculaire ziekten. De lijst is zelfs een beetje angstaanjagend. Kanker, vooral longkanker, is in vele gevallen ook te wijten aan roken. Dit komt door de ingrediënten die in een sigaret zitten: nicotine, tabak, ammoniak, butaan, etc. Voor je lichaam is een sigaret eigenlijk een gigantische gifcocktail.

Ook hartaanvallen kunnen worden veroorzaakt door roken. Roken tijdens de zwangerschap is ook zeer schadelijk voor de ongeboren baby. Het enige positieve dat over roken kan gezegd worden, is dat je de stofwisseling stimuleert (dit is de reden waarom veel ex-rokers problemen krijgen met hun gewicht na het stoppen). 

De eerste 10 dagen na het stoppen met roken zijn de meest cruciale. Eens deze achter de rug zijn, ben je goed op weg om voor altijd te stoppen. Na 10 dagen zijn de ergste ontwenningsverschijnselen immers verleden tijd. Je lichaam gaat dan in herstel. Klinkt dat motiverend? Ga er dan zeker voor! 

 

De 4 fases van de roker

1. De “happy smoker” fase

Je rookt in deze fase zonder erover na te denken. Als je dit artikel leest, ben je deze fase al lang voorbij!

 

2. De “gewaarwording” fase 

Gedachten zoals: “Zou ik dit nog wel doen?”, “Roken is toch wel echt slecht voor mij!” en “het risico op kanker is wel erg hoog!” steken de kop op.

 

3. De “voorbereiding" fase

De gedachten uit de vorige fase gaan gepaard met redenen waarom je best stopt met roken. Stoppen met roken is het vaakst een succes wanneer je deze redenen opschrijft en altijd opnieuw doorneemt.

 

4. De “actief” fase

Nu is het roken echt helemaal voorbij! Je beslist: "ik stop!"

 

Wat is de beste manier om te stoppen met roken?

Er zijn twee manieren om definitief te stoppen met nicotine:

 

 • Definitieve methode:

Hier stop je gewoon onmiddellijk met roken. Je geeft jezelf een vaste datum en gooit alle voorwerpen met betrekking tot roken (zoals de sigaretten, de asbakken, aanstekers) weg. In plaats van een rookpauze neem je nu de tijd om eventjes goed te ademhalen, of je spieren uit te rekken.

Dit is ook de beste keuze wanneer je zwanger bent. Sigaretten zullen geen plek meer hebben in je leven en je zal een heel hoop geld uitsparen! Het geld dat je vroeger uitgaf aan sigaretten, kan je nu investeren in bijvoorbeeld je nieuwe kinderkamer. 

 

 • De reductiemethode:

Je rookt steeds minder en minder totdat je eindelijk gestopt bent. Stop alvast met een aantal routinesigaretten. Zo verbreek je bepaalde associaties en bouw je je rookgedrag automatisch af.

Hou deze methode enkele dagen of weken vol, geen maanden. Anders loop je het risico om te hervallen in je normale rookpatroon. Of begin je zelfs meer te roken. Het uiteindelijke doel? Een datum prikken om volledig te stoppen.

 

Welke methode het beste bij je past, kies je natuurlijk zelf. Geen van beiden heeft een definitieve garantie voor succes. Sigaretten bedrijven willen graag dat je blijft roken, maar jij dus niet! Werk er elke dag een beetje aan, en beloon jezelf elke avond wanneer je weer een dag rookvrij hebt doorgebracht door bijvoorbeeld een wandeling te doen, een avondje naar de bioscoop te gaan, of gewoon een smakelijke maaltijd te eten! 

 

Maatregelen voor een rookvrij leven

Er zijn een aantal maatregelen tegen roken die het beste effect hebben wanneer je ze combineert: injecties, hypnose, acupunctuur en seminaries (zelfhulpgroepen, antirook programma's of gedragstherapie) kunnen allemaal een steentje bijdragen.

Sommige methodes zijn zelfs zeer effectief tegen de fysieke ontwenningsverschijnselen:

 • Acupunctuur
 • Homeopatische injecties
 • Voorgeschreven geneesmiddelen (enkel onder medisch toezicht)

 

Andere maatregelen richten zich dan weer meer op je mentale stabiliteit:

 • Antirook seminaries
 • Gedragstherapie
 • Hypnose
 • Apps die je laten zien hoeveel geld je bespaard en hoeveel je het risico op verschillende ziektes vermindert.

 

Stoppen met roken - hoe pak je ontwenningsverschijnselen aan? 

Slecht slapen, nervositeit en een enorme eetlust. Het cijfer op je weegschaal gaat ineens omhoog, en de mensen rondom klagen over je slecht humeur. Al deze dingen behoren tot de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken. 

Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als het plots geen nicotine meer krijgt?

In de hersenen zorgt nicotine ervoor dat bepaalde stoffen vrijkomen, namelijk adrenaline, dopamine en serotonine. Vooral dopamine, het gelukshormoon, zorgt ervoor dat je je beloond voelt. Het lichaam heeft echter steeds meer nicotine nodig om die positieve gevoelens te genereren, want je lichaam heeft zich volledig aangepast aan deze toevoer van dopamine op een dagelijkse basis. Als je stopt met roken, dan heeft je lichaam ineens niets meer te doen. Je hersenen reageren dus met stress op het gebrek aan nicotine. Ruim 48 uur na je laatste sigaret wordt het gebrek aan nicotine al onaangenaam. 

Typische symptomen van deze ontwenning zijn:

 • Slaapstoornissen, prikkelbaarheid en nervositeit.
 • Je kan je minder goed concentreren.
 • Je eetlust neemt toe.
 • De psychologische stress zorgt voor onder andere zweten, angstgevoelens, hartkloppingen, depressieve of agressieve stemmingen. 

 

Je kan deze ontwenningsverschijnselen echter meteen aanpakken:

 • Slaapstoornissen kunnen op korte termijn worden beïnvloed door middelen zoals valeriaan. Lezen of een warm bad nemen voor het slapen gaan kunnen je helpen ontspannen. Als je merkt dat je ‘s nachts wakker wordt, sta je best op om even iets te drinken om daarna weer te gaan slapen. Als je je zorgen maakt, schrijf je je gedachten best op zodat je ze uit je hoofd kunt zetten tot de volgende ochtend.
 • Nicotinevervangers compenseren de ontbrekende nicotine uit sigaretten. Je vindt ze in de vorm van sprays, pleisters, kauwgom, zuigtabletten en een inhaler. Gebruik een nicotinepleister in combinatie met sprays, kauwgom, zuigtabletten of een inhaler. De pleister onderdrukt discreet en constant je nicotinebehoefte. De andere nicotinevervangers stillen je trek in een sigaret op moeilijke momenten. Vraag je apotheker om advies.
 • Sport en veel bewegen in de frisse lucht hebben een effect op het dopaminegehalte in je hersenen. Fysieke inspanningen geven je immers ook dat gevoel van beloning. Daarom gaat stoppen met roken vaak hand in hand met een programma voor meer lichaamsbeweging. Dit zorgt niet alleen voor afleiding, maar versterkt je lichaam en gaat gewichtstoename tegen.
 • Ontspanningsoefeningen zoals yoga of ademhalingsoefeningen helpen bij concentratieproblemen.
 • Zoethout en kauwgom helpen je bij het tegengaan van je hongergevoel. Kies ook voor evenwichtige voeding met weinig calorieën. 
 • Sint-Janskruid draagt bij tot het verlichten van depressie. Maar wees geduldig, want het duurt enkele weken voordat het product effect heeft. 
 • Overweeg je nicotinepleisters of -sprays, of gewoon medicatie? Raadpleeg dan zeker een arts.

 

Stoppen met roken - Wat je verder nog kan doen

Het maakt niet uit van welke methode je gebruik maakt om te stoppen met roken, zolang je maar gestopt bent! Hier zijn nog enkele tips om je verder te helpen in de toekomst:

 • Geef jezelf nieuwe gewoontes en rituelen in je dagelijks leven.
 • Gebruik in juiste dosering en voldoende lang nicotinevervangers
 • Vertel de mensen rondom je over je prestaties. 
 • Beloon jezelf! Je hebt nu toch wat extra geld dat je vroeger uitgaf aan sigaretten. 
 • Geniet van de positieve effecten op je lichaam: je ademt vrijer, je proeft en ruikt veel beter dan voorheen. Je huid ziet er ook stralender uit!