Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Webshop Awards Belgium 2019-2020 in de categorie Health & Wellness

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 aan huis of op kantoor met bpost of DPD.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Stoppen met roken


Je hebt je laatste sigaret gedoofd en je aansteker verbannen. Voortaan ga je rookvrij door het leven. Voor altijd. Of je het effectief volhoudt, hangt af van een aantal belangrijke factoren. Onthoud: roken is een verslaving. Het voorgoed afzweren van de sigaret begint bij jou.

Jij zegt luid en duidelijk:

 

IK WIL STOPPEN MET ROKEN

 

Zodra je stopt met roken, ervaart je lichaam positieve effecten. Na 24 rookvrije uren verdwijnt de CO uit je lichaam en normaliseert je hartslag. Hou je het enkele dagen vol? Dan vermindert je hoest, verbetert je ademhaling, verdwijnt de rookgeur, bespaar je geld, … Wist je dat … wie het al een week kan volhouden zonder sigaret, heeft 9x meer kans om langdurig rookvrij te blijven!

 

Kom je die eerste week zonder kleerscheuren door? Dan lonkt de overwinning. Je doorstond de ergste ontwenningsverschijnselen en je lichaam gaat in herstel. Klinkt motiverend, toch? Start nu je rookvrij leven! Net zoals vele rokers zal je een aantal fases doorlopen :

 

De 4 fases van de roker

1. De “happy smoker” fase

Je rookt in deze fase zonder erover na te denken. Als je dit artikel leest, ben je deze fase al lang voorbij!

 

2. De “gewaarwording” fase 

Gedachten zoals: “Zou ik dit nog wel doen?”, “Roken is toch wel echt slecht voor mij!” en “het risico op kanker is wel erg hoog!” steken de kop op.

 

3. De “voorbereiding" fase

De gedachten uit de vorige fase gaan gepaard met redenen waarom je best stopt met roken. Stoppen met roken is het vaakst een succes wanneer je deze redenen opschrijft en altijd opnieuw doorneemt.

 

4. De “actief” fase

Nu is het roken echt helemaal voorbij! Je beslist: "ik stop!"

 

Wat is de beste manier om te stoppen met roken?

Er zijn twee manieren om definitief te stoppen met nicotine:

 

 • 1. Definitieve methode

Je stopt onmiddellijk met roken. Pin een stopdatum vast en gooi alle rookwaren en -benodigdheden weg. Tip: vervang je rookpauze door beweging (je spieren losmaken bijvoorbeeld). En adem goed in en uit. Ben je zwanger? Dan is dit de beste methode. Tip: investeer het geld dat je anders besteedt aan sigaretten in de babykamer.

 

 • 2. Reductiemethode

Stop alvast met een aantal routinesigaretten. Zo verbreek je bepaalde associaties en bouw je je rookgedrag automatisch af.
Hou deze methode enkele dagen of weken vol, geen maanden. Anders loop je het risico om te hervallen in je normale rookpatroon. Of begin je zelfs meer te roken. Het uiteindelijke doel? Een datum prikken om volledig te stoppen.

 


Welke methode bij jou past? Dat is jouw keuze. Wij kunnen je geen succes garanderen. Jij bent de sleutelfactor. Doe het stap voor stap en beloon jezelf na elke rookvrije dag. Tip: maak een wandeling, ga naar de film of kook een lekkere maaltijd.

 

Maatregelen voor een rookvrij leven

 

Stoppen met roken kan heel wat energie vergen. Zorg daarom voor voldoende mentale stabiliteit. Laat je bijstaan door:

 • onze apothekers online
 • een tabakoloog  (individuele of groepsbegeleiding)
 • applicaties op je smartphone

 

Stoppen met roken - hoe pak je ontwenningsverschijnselen aan? 

Het plotse verdwijnen van nicotine in je lichaam brengt opmerkelijke veranderingen teweeg.

Nicotine maakt stoffen zoals adrenaline, dopamine en serotonine vrij in de hersenen. Door dopamine – het gelukshormoon – voelt roken als een beloning. Resultaat: je lichaam heeft steeds meer nicotine nodig om dat gevoel op te roepen. En is gewend aan de dagelijkse toevoer van het hormoon. Stop je met roken? Dan heeft je lichaam niets om handen. Je hersenen gaan in stressmodus door het gebrek aan nicotine.

Typische ontwenningssymptomen zijn: slaapstoornissen, prikkelbaarheid, nervositeit, verminderde concentratie, meer eetlust, stemmingswisselingen, …

Maar laat je niet afschrikken. Nicotinevervangers en medicatie bieden soelaas.

 • Nicotinevervangers compenseren de ontbrekende nicotine uit sigaretten. Je vindt ze in de vorm van sprays, pleisters, kauwgom, zuigtabletten en een inhaler.
 • Wist je dat combinatietherapie je kansen verhoogt op een volledige rookstop?
 • Gebruik een nicotinepleister in combinatie met sprays, kauwgom, zuigtabletten of een inhaler. De pleister onderdrukt discreet en constant je nicotinebehoefte. De andere nicotinevervangers stillen je trek in een sigaret op moeilijke momenten. Vraag je apotheker om advies.
 • Raadpleeg je arts als je medicatie overweegt.

Lig je te woelen in bed? Op korte termijn kun je middelen met valeriaan overwegen. Of neem voor het slapengaan een warm bad of lees een goed boek.

 

Tip: ga sporten in de buitenlucht. Dat heeft een gunstig effect op het dopaminegehalte in je hersenen. Een rookstop en bewegen gaan hand in hand. Het zorgt voor afleiding, versterkt je lichaam én geeft extra kilo’s minder kans.

 • Verzwakt je focus? Doe ontspanningsoefeningen zoals yoga of train je ademhaling.
 • Zoethout en kauwgom perken het hongergevoel in. Eet evenwichtig en caloriearm.

 

 

Stoppen met roken - Wat je verder nog kan doen

Het maakt niet uit van welke methode je gebruik maakt om te stoppen met roken, zolang je maar gestopt bent! Hier zijn nog enkele tips om je verder te helpen in de toekomst:

 • Creëer nieuwe gewoontes in je dagelijkse leven.
 • Gebruik in juiste dosering en voldoende lang nicotinevervangers 
 • Praat met anderen over je prestaties.
 • Beloon jezelf. Trakteer jezelf op iets leuks met het geld dat je uitspaart.
 • Voel de positieve effecten op je lichaam ten volle: je ademt vrijer, je smaak- en reukzin staan weer op punt. Check jezelf in de spiegel: je huid straalt!