
150 ml
Bespaar 4%
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Overzicht |
Wat is een sportblessure? |
Wat zijn de meest voorkomende sportblessures? |
Hoe kan ik sportblessures voorkomen? |
Wat kan je doen in geval van een sportblessure? |
Sport vermindert stress, helpt bij vetverlies, stimuleert het immuunsysteem en versterkt de hartspieren. Niemand kan nog ontkennen dat sport gezond is. Toch kan sport ook nadelen hebben. Er bestaat steeds een risico op sportblessures, of je nu professioneel of amateursporter bent.
Iedereen die aan sport doet kan een blessure oplopen, ongeacht de sport: tijdens trainingen, competities of als je sport in je vrije tijd. Er bestaan verschillende soorten sportblessures, met één of meer onderliggende oorzaken. Er wordt in het algemeen een onderscheid gemaakt tussen een endogene en exogene blessure
Daarnaast kunnen sportblessures ofwel acuut zijn en volledig genezen, ofwel chronisch zijn en leiden tot een permanente beperking.
Gelukkig zijn de meeste sportblessures maar kleine verwondingen, zoals kneuzingen, schaafwonden, verrekkingen of verstuikingen, en hebben ze in de meeste gevallen geen gevolgen op lange termijn. Ernstige ongevallen, zoals botbreuken, komen zelden voor. De meest voorkomende sportblessures – of ze nu licht of ernstig zijn –, zijn aan de benen en voeten, gevolgd door de armen en handen, en als laatste het hoofd en de romp.
Het is belangrijk om ook kleine blessures serieus te nemen en niet zomaar te negeren, want dan loop je het risico dat die kleine blessures chronisch worden en tot overbelastingsklachten leiden.
Hieronder vind je de meest voorkomende sportblessures en hoe je ze kan herkennen:
Er zijn verschillende oorzaken voor sportblessures. Door voorzichtig te zijn, kan je het risico op veel typische sportblessures aanzienlijk verminderen. Hier zijn zes tips om ervoor te zorgen dat er niets gebeurt:
Vooral nieuwelingen en beginners bespreken best vooraf hun sportplannen met een arts. Zo kan overmatige en onjuiste belasting vermeden worden en kan de intensiteit van je training bepaald worden.
Opwarmen mag zeker niet ontbreken tijdens je training, en zeker niet voor een wedstrijd. Het bereidt je lichaam namelijk voor op de inspanning die te wachten staat en vermindert het risico op blessures. Een goede opwarming verhoogt de spier- en lichaamstemperatuur, stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de bloedcirculatie. Daarna zijn je spieren, pezen, kraakbeen en ligamenten ook minder gevoelig voor blessures. Een opwarming moet minstens tien minuten duren en direct voor de inspanning gebeuren, anders verdwijnen de effecten ervan.
Pas de belasting en het soort sport altijd aan aan je conditie en ken je grenzen. Een foute inschatting leidt meestal tot blessures. Het beste bouw je je training stap voor stap op, aangepast aan je niveau, en verhoog je langzaam de intensiteit.
Een juiste bescherming is onmisbaar voor veel sportactiviteiten. Bij de meeste sporten moet vooral het schoeisel op maat gemaakt om sportblessures te voorkomen. Best raadpleeg je een deskundige om je eigen anatomie en motorische vaardigheden te bepalen. Bij bepaalde sporten, zoals fietsen, skiën, of inline skaten, mag je nooit zonder helm of andere bescherming de sport uitvoeren.
Bij elke sportactiviteit heb je ook rust nodig. Geef je lichaam dus genoeg pauzes. Gedurende deze rust past je lichaam zich aan aan de vorige lasting en verzamelt het kracht voor de volgende sessie. Maar ook tijdens het trainen neem je best genoeg pauzes om overbelasting te voorkomen. Bovendien mag je nooit gewond of ziek trainen.
Om blessures en schade door overbelasting te voorkomen, raden deskundigen aan om krachttraining op te nemen in je trainingsplan. Met gerichte oefeningen worden ligamenten, gewrichten en spieren gestabiliseerd, versterkt, en worden onevenwichtigheden in de spieren terug in balans gebracht. Vraag zeker advies en laat geschikte oefeningen op jouw maat opmaken door een deskundige.
Puressentiel Gewrichten Cryo Spray 150 ml toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten Cryo Roller 75 ml toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten & Spieren Verwarmende Patches 14 Essentiële Oliën 3 stuks toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten & Spieren Friction 200 ml toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten Cryo Gel 80 ml toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten & Spieren Kalmerende Balsem 14 Essentiële Oliën 30 ml toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten & Spieren Roller 14 Essentiële Oliën 75 ml toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten & Spieren Verwarmende Patch Onderrug 2 pleisters toegevoegd .
Verder met bestellenPuressentiel Gewrichten & Spieren Gel 14 Essentiële Oliën 60 ml toegevoegd .
Verder met bestellen
Mocht je, ondanks alle preventieve maatregelen, toch een sportblessure opgelopen hebben, dan pak je deze best zo snel mogelijk aan. In sommige gevallen kan je de verwondingen zelf behandelen. Zorg er dus voor dat je medicijnkastje altijd uitgerust is met ontsmettingsmiddelen, pleisters, kompressen, pijnstillers, coolpads, verband, wegwerphandschoenen en ontstekingsremmende zalven. Bij ernstige verwondingen of aanhoudende pijn is een bezoek aan je arts onvermijdelijk.
Vooral bij de meest voorkomende sportblessures zoals blauwe plekken, kneuzingen, verstuikingen, ontwrichtingen, meniscusscheuren, spier- of ligamentblessures, bieden een aantal maatregelen hulp. Deze verlichten de pijn en verbeteren het genezingsproces.
In het beste geval voer je al deze maatregelen tegelijkertijd in.
Bij kleine wonden:
Bij grote wonden:
Wanneer je vermoedt dat je een breuk hebt opgelopen, laat je dit het best door een arts onderzoeken. In veel gevallen wordt er een ambulance gebeld. Totdat er een arts ter plaatse is, kan je zelf de volgende maatregelen nemen:
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline