Overzicht |
Wat is slechte adem? |
Wat veroorzaakt een slechte adem? |
Slechte adem bij kinderen en baby’s |
Wat kan ik doen tegen een slechte adem? |
Wat is slechte adem?
Een slechte adem is een taboe-onderwerp in onze maatschappij. Als je je bewust bent van het probleem, kan dit vaak een invloed hebben op je zelfvertrouwen en levenskwaliteit, omdat de aandoening onaangenaam en beschamend is voor de persoon die eraan lijdt. Je bent dus het best zo snel mogelijk verlost van een slechte adem. Het probleem is echter dat de getroffene meestal als laatste de onaangename geur waarneemt. Bovendien wordt de betrokkene meestal niet geïnformeerd, aangezien dit een zeer gevoelig onderwerp is. In plaats daarvan wordt er afstand gehouden.
Welke vormen van slechte adem zijn er?
Een slechte adem is de onaangename geur van adem uit de mondholte of de uitgeademde lucht. Meestal zit er een onschuldige oorzaak achter die je met eenvoudige maatregelen kan oplossen. Slechts zelden is er sprake van ziekte.
Artsen onderscheiden twee vormen van slechte adem:
- Foetor ex ore
Bij foetor ex ore ligt de oorzaak in de mond zelf. Dit wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne of speciale voeding. De onaangename geur is alleen merkbaar bij het praten of uitademen. Als de mond gesloten is, ontsnapt de geur niet.
- Halitosis
Bij halitosis ruikt niet alleen de uitgeademde lucht uit de mond, maar ook de adem uit de neus. Dit betekent dat de geur ook kan worden waargenomen wanneer de mond gesloten is. Halitosis komt echter minder vaak voor dan foetor ex ore. Onder bepaalde omstandigheden wordt dit veroorzaakt door ziekten.
Welke (verschillende) geuren kan een slechte adem hebben?
Elke slechte adem ruikt anders en de geuren kunnen sterk variëren afhankelijk van de oorzaak:
- Zure halitose
Zure slechte adem komt doorgaans voor wanneer er sprake is van een maagaandoening. De onaangename geur komt in dit geval zowel uit de neus als uit de mond. De volgende maagaandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een slechte adem:
- Brandend maagzuur
- Gastritis veroorzaakt door roken, alcohol of voedselvergiftiging
- Darmobstructie
- Maaginfecties
- Maagzweren
- Zoete halitose
Een adem kan zoet of naar aceton ruiken bij diabetes of na een lange periode van vasten.
- Zwavelachtige geur
Als je adem naar rotte eieren ruikt, dan wordt dit meestal veroorzaakt door een zwavelverbinding die door bacteriën ontstaat.
- Fecale geur
Een slechte adem die naar vis of uitwerpselen ruikt, is bijzonder onaangenaam. Bepaalde stofwisselingsproducten, de zogenaamde biogene aminen, zijn hier meestal de oorzaak van.
- Rotte geur
Een adem die rot ruikt, wordt veroorzaakt door bepaalde zwavelverbindingen.
- Metalen geur
Als het gaat om een metalen geur, zijn er meestal tand- of maagklachten.
- Ammoniak geur
Als de getroffen persoon lijdt aan lever- of nierproblemen, kan er een slechte adem ontstaan die doet denken aan ammoniak.
Hoe weet ik of ik slechte adem heb?
Aangezien je graag met zekerheid weet of je een slechte adem hebt, kan je het zelf nagaan aan de hand van bepaalde methoden.
De volgende tests kunnen worden gebruikt om een slechte adem te detecteren:
- Lik met je tong over een ongebruikte lepel en laat het speeksel minstens 30 seconden drogen. Als de lepel daarna onaangenaam ruikt, is dat ook het geval voor je adem. Als je geen lepel bij de hand hebt, kun je altijd je pols gebruiken. Zorg er wel voor dat je deze eerst grondig wast met water, zodat er geen geuren van producten achterblijven.
- Spuug een paar keer in een proper glas en dek het daarna een paar minuten af. Als de inhoud niet goed ruikt als je ze opent, kan je ook je conclusies trekken over je adem.
- Adem een paar keer in een neutraal ruikend zakje en sluit deze onmiddellijk. Open dan het zakje en ruik eraan.
De test die de meerderheid doet, is het uitademen in de hand om vervolgens die lucht in te ademen. Toch leidt deze tekst vaak tot geen resultaat. Dit is omdat ons eigen lichaamsgeur vaak sterker is dan de slechte ademgeur.
Wat veroorzaakt een slechte adem?
Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze zijn, in eerste instantie, volkomen normaal. Alleen wanneer ze in grote aantallen voorkomen en zich snel vermenigvuldigen, veroorzaakt de zwavelverbinding, die door (de aanwezigheid van) de bacteriën ontstaat, een slechte adem.
Bacteriën kunnen zich door de volgende factoren snel verspreiden en foetor ex ore veroorzaken:
- Slechte mondhygiëne: Bacteriën zitten vaak op je tandoppervlak en de ruimte tussen de tanden. Dit wordt ook wel tandplak genoemd. Regelmatig en goed poetsen helpt om tandplak en voedselresten te verwijderen.
- Tongplak: Bacteriën zitten ook vaak op de tong, daarom dat deze ook moet worden schoongemaakt!
- Slechte reiniging van de gebitsprothese: Niet alleen je echte tanden moeten goed gereinigd worden. Ook je valse tanden moeten regelmatig worden schoongemaakt.
- Verminderd hoeveelheid speeksel: Speeksel spoelt voedselresten en bacteriën samen weg tijdens het slikken. Het heeft ook een antibacteriële werking. Wanneer de speekselproductie vermindert, ontstaat er echter een slechte adem. Dit vooral ‘s nachts tijdens het slapen, vandaar dat een onaangename geur in de ochtend normaal is. Als je met je mond open slaapt of snurkt, droogt je mond nog meer uit en verergeren de symptomen. Vasten (zoals tijdens de Ramadan), bepaalde speekselklier ziektes (zoals het syndroom van Sjögren) of medicatie verminderen ook de aanmaak van speeksel.
- Bepaalde voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen met knoflook of uien zorgen ook voor een slechte adem.
- Gebruik van stimulerende middelen: Roken, alcohol of koffie hebben ook een invloed op je speeksel en mondslijmvlies.
- Bepaalde tandheelkundige ziekten: Een slechte adem is vaak een negatieve bijwerking van ziektes zoals tandvleesontsteking, ontsteking van het periodontium of gaatjes. Tandvleesontsteking kan ook vaak leiden tot botafbraak en tot het zogenaamde teruggetrokken tandvlees, omdat bacteriën er het ideale kweekmedium in vinden.
- Ontsteking van het mondslijmvlies of de amandelen: Vooral kinderen hebben vaak last van hun amandelen of van herpesinfecties en die kunnen ook de mond aantasten.
- Tumoren in de mond en keel: Als een tumor gedeeltelijk loskomt, kan dit ook een slechte adem veroorzaken.
Oorzaken van halitosis:
- Longziekten (etterige bronchitis, longontsteking, longabces)
- Vergiftiging door, bijvoorbeeld, fosfor, arseen of selenium
- Diabetische coma: door hyperglykemie komt een typische slechte adem voor die naar aceton ruikt.
- Nierfalen: wanneer de nieren niet meer functioneren, kan de adem soms naar ammoniak of urine ruiken.
- Leverfalen: Leverfalen wordt vaak geassocieerd met zoete halitosis.
- Ziekten van de maag of slokdarm (darmobstructies, maaginfecties, brandend maagzuur, maagzweren).
- Tumoren in de neus- en keelholte.
- Chronische neusontsteking veroorzaakt door een te droog neusslijmvlies.
- Chronische sinusitis.
- Neuspoliepen.