
Overzicht |
|
Hoe ontwikkelt sinusitis zich? | Hoe stelt een arts de sinusitis vast? |
Wat zijn de symptomen van sinusitis? | Welke (huishoud)middelen helpen bij sinusitis? |
Wat zijn de oorzaken van sinusitis? |
De meerderheid van de Belgen heeft er minstens één keer per jaar last van: een drukkend gevoel in het hoofd, een lopende neus - een ontsteking aan de sinussen is op komst. Medisch wordt dit sinusitis genoemd. De aandoening geneest meestal zonder problemen na een paar weken, maar het kan ook chronisch worden. Maar hoe kan je sinusitis herkennen en wat kan je eraan doen?
Hoe ontwikkelt sinusitis zich?
Ons schedelbot bevat verschillende holten, zoals de paranasale sinussen, die via kleine kanaaltjes met de neus verbonden zijn. Ze bevinden zich links en rechts van de neus en in het midden van het voorhoofd boven de wenkbrauwen. Binnenin zijn ze omringd met slijmvlies en trilharen, en produceren afscheiding. Zo zijn de paranasale sinussen in staat zich te reinigen en beschermen tegen vreemde lichamen en ziektekiemen.
In geval van een infectie of allergenen zwellen de slijmvliezen op en produceren ze meer afscheiding. Dit kan ertoe leiden dat de smalle verbindingsgangen naar de neus verstopt geraken en dat het slijm en de ziektekiemen niet meer worden afgevoerd. De paranasale sinussen kunnen dan ontsteken door een ophoping van afscheiding en het gebrek van ventilatie. In dit geval spreekt een arts van acute of chronische sinusitis.
Wat zijn de symptomen van sinusitis?
Symptomen van acute sinusitis
- In de meeste gevallen komt een sinusitis samen met een verkoudheid voor. Getroffen personen hebben last van een lopende of verstopte neus. De verkoudheid kan zich namelijk verspreiden naar de paranasale sinussen.
- De neus heeft geel- of groenachtige afscheiding, die ook via de sinussen in de keel kunnen terechtkomen en hoest kunnen veroorzaken.
- De meest in het oog springende symptomen van sinusitis zijn typische gezichts- en hoofdpijn. Deze worden erger wanneer het hoofd naar beneden wordt gebogen. Bovendien voelen de paranasale sinussen zeer pijnlijk en gevoelig aan bij stoten of externe druk. Deze symptomen zijn het ergst in de ochtend en voormiddag.
De algemene gezondheid is vaak ook aangetast bij een acute sinusitis: getroffenen zijn koortsachtig en voelen zich slap. Ook het reuk- en smaakgevoel is meestal beperkt.
Symptomen van chronische sinusitis
Zodra een sinusitis meer dan twaalf weken ononderbroken aanhoudt, kan deze als chronisch worden geclassificeerd. Chronische sinusitis wordt gekenmerkt door dezelfde symptomen als acute sinusitis, hoewel deze meestal minder uitgesproken zijn. Zo kan pijn volledig afwezig zijn, maar het verminderde reuk- en smaakgevoel blijft vaak een belangrijk aanhoudend symptoom. Getroffenen hebben vaak last van verstrooidheid, aanhoudende hoofdpijn en een drukkend gevoel in het hoofd.
Als een ontsteking van de sinussen minstens vier keer per jaar voorkomt maar ook steeds weer geneest, wordt dit een acute terugkerende ontsteking genoemd.
Wat zijn de oorzaken van sinusitis?
- De meest voorkomende oorzaak van acute sinusitis is een virale verkoudheid.
- Allergenen zoals pollen, schimmels of huisstofmijt kunnen ook leiden tot acute en chronische sinusitis.
- Soms zijn ook de tanden verantwoordelijk: tandwortelontstekingen of ziektekiemen kunnen na verwijdering van de tanden via de kaak naar de sinussen migreren.
- De anatomie van de neus kan ook de oorzaak van chronische sinusitis zijn: poliepen (goedaardige gezwellen in het slijmvlies) of kromme neustussenschoten kunnen de ventilatie van de sinussen bemoeilijken waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.
Hoe stelt een arts sinusitis vast?
Wanneer een ontsteking aan de sinussen na een paar weken niet geneest, ernstige pijn veroorzaakt of terugkeert, raadpleeg je best een arts.
De huisarts of keel-, neus- en-oorarts stelt meestal acute of chronische sinusitis vast op basis van deze klassieke symptomen:
- Druk of kloppende pijn
- Voorover buigen verergert de symptomen
- Neusafscheiding en zichtbaar slijm in de keelholte wand
Wanneer de arts een chronische sinusitis vermoedt, zal hij de slijmvliezen onderzoeken met een neusspiegel of endoscoop. Andere mogelijke diagnostische methoden zijn neusafscheidingsdoekjes, allergietests, röntgenstralen of een computertomografie.