Overzicht |
|
Waarom krijg je rugpijn? | Wanneer raadpleeg je het best een arts? |
Wat veroorzaakt de rugpijn? | Hoe kan je rugpijn voorkomen? |
Wat kan je doen tegen rugpijn? |
Waarom krijg je rugpijn?
Rugpijn is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen ziekteverlof nemen. Bijna Iedereen heeft al wel eens geklaagd over rugpijn. Vooral de laatste jaren is het aantal getroffenen gestegen, en die trend lijkt zich enkel verder te zetten. Iedereen die er ooit al eens last van heeft gehad, weet ook hoe stressvol en pijnlijk de aandoening kan zijn en hoezeer het je bewegingsvrijheid kan beperken.
De symptomen, soorten en oorzaken van rugpijn zijn erg verschillend. Daarom geldt de term rugpijn meestal als verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug, maar doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt op basis van waar de pijn zich bevindt.
Waar bevindt de pijn zich?
- Onderrug: Wanneer de pijn het vaakst voorkomt in de onderrug spreken artsen van lumbale pijn. Dit is het gebied van de wervelkolom dat het meest te verduren krijgt, aangezien het volledige gewicht van je bovenlichaam op het onderste deel van je wervelkolom rust. In de meeste gevallen wordt de pijn veroorzaakt door een verkeerde belasting, door geïrriteerde of vastzittende ischias of door hernia’s.
- Middenrug: Pijn boven de ribbenkast en onder de nek is vrij zeldzaam. De symptomen tasten meestal de thoracale wervelkolom aan of zijn het gevolg van spierirritatie.
- Bovenrug: Het nekgebied is vooral gespannen wanneer je te lang stilzit en hierbij een verkeerde houding aanneemt. De klachten hebben hier meestal betrekking op de bovenste halswervelkolom en de bovenste thoracale wervelkolom. De pijn straalt ook vaak uit naar het hoofd en de schouders.
Hoe lang duurt de rugpijn?
Hoe lang de pijn precies aanhoudt, varieert sterk. De symptomen kunnen acuut of chronisch zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute, subacute en chronische pijn. Acute pijn is na zes weken al voorbij. Subacute pijn daarentegen duurt veel langer. Als de symptomen voor meer dan 12 weken aanhouden, spreken we van chronische pijn.
Hoe hevig is de pijn?
Rugpijn kan mild, ernstig of bijna ondraaglijk zijn. Bovendien kan het zich ofwel enkel op een bepaald gebied concentreren ofwel uitstralen en de aangrenzende gebieden aantasten.
Is het specifieke of niet-specifieke rugpijn?
In de meeste gevallen gaat het om niet-specifieke rugpijn, ook wel functionele pijn genoemd. Dit houdt in dat er geen onderliggende ziekte is, maar dat de oorzaak van de pijn in de spieren, pezen of banden ligt. Specifieke rugpijn wordt veroorzaakt door ziektes zoals arthrose, osteoporose of scoliose. Dit kan aangeboren of later verworven zijn, en kan zowel de wervelkolom als andere organen aantasten.
Wat veroorzaakt de rugpijn?
De oorzaken van rugpijn zijn al even uiteenlopend als de verschillende symptomen. Het is daarom een goed idee om een onderscheid te maken tussen specifieke en niet-specifieke pijn.
Oorzaken van niet-specifieke rugpijn:
- Eenzijdige belasting, bijvoorbeeld, door dagelijks te werken aan een bureau, in een gebogen positie of door activiteiten met grote lichamelijke inspanningen.
- Te weinig beweging
- Verkeerde training of te veel sporten
- Foute manier om zware voorwerpen te heffen
- Geknelde heupzenuw
- Verkeerde houding
- Overgewicht
- Verkeerde matras
- Zwangerschap
- Ongesteldheid
- Stress
- Psychologische of emotionele druk
Oorzaken van specifieke rugpijn:
- Verschoven wervel
- Hernia
- Artrose
- Misvormingen aan de ruggengraat (bijv. Scoliose of botontkalking)
- Ziekte van Scheuermann
- Ontsteking van gewrichten of wervels (spondyloartitis)
- Ziekte van Bechterew
- Verweking van het bot (osteomalacie)
- Verhoogde werking van de bijschildklier
- Vernauwing van het wervelkanaal
- Een verschot (Lumbago)