Overzicht |
|
Wat is roodvonk? | Hoe wordt roodvonk behandeld? |
Hoe herken je roodvonk? | Hoe kan ik mezelf beschermen tegen roodvonk? |
Wat is de oorzaak van roodvonk? |
Wat is roodvonk?
Kind zijn is meestal erg leuk! Toch krijgen de kleintjes en hun ouders vaak veel te verduren. Het immuunsysteem is namelijk nog in volle ontwikkeling, waardoor ze vatbaar zijn voor talloze kinderziektes. Naast middenoorontstekingen, mazelen of bof, hebben ze ook vaak last van roodvonk.
Deze ziekte is een zeer besmettelijke infectie die vooral voorkomt bij vijf- tot twaalfjarigen. In sommige gevallen kunnen ook volwassenen er ziek van worden. Zij lopen vooral gevaar wanneer er streptokokken in hun lichaam zitten en hun immuunsysteem verzwakt is.
Hoe herken je roodvonk?
De incubatieperiode, d.w.z. de tijd tussen de infectie en het uitbreken van de ziekte, is meestal één tot drie dagen, zelden (meer dan) een week. In eerste instantie zijn er vrij weinig symptomen, en zijn ze gelijkaardig aan die van andere besmettelijke ziekten. Pas later verschijnen de typische roodvonk symptomen. Deze zijn meestal hetzelfde bij zowel kinderen als volwassenen.
Niet specifieke symptomen zijn bijvoorbeeld:
- Ernstige keelpijn
- Slikproblemen
- Koorts
- Rillingen
- Vermoeidheid
- Buikpijn en braken (vooral bij kinderen)
- Hoofdpijn
De volgende symptomen wijzen wel duidelijk op roodvonk:
- De tong heeft eerst een witte laag en wordt daarna dieprood (de zogenaamde aardbeientong).
- Rode huiduitslag die zich over het hele lichaam kan verspreiden.
- De keelholte en amandelen zijn rood en ontstoken.
Aangezien de algemene gezondheidstoestand bij roodvonk zeer slecht is, gaan de meeste mensen na een aantal dagen naar hun huisarts. Een snelle blik in de keel is meestal al voldoende om de diagnose te stellen. Daarnaast kan een keeluitstrijkje ook voldoende zekerheid geven. Dit soort sneltesten zijn verkrijgbaar bij je apotheker. Bij een positief resultaat raadpleeg je het best je arts zodat hij/zij de behandeling kan starten en de geschikte medicatie kan voorschrijven.
Wat is de oorzaak van roodvonk?
Roodvonk wordt veroorzaakt door bacteriën (A streptokokken). Deze komen meestal in de keel of neus terecht door middel van druppeloverdracht (niezen, hoesten, praten of het aanraken van hetzelfde voorwerp). Slechts in zeldzame gevallen dringen de streptokokken door in het lichaam via een open wonde.
Als de bacterie is binnengedrongen en toxines produceert, worden de bloedvaten zeer doordringbaar en ontstaan de typische roodvonk symptomen. Aangezien er verschillende soorten streptokokken bestaan die de ziekte kunnen veroorzaken, is het onmogelijk om immuun te worden. Daarom kan men het meerdere malen oplopen. Daarom is er ook geen vaccinatie tegen roodvonk.
Hoe lang is roodvonk besmettelijk?
Roodvonk is zeer besmettelijk. Daarom wordt het aangeraden om thuis te blijven en contact met andere mensen te vermijden. Ook de andere gezinsleden blijven beter thuis, aangezien ze mogelijk al besmet zijn, zelfs als er (nog) geen symptomen zijn.
Als roodvonk zonder antibiotica wordt behandeld, blijft de getroffen persoon besmettelijk tot drie weken na de eerste symptomen. Antibiotica verkort de duur van het infectierisico. 24 uur na de eerste inname is de ziekte al niet meer besmettelijk.