Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Webshop Awards Belgium 2019-2020 in de categorie Health & Wellness

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 aan huis of op kantoor met bpost of DPD.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Reisapotheek


Overzicht

Eerste hulp kit - Wat stop je erin?
Reisapotheek checklist - 10 belangrijke vragen

 

Een EHBO-kit mag absoluut niet ontbreken in je bagage, kost niet veel maar belooft toch snelle hulp te bieden bij kleine gezondheidsproblemen. Het hoeft niet eens iets ernstigs zoals gevaarlijke reizigersdiarree in de verste uithoek van Zuidoost-Azië te zijn dat je vakantie kan bederven. Bij het woord reisapotheek hoef je namelijk niet meteen aan exotische landen te denken! Een vervelende blaar tijdens een wandeling kan al genoeg zijn wanneer je geen blarenpleister bij de hand hebt. Of een lange file op de snelweg kan al vermoeiend zijn wanneer je kind op de achterbank klaagt over keelpijn en je niets bij de hand hebt om hem of haar te geven.

 


Eerste hulp kit - Wat stop je erin?

Voor de meeste mensen verschijnt het woord reisapotheek alleen wanneer ze de wereld rondreizen met het vliegtuig. In dat geval is het wel erg belangrijk om na te denken over de inhoud van een EHBO-kit met zo een omvang! Niet elk medicijn is immers overal ter wereld beschikbaar. Afgezien van het feit dat de taalbarrière het soms bijna onmogelijk maakt om ter plaatse iets te kopen. 

Bovendien moet elk vakantiepakket een uitgebreide uitrusting bevatten:

 • Pijnstillers of iets tegen de koorts
 • Middel tegen diarree
 • Middel tegen constipatie
 • Middel tegen maagzuur
 • Middel tegen reisziekte
 • Middel tegen het braken
 • Wonddesinfectiemiddel
 • Zalf tegen voetschimmel
 • Insectenspray
 • Zalf tegen insectenbeten
 • Zalf tegen brandwonden
 • Middel tegen een koortslip
 • Pleisters
 • Zonnebrandcrème en after-sun
 • Malariapillen (indien nodig)
 • Antibiotica (indien nodig)

Deze extra’s kunnen ook handig zijn: 

 • Oordopjes
 • Muggengaas
 • Desinfectiegel voor de handen

De grootte van je EHBO-kit is altijd afhankelijk van het land waar je naartoe reist. Raadpleeg zeker tijdig je arts over je trip naar het buitenland, zodat je al het nodige kunt meenemen.

 

Reisapotheek voor kinderen

Als je met (jonge) kinderen reist, vraag dan zeker na bij je arts welke middelen goed worden verdragen. Denk er ook aan dat een insectenscherm handig kan zijn bij reizen naar tropische landen. Neem zeker altijd enkel de producten mee die je kind tot nu toe goed heeft verdragen.

 

Gemakkelijke reisapotheek - de set van bij je apotheek

Als je niet zeker bent over wat je nodig hebt, kan je bij je apotheek advies vragen en een set laten samenstellen. Vertel naar welk land je wilt reizen en wie er meegaat om een individuele reisapotheek kit te ontvangen. Vergeet niet bij je bestelling mogelijke allergieën of medicijn intoleranties te vermelden, zodat alles wordt aangepast op jouw maat. 

 

Controleer de vaccinatiestatus

Laat je vaccinatiestatus tijdig controleren wanneer je naar bepaalde landen reist. Zorg er ook voor dat je voor je vakantie een bezoek brengt aan de tandarts voor de nodige behandelingen.

 

 

Reisapotheek checklist - 10 belangrijke vragen


1. Zijn alle medicijnen beschikbaar?

2. Heb je de vervaldatum gecontroleerd?

3. Zijn alle bijsluiters beschikbaar? Dit kan het makkelijker maken om het product opnieuw te bestellen op vakantie.

4. Worden de zetpillen of capsules goed gekoeld bewaard? (Wikkel ze tijdens de reis in aluminiumfolie en bewaar ze onmiddellijk na aankomst in de koelkast. Ze verliezen namelijk hun doeltreffendheid bij temperaturen boven de 25°C). 

5. Chronisch ziek? Schrijf de latijnse naam van je ziekte op samen met de werkzame bestanddelen van je medicatie. Dit vergemakkelijkt de communicatie met een arts op je vakantiebestemming.

6. Heb je aan je arts gevraagd welk vervangend medicijn je kan gebruiken in geval van nood wanneer je medicatie niet in het buitenland beschikbaar is? 

7. Is je reisapotheek kinderveilig?

8. Heb je ervoor gezorgt dat de medicijnen hittebestendig zijn? (Schakel eventueel over naar pilletjes in plaats van tabletten). 

9. Heb je met je arts gesproken over welke anti-allergische of antibiotische middelen nodig zijn op je vakantiebestemming, ook voor je kinderen?

10. Weet je zeker wat je goed kan verdragen?  

 

Opgepast - reisapotheek soms enkel op voorschrift

Als je met het vliegtuig reist, mag je alleen voorgeschreven geneesmiddelen die je nodig hebt tijdens de vlucht meenemen. Een huisarts kan je een schriftelijke verklaring (in het Nederlands, Frans en Engels) meegeven zodat je deze kan laten zien tijdens veiligheidscontroles. Een transparante tas is de beste keuze om je medicijnen in te vervoeren. 

Vooral de import van sterke kalmeringsmiddelen of pijnstillers staan in sommige landen onder streng toezicht. In geen geval mag je proberen je medicatie “binnen te smokkelen”, dit kan ernstige gevolgen hebben.

 

Reisuitrusting - homeopatische supplementen

Als je goede ervaringen hebt gehad met homeopatische middelen, dan zal je deze ook zeker niet willen missen in je reisapotheek. Vraag dit dus zeker na bij je arts, en vul je reisapotheek ermee aan.

In acute gevallen kan je dan de nodige capsules of druppeltjes innemen. Als de symptomen langer dan twee dagen aanhouden, raadpleeg je toch best een arts.