Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Webshop Awards Belgium 2019-2020 in de categorie Health & Wellness

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor met bpost of DPD.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Mondmaskers en bescherming


Het COVID-19 virus kan zich verspreiden tussen mensen die dicht bij elkaar staan door middel van spreken, hoesten of niezen, zelfs wanneer mensen geen symptomen vertonen. Daarom is het belangrijk om de verspreiding hiervan zoveel mogelijk te voorkomen. 

Het dragen van een mondmasker is een van deze preventieve maatregelen die de verspreiding van bepaalde virale aandoeningen van de luchtwegen, waaronder COVID-19, kunnen beperken. Maar welke maskers bieden bescherming en hoe moet je een masker dragen? 

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van een masker alleen echter niet genoeg is om volledige bescherming te bieden. Andere maatregelen moeten dus ook genomen worden, zoals het ontsmetten van de handen en het houden van minstens 1,5 meter afstand. Of je al dan niet een masker draagt, het naleven van deze veiligheidsmaatregelen is van cruciaal belang om de overdracht van COVID-19 van mens op mens te vermijden. 

 

Soorten mondmaskers 

Er bestaan verschillende typen maskers, ieder met andere toepassingen. Ook de hoeveelheid bescherming die ze kunnen bieden kan verschillen. 

 

Professionele mondmaskers: Deze medische mondmaskers worden ook N95 of FFP2 maskers genoemd. Ze zijn gemaakt om de blootstelling aan kleine druppels in de lucht te  voorkomen. Gezondheidswerkers die ze dragen ondergaan vaak een test fit om na te gaan welk model en merk het beste bij hun past voor de best mogelijke bescherming . Omdat deze maskers de best mogelijke bescherming bieden, zijn ze op dit moment in zeer beperkt aanbod en moeten worden gereserveerd voor zorgverleners en eerstehulpverleners.

Chirurgische maskers: Dit zijn loszittende rechthoekige maskers die ontworpen zijn om de mond en de neus te bedekken met behulp van plooien in de stof. Hoewel ze niet nauwsluitend zijn, bieden ze goede bescherming tegen grotere respiratoire druppels die vrijkomen bij het hoesten en niezen. Net als N95 mondmaskers is het van cruciaal belang dat deze maskers worden gebruikt door gezondheidswerkers.

Stoffen of papieren maskers: Alhoewel deze maskers niet zoveel bescherming bieden als de net vernoemde voorbeelden, kunnen deze maskers volgens de gezondheidsinstanties helpen bij het vertragen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Daarbij kunnen ze ook corona helpen tegengaan bij mensen die onbewust het virus met zich meedragen. Terwijl stoffen maskers niet medisch van aard zijn, kunnen ze wel nuttig ingezet worden in niet-patiënt zorginstellingen om hoesten tegen te houden en om mensen eraan te herinneren dat ze best niet hun gezicht aanraken. 

 

Wanneer moet ik een masker dragen?

Een stoffen masker wordt door de overheid aangeraden in situaties waarin het moeilijk is om sociale afstand te bewaren. Denk hierbij aan supermarkten, bij een bezoek aan de apotheek of bij het nemen van het openbaar vervoer,... Op die manier help je niet alleen jezelf, maar bescherm je ook je medemens wanneer je moet hoesten of niezen.

 

Personen die niet ziek zijn en geen symptomen vertonen moeten te allen tijde: 

 • groepen mensen en gesloten, overvolle ruimtes vermijden;
 • een fysieke afstand van ten minste 1,5 m tot andere personen aanhouden, in het bijzonder tot personen die last hebben van bijvoorbeeld hoesten of niezen;
 • regelmatig handen ontsmetten of wassen, met behulp van een alcoholgel als de handen niet zichtbaar vuil zijn of met water en zeep als de handen zichtbaar vuil zijn;
 • hun neus en mond bedekken met een gebogen elleboog of papieren zakdoekje bij hoesten of niezen, het zakdoekje onmiddellijk na gebruik weggooien en daarna meteen de handen desinfecteren;
 • hun mond, neus en ogen niet aanraken.

 

Personen met symptomen dragen best een medisch masker, moeten zichzelf isoleren en een dokter raadplegen zodra ze zich onwel beginnen te voelen. Symptomen zijn onder andere:  koorts, vermoeidheid, hoesten, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Het is belangrijk om op te merken dat de vroege symptomen voor sommige mensen die besmet zijn met COVID-19 zeer mild kunnen zijn. Ook de personen verantwoordelijk voor het zorgen van de zieke persoon moeten in aanwezigheid van de patiënt een medisch masker dragen.

 • Volg altijd de juiste instructies voor het opzetten, aandoen en weggooien van medische maskers.
 • Zelfs bij het dragen van een masker wordt aangeraden om alle aanvullende preventieve maatregelen nog steeds te volgen, met name handhygiëne en het bewaren van fysieke afstand tot andere personen.

 

Ook mensen boven de 65, mensen met een verlaagd immuunsysteem, hart- en longaandoeningen, maar ook diabetes- of kankerpatiënten wordt aangeraden een medisch masker te dragen. 

 

 

Gebruik van mondmaskers

Bij elk masker is het van essentieel belang om ze juist te dragen en na gebruik op een correcte manier te verwijderen om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en geen verdere verspreiding van het virus veroorzaken.

 

Wat te onthouden bij het dragen van een mondmasker: 

 • Zorg ervoor dat de mond en de neus bedekt zijn bij het opzetten van het masker, en bind het stevig vast om eventuele openingen tussen het gezicht en het masker te minimaliseren.
 • Raak het masker niet aan tijdens het dragen.
 • Verwijder het masker met behulp van de juiste techniek: raak de voorkant van het masker niet aan, maar maak het van achteren los.
 • Reinig je handen met een ontsmettende alcoholgel of met water en zeep als je handen zichtbaar vuil zijn, na het verwijderen van je masker en als je per ongeluk een gebruikt masker aanraakt.
 • Vervang een masker zodra het vochtig wordt door een nieuw, schoon en droog masker.
 • Gebruik maskers slechts 1 keer.
 • Gooi maskers voor eenmalig gebruik na elk gebruik onmiddellijk weg.

 

De World Health Organization blijft de situatie nauwlettend in de gaten houden voor eventuele veranderingen die van invloed kunnen zijn op deze richtlijnen. Mochten er factoren veranderen, dan blijf je te allen tijde op de hoogte door deze of andere betrouwbare bronnen, zoals die van de Overheid, te raadplegen.