Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Mondmaskers


Overzicht

Welke soorten mondmaskers bestaan er?
Welk mondmasker biedt de beste bescherming?
Wanneer moet je een masker dragen?
Hoe draag je een mondmasker op de juiste manier?

 

Het COVID-19 virus kan zich verspreiden tussen mensen die dicht bij elkaar staan door middel van spreken, hoesten of niezen, zelfs wanneer mensen geen symptomen vertonen. Daarom is het belangrijk om de verspreiding hiervan zoveel mogelijk te voorkomen. 

Het dragen van een mondmasker is een van deze preventieve maatregelen die de verspreiding van bepaalde virale aandoeningen van de luchtwegen, waaronder COVID-19, kunnen beperken. Maar welke maskers bieden bescherming en hoe moet je een masker dragen? 

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van een masker alleen echter geen volledige bescherming biedt. Andere maatregelen moeten dus ook genomen worden, zoals het ontsmetten van de handen en het houden van minstens 1,5 meter afstand. Of je al dan niet een masker draagt, het naleven van deze veiligheidsmaatregelen is van cruciaal belang om de overdracht van COVID-19 van mens op mens te vermijden. 

 


Welke soorten mondmaskers bestaan er? 

Er bestaan verschillende typen maskers, ieder met andere toepassingen. Ook de hoeveelheid bescherming die ze kunnen bieden kan verschillen. 

 • Professionele mondmaskers: Deze medische mondmaskers worden ook N95 of FFP2 maskers genoemd. Ze zijn gemaakt om de blootstelling aan kleine druppels in de lucht te  voorkomen. Gezondheidswerkers die ze dragen ondergaan vaak een test fit om na te gaan welk model en merk het beste bij hen past voor de best mogelijke bescherming. Aangezien deze maskers de best mogelijke bescherming bieden, worden ze vaak voorbehouden voor zorgverleners en eerstehulpverleners.
 • Chirurgische maskers: Dit zijn loszittende rechthoekige maskers die ontworpen zijn om de mond en de neus te bedekken met behulp van plooien in de stof. Hoewel ze niet nauwsluitend zijn, bieden ze goede bescherming tegen grotere respiratoire druppels die vrijkomen bij het hoesten en niezen. 
 • Stoffen of papieren maskers: Alhoewel deze maskers niet evenveel bescherming bieden als de bovengenoemde voorbeelden, kunnen deze maskers volgens de gezondheidsinstanties helpen bij het vertragen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Daarbij kunnen ze ook corona helpen tegengaan bij mensen die onbewust het virus met zich meedragen. Terwijl stoffen maskers niet medisch van aard zijn, kunnen ze wel nuttig ingezet worden in niet-patiënt zorginstellingen om hoesten tegen te houden en om mensen eraan te herinneren dat ze best niet hun gezicht aanraken. 

 

 

 

 

 

 

Wanneer moet je een masker dragen?

Een mondmasker wordt aangeraden in situaties waarin het moeilik is om sociale afstand te bewaren. Denk hierbij aan een tripje naar de supermarkt, een bezoek aan de apotheek of bij het nemen van het openbaar vervoer. Op die manier help je niet alleen jezelf, maar bescherm je ook je medemens wanneer je moet hoesten of niezen.

Wanneer je niet ziek bent en geen symptomen vertoont, moet je te allen tijde: 

 • groepen mensen en gesloten, overvolle ruimtes vermijden;
 • een fysieke afstand van ten minste 1,5 m tot andere personen aanhouden, in het bijzonder tot personen die last hebben van bijvoorbeeld hoesten of niezen;
 • regelmatig handen ontsmetten of wassen, met behulp van een alcoholgel als de handen niet zichtbaar vuil zijn of met water en zeep als de handen zichtbaar vuil zijn;
 • je neus en mond bedekken met een gebogen elleboog of papieren zakdoekje bij hoesten of niezen, het zakdoekje onmiddellijk na gebruik weggooien en daarna meteen de handen desinfecteren;
 • je mond, neus en ogen niet aanraken.

Heb je toch symptomen? Dan draag je het best een medisch masker, vermijd je persoonlijk contact en raadpleeg je een dokter zodra je je onwel begint te voelen. Symptomen zijn onder andere:  koorts, vermoeidheid, hoesten, keelpijn, een aangetast smaak- of reukvermogen en ademhalingsmoeilijkheden. Het is belangrijk om op te merken dat de vroege symptomen voor sommige mensen die besmet zijn met COVID-19 zeer mild kunnen zijn. Wanneer je verantwoordelijk bent voor de verzorging van een zieke persoon, draag je in aanwezigheid van de patiënt het best een mondmasker.

 • Volg altijd de juiste instructies voor het opzetten, aandoen en weggooien van medische maskers.
 • Zelfs wanneer je een mondmasker draagt, is het aangeraden om alle aanvullende preventieve maatregelen nog steeds te volgen, met name handhygiëne en het bewaren van fysieke afstand tot andere personen.

Mensen boven de 65, mensen met een verlaagd immuunsysteem, hart- en longaandoeningen, maar ook diabetes- of kankerpatiënten moeten extra voorzichtig zijn en dragen het best een medisch mondmasker. 

 

 

Hoe draag je een mondmasker op de juiste manier?

Bij elk masker is het van essentieel belang om het op de juiste manier te dragen en na gebruik op een correcte manier te verwijderen. Op die manier zorg je ervoor dat ze effectief zijn en het virus niet verder verspreiden.

 

Stappenplan

 • Zorg ervoor dat de mond en de neus bedekt zijn bij het opzetten van het masker, en maak het stevig vast om eventuele openingen tussen het gezicht en het masker te minimaliseren.
 • Raak het masker niet aan terwijl je het draagt.
 • Verwijder het masker met behulp van de juiste techniek: raak de voorkant van het masker niet aan, maar maak het van achteren los.
 • Reinig je handen met een ontsmettende alcoholgel of met water en zeep als je handen zichtbaar vuil zijn, na het verwijderen van je masker en als je per ongeluk een gebruikt masker aanraakt.
 • Vervang je masker zodra het vochtig wordt door een nieuw, schoon en droog masker.
 • Gebruik je mondmasker slechts 1 keer en gooi ze onmiddellijk na gebruik weg. Stoffen maskers was je het best onmiddellijk na gebruik.

 

De World Health Organization blijft de situatie nauwlettend in de gaten houden voor eventuele veranderingen die van invloed kunnen zijn op deze richtlijnen. Mochten er factoren veranderen, dan blijf je te allen tijde op de hoogte door betrouwbare bronnen, zoals die van de overheid, te raadplegen. 

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline