Overzicht |
Welke soorten mondmaskers bestaan er? |
Welk mondmasker biedt de beste bescherming? |
Wanneer moet je een masker dragen? |
Hoe draag je een mondmasker op de juiste manier? |
Het COVID-19 virus kan zich verspreiden tussen mensen die dicht bij elkaar staan door middel van spreken, hoesten of niezen, zelfs wanneer mensen geen symptomen vertonen. Daarom is het belangrijk om de verspreiding hiervan zoveel mogelijk te voorkomen.
Het dragen van een mondmasker is een van deze preventieve maatregelen die de verspreiding van bepaalde virale aandoeningen van de luchtwegen, waaronder COVID-19, kunnen beperken. Maar welke maskers bieden bescherming en hoe moet je een masker dragen?
Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van een masker alleen echter geen volledige bescherming biedt. Andere maatregelen moeten dus ook genomen worden, zoals het ontsmetten van de handen en het houden van minstens 1,5 meter afstand. Of je al dan niet een masker draagt, het naleven van deze veiligheidsmaatregelen is van cruciaal belang om de overdracht van COVID-19 van mens op mens te vermijden.
Welke soorten mondmaskers bestaan er?
Er bestaan verschillende typen maskers, ieder met andere toepassingen. Ook de hoeveelheid bescherming die ze kunnen bieden kan verschillen.
- Professionele mondmaskers: Deze medische mondmaskers worden ook N95 of FFP2 maskers genoemd. Ze zijn gemaakt om de blootstelling aan kleine druppels in de lucht te voorkomen. Gezondheidswerkers die ze dragen ondergaan vaak een test fit om na te gaan welk model en merk het beste bij hen past voor de best mogelijke bescherming. Aangezien deze maskers de best mogelijke bescherming bieden, worden ze vaak voorbehouden voor zorgverleners en eerstehulpverleners.
- Chirurgische maskers: Dit zijn loszittende rechthoekige maskers die ontworpen zijn om de mond en de neus te bedekken met behulp van plooien in de stof. Hoewel ze niet nauwsluitend zijn, bieden ze goede bescherming tegen grotere respiratoire druppels die vrijkomen bij het hoesten en niezen.
- Stoffen of papieren maskers: Alhoewel deze maskers niet evenveel bescherming bieden als de bovengenoemde voorbeelden, kunnen deze maskers volgens de gezondheidsinstanties helpen bij het vertragen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Daarbij kunnen ze ook corona helpen tegengaan bij mensen die onbewust het virus met zich meedragen. Terwijl stoffen maskers niet medisch van aard zijn, kunnen ze wel nuttig ingezet worden in niet-patiënt zorginstellingen om hoesten tegen te houden en om mensen eraan te herinneren dat ze best niet hun gezicht aanraken.