Veel ouders kennen het: je kindje heeft pijn, koorts, huilt veel,.. met vele rusteloze nachten tot gevolg. De reden hiervoor is vaak een middenoorontsteking. Volgens de statistieken heeft ongeveer 90% van alle kinderen er in de eerste drie levensjaren last van. Een middenoorontsteking is dus een van de meest voorkomende ziekten bij baby's en peuters.
Wat is een middenoorontsteking?
Een middenoorontsteking is een ontsteking van het slijmvlies in het middenoor. Er zijn drie verschillende soorten ontstekingen:
1. Acute middenoorontsteking
Acute middenoorontsteking treft vooral kinderen. De ontsteking en bijhorende pijn treden meestal plotseling op. In het algemeen is de ziekte na enkele dagen weer genezen en heeft het geen verdere gevolgen voor de gezondheid.
2. Terugkerende middenoorontsteking
We spreken van een terugkerende middenoorontsteking wanneer de ontsteking vaak opnieuw opduikt. Dit is het geval als het ten minste driemaal binnen zes maanden of ten minste viermaal in een jaar voorkomt.
3. Chronische middenoorontsteking
Als een middenoorontsteking al twee maanden aansleept, spreken we van de chronische vorm. Deze treft vooral volwassenen.
Wat zijn de symptomen van een middenoorontsteking?
Een middenoorontsteking kan mogelijk één of meer van de volgende symptomen veroorzaken:
- plotselinge hevige oorpijn
- een klap of kloppingen in het oor
- gehoorproblemen
- duizeligheid
- ziek gevoel
- koorts
Omdat kinderen vaak moeite hebben met het lokaliseren van pijn, kunnen ze ook klagen over buikpijn en misselijkheid.
Hoewel de symptomen van een acute middenoorontsteking zeer duidelijk en specifiek zijn, is het vaak moeilijker om een chronische middenoorontsteking te diagnosticeren, omdat de symptomen meestal langzaam beginnen:
- lichte pijn in het oor, die na verloop van tijd erger wordt
- permanente afscheiding uit het oor
- gehoorverlies
- suizen in het oor
- duizeligheid
Hoe ontwikkelt een middenoorontsteking zich?
De volgende oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor middenoorontstekingen:
- Infectie
In de meeste gevallen is een middenoorontsteking een bijwerking van een infectie zoals griep, een verkoudheid of een keelontsteking. Daarom komt het vaker voor in de wintermaanden. Virussen of bacteriën vermenigvuldigen zich en doen de slijmvliezen ontsteken. Tot slot heeft dit ook invloed op de buis van Eustachius, de verbinding tussen de keel en het middenoor. Omdat dit kanaal nog erg kort en smal is bij kinderen en hun immuunsysteem nog niet volledig is opgebouwd, worden ze er vaak ziek van.
- Externe invloeden
Ziekteverwekkers komen zelden van buitenaf in het middenoor terecht. Dit kan alleen als het trommelvlies al beschadigd is.
- Vergrote amandelen in de keelholte
Vooral kinderen hebben vaak last van poliepen, die ook ontstekingen in het middenoor bevorderen.
Middenoorontstekingen op zich zijn niet besmettelijk. De ziekteverwekkers van een infectie daarentegen zijn overdraagbaar, waardoor de andere persoon ook een middenoorontsteking kan oplopen.
Hoe kan je een middenoorontsteking voorkomen?
Sommige mensen zijn van nature meer vatbaar voor middenoorontstekingen dan anderen. In dat geval is het dus moeilijk om de aandoening compleet te vermijden. Je kan het risico op besmetting echter verminderen door een aantal risicofactoren te vermijden en enkele preventieve maatregelen te nemen:
Om terugkerende infecties te vermijden, moet je een infectie steeds volledig laten genezen.
- Vermijd roken (en passief roken bij kinderen!).
- Een muts houdt de oren warm op koude dagen.
- Houd je oren altijd droog na het douchen of tijdens een strandvakantie.
- Gebruik neusspray of spoel met zeezout in geval van verkoudheid.
- Doe aan sport in de frisse lucht.
- Vermijd het gebruik van een fopspeen bij zuigelingen indien mogelijk om de negatieve druk in het middenoor te verminderen.
- Omdat pneumokokkeninfecties vaak ontstekingen van het middenoor veroorzaken, kan de juiste vaccinatie bij kinderen helpen.
- Als poliepen de oorzaak zijn van terugkerende middenoorontstekingen dan kan het verwijderen van de keelamandelen de ziekte helpen voorkomen.