Overzicht |
Wat is kurkuma? |
Welke effecten heeft kurkuma? |
Hoe kan je kurkuma innemen? |
Wanneer moet je opletten met kurkuma? |
Naast chia zaden, açai of goji bessen, is er nog een andere populaire superfood opgedoken: kurkuma. Sinds de trend van de “kurkuma latte”, ook wel “goude melk” genoemd, ligt de naam van deze gemberplant op alle lippen. Maar wat is nu precies de kracht van kurkuma?
Wat is kurkuma?
Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is misschien nog niet zo lang een hype, maar het kruid is al duizenden jaren populair in de ayurvedische geneeskunde uit India. Zij gebruiken de plant niet alleen als specerij om gerechten te kruiden of als ingrediënt in curry, maar ook als middel om allerhande kwaaltjes te behandelen.
Aan de buitenkant lijkt kurkuma op gember, maar er zit een felgele kleur onder de schil. Dit komt door de aanwezigheid van de stof curcumine, waardoor de plant ook vaak als kleurstof gebruikt wordt. De oorsprong van kurkuma ligt in Zuidoost-Azië waar de consumptie van kurkuma al werd geregistreerd in de 7de eeuw. In sommige culturen werd kurkuma zelfs beschouwd als heilige plant.
Welke effecten heeft kurkuma?
De voorstanders van kurkuma zijn alvast overtuigd: de plant heeft een effect op onze gezondheid. Maar wat doet het precies? De kurkumaplant bevat een krachtige werkstof, genaamt curcumine, die de knol niet alleen zijn kleur en smaak geeft, maar ook een rol speelt in het effect van kurkuma op het lichaam. Hieronder zetten we alles even op een rijtje:
- Draagt bij aan en ondersteunt het behoud van een normale spijsvertering[1]
- Ondersteunt een goede geestelijke balans[1]
- Draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie[1]
- Draagt bij aan het behoud van soepele gewrichten en sterke botten[1]
- Ter aanvulling van antioxidanten[1]
- Draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem[1]
- Ondersteunt het behoud van een gezonde huid[1]
- Draagt bij aan de normale werking van de hart- en bloedvaten[1]
- Heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop[1]
- Ondersteunt de luchtwegen en draagt bij aan de normale werking ervan[1]
- Draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel[1]
Kurkuma lijkt dus een waar tovermiddel, maar dat is het zeker niet. Hoewel er enkele wetenschappelijke studies zijn die de werking van kurkuma onderzoeken, zijn deze stellingen niet bevestigd door het EFSA (European Food Safety Authority). Daarom zijn bovenstaande effecten nog niet officieel geldig en algemeen wetenschappelijk aanvaard.
[1] Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de EFSA.