Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Keelpijn


Overzicht

Hoe manifesteert keelpijn zich?
Wat zijn de oorzaken van keelpijn?
Wat te doen bij acute keelpijn?
Wat te doen bij aanhoudende keelpijn?

 

 


Hoe manifesteert keelpijn zich?

Een onaangenaam gevoel in de keel; elke keer als je slikt doet het pijn. Keelpijn wordt ook vaak een brandende of prikkelende keel genoemd. Wanneer je in je mond kijkt, kun je ook meteen zien of je een ontsteking aan het keelslijmvlies hebt. Deze is dan duidelijk rood en gezwollen. Afhankelijk van de ontsteking kunnen ook de lymfeklieren en de amandelen gezwollen zijn. 

Andere symptomen van een keelontsteking zijn:

 • Schorheid
 • Slikproblemen
 • Knobbel in de keel
 • Droog gevoel

De pijn in je keel is dus een teken van ziekte, waarvan de oorzaken talrijk zijn. Infectie gerelateerde keelpijn verdwijnt normaal gezien na een paar dagen en kunnen gemakkelijk behandeld worden.

 

 

Wat zijn de oorzaken van keelpijn?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is een verkoudheid de oorzaak van je keelpijn. Dit gebeurt omdat de aanwezige virussen ontstekingen veroorzaken in de gevoelige keelholte, en die bekende keelpijn veroorzaken. Een verkoudheid, hoesten en keelpijn zijn daarom de algemene kenmerken van het verkoudheidsvirus. Maar dat betekent niet dat keelpijn niet door andere ziektes veroorzaakt kan worden:

 • Bij een ernstige griep is keelpijn een van de symptomen
 • Een acute ontsteking van de amandelen
 • Ontsteking of virusinfectie aan het strottenhoofd of de stembanden (keelontsteking)
 • Klierkoorts, of een virale infectie aan de klieren
 • Roodvonk dat wordt veroorzaakt door streptokokken

Ook externe prikkels zoals te luid praten, roken, een droge binnenlucht of stofdeeltjes kunnen de keel en de luchtwegen irriteren en keelpijn veroorzaken.

 

 

Wat te doen bij acute keelpijn?

Water drinken is uiterst belangrijk omdat droge slijmvliezen moeilijk virussen kunnen bestrijden. Je kan, bijvoorbeeld, thee op basis van kamille, tijm, lindebloesem of salie drinken om de slijmvliezen vochtig te houden. Draag ook een sjaal rond je nek, omdat de warmte helpt bij het bestrijden van de ziektekiemen. 

Gelukkig bestaan er ook een aantal huishoudmiddelen die goed zijn voor keelpijn. 

 

5 bewezen huishoudmiddeltjes tegen keelpijn

Gorgelen tegen keelpijn Gorgelen met zout water of een speciale oplossing verwijdert de ziektekiemen uit de slijmvliezen. Dit hulpmiddeltje is echter niet geschikt voor kinderen, omdat ze het mengsel al snel inslikken.
 Koude kompressen tegen keelpijn Een verkoelend kompres tegen keelpijn op basis van kwark. Smeer lauwwarme kwark uit op een grote linnen doek en wikkel deze rond je nek. Leg er vervolgens een katoenen doek om en draag er een sjaal over. Na ongeveer 2 uur is de kwark opgedroogd en kan je het kompres weer verwijderen. Je kan deze behandeling meerdere keren herhalen.
Hete aardappel tegen keelpijn Hete aardappelen. Kook aardappelen en wikkel ze in een doek om ze vervolgens te pletten. Leg de handdoek rond je nek (check zeker of het niet té warm is) en maak het vast met een andere doek erover heen. Laat de wrap zitten tot de aardappelen zijn afgekoeld.
 Kippensoep drinken bij keelpijn Kippensoep helpt zeer goed bij keelpijn (en een verkoudheid) omdat het het ontstekingsremmende eiwit cysteïne bevat. Ook is de extra vloeistof goed voor je lichaam.
 Waterdamp tegen keelpijn Waterdamp inademen. Of je nu zout of etherische oliën toevoegt (niet geschikt voor kinderen of mensen met een allergie), inademen houdt de slijmvliezen vochtig en kan de zwelling helpen verminderen. Het is voldoende om de waterdamp in te ademen uit een grote pot. Leg je hoofd onder een grote handdoek zodat de waterdamp niet meteen ontsnapt.

 

 

 

 

Medicijnen voor keelpijn

Een eenvoudige maar effectieve manier om keelpijn te verlichten, is door het gebruik van zuigtabletten. Deze bestaan in allerlei smaken met verschillende actieve bestanddelen. Sommige werken lokaal verdovend, andere zijn dan weer antiseptisch of ontstekingsremmend. 

Daarnaast bestaan er ook andere middelen voor keelpijn die een vochtinbrengende laag op de slijmvliezen vormen. Deze hebben geen verdovend, antiseptisch of ontstekingsremmend effect. 

 

Andere hulpmiddelen bij keelpijn

Het wordt vaak vergeten, maar bij een verkoudheid die gepaard gaat met keelpijn is rust enorm belangrijk. Doe het dus rustig aan:

 • Stop met roken (of probeer het toch in zekere mate te beperken)
 • Vermijd tocht (laat slaapkamerramen ‘s nachts niet open staan)
 • Spreek niet te veel (fluisteren is heel vermoeiend voor je stembanden!) 
 • Ventileer je woning zodat de lucht niet te droog wordt

 

 

Wat te doen bij aanhoudende keelpijn?

Normaal verdwijnt keelpijn in slechts enkele dagen. Zeker bij een verkoudheid weet je dat de pijn weer zal verdwijnen als je genezen bent. Keelpijn die langer aanhoudt en niet gepaard gaat met een verkoudheid kan een virale infectie als oorzaak hebben. Daarom wordt het aangeraden om een arts te raadplegen wanneer de keelpijn niet snel betert.

Dit geldt ook wanneer keelpijn niet het enige symptoom is, zoals wanneer je ook last hebt van:

 • Koorts
 • Kortademig, moeilijkheden bij het slikken
 • Gezwollen lymfeknopen
 • Huiduitslag
 • Schor gevoel

Niet elke keelpijn is trouwens besmettelijk. De meeste worden echter veroorzaakt door virussen die wel besmettelijk zijn. Die paar dagen rust die je jezelf gunt, houden je medemensen dus ook gezond! In ernstige gevallen zoals bij roodvonk is er altijd medische hulp en antibiotica nodig. Je arts kan je ook vertellen wanneer je niet langer besmettelijk bent.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline