
180 g
Bespaar 20%
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Wanneer je last hebt van keelpijn, heesheid en moeite hebt met slikken, dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een keelontsteking. Het slijmvlies van het strottenhoofd is ontstoken door ziekteverwekkers, vervuilende stoffen of een overbelasting die veroorzaakt wordt door, bijvoorbeeld, zingen of spreken. Keelontsteking komt vaak voor als onderdeel van een verkoudheid, maar kan ook chronisch worden. Aangezien de meeste keelontstekingen worden veroorzaakt door virussen, kan het niet oorzakelijk worden behandeld - maar de symptomen kunnen met eenvoudige middelen verlicht worden.
Het strottenhoofd zit in het midden van de nek, dat vooral bij mannen zichtbaar is en bekend staat als de adamsappel. Het verbindt de keel met de luchtpijp en sluit als we slikken. Samen met de stembanden is het verantwoordelijk voor de stemvorming. Het is bedekt met slijmvlies en heeft, net als de bronchiën, trilharen die vreemde indringers naar buiten dragen. Het slijmvlies kan ontstoken zijn door infectie of andere irritatie.
Een acute keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie en is herkenbaar aan relatief duidelijke symptomen. Het verloop van een ontsteking van het strottenhoofd begint meestal met heesheid en hoesten, wat al snel wordt gevolgd door keelpijn en koorts. Na één tot twee weken is de ziekte meestal genezen, alhoewel de duur sterk afhankelijk is van de mate waarin het strottenhoofd beschermd is. Een virale of bacteriële keelontsteking is zoals elke verkoudheid ook besmettelijk. Daarom houd je het best zo veel mogelijk afstand van andere mensen en neem je de nodige hygiënische maatregelen. Hieronder zetten we de meest voorkomende symptomen nog even op een rijtje:
Bij chronische vormen kan de stem van de patiënt permanent veranderen, meestal ruwer en dieper dan voorheen.
Naast de relatief eenvoudige acute keelontsteking zijn er ook andere vormen van keelontsteking:
Deze zeldzame vorm is bacterieel en moet met antibiotica worden behandeld. Het verloop van de ziekte is meestal ernstiger dan dat van een gewone virale keelontsteking. De getroffenen ervaren hevige pijn en ontwikkelen snel een hoge koorts. Dit kan ook leiden tot kortademigheid als de ingang van het strottenhoofd opzwelt. In dit geval moet dringend een arts worden geraadpleegd.
Vooral kinderen worden getroffen door de zogenaamde "valse kroep". Dit type keelontsteking uit zich meestal in nachtelijke hoestaanvallen, die gepaard gaan met heesheid en kortademigheid. Aangezien de kortademigheid meestal wordt versterkt door opwinding en angst, helpt vochtige en koele lucht. Als de kortademigheid echter nog steeds toeneemt, moet je contact opnemen met een spoedarts. Normaal gesproken geneest de pseudokroep binnen enkele dagen.
Chronische vormen van keelontsteking kunnen, bijvoorbeeld, worden veroorzaakt door oedeem (waterretentie) in de stembanden. In dit geval spreekt men van Reinkes oedeem. Vooral rokers en mensen met overbelaste stembanden hebben last van deze ziekte, die enkel chirurgisch kan worden behandeld. Een andere oorzaak van chronische keelontsteking is brandend maagzuur of reflux: wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm en keel, kan het slijmvlies van het strottenhoofd ontstoken raken.
Je kan een acute, onschadelijke keelontsteking zelf behandelen. Als je heesheid na twee weken niet langzaam afneemt, raadpleeg je het best een arts. Aangezien deze symptomen negatieve veranderingen kunnen veroorzaken, is een onderzoek bij chronische klachten altijd aan te raden. Zelfs als er ademhalingsmoeilijkheden optreden, vooral bij kinderen, moet een arts worden geraadpleegd.
Rhina NaturActiv Hoestsiroop - Verlicht de Hoest 180 g toegevoegd .
Verder met bestellenMedica Keeltabletten Menthol Keelpijn 36 zuigtabletten toegevoegd .
Verder met bestellenThymoseptine Tijmsiroop 250 ml toegevoegd .
Verder met bestellen
Acute keelontsteking geneest meestal vanzelf binnen enkele dagen na een verkoudheid, maar dit genezingsproces kan versneld worden door symptomen te verlichten en chronificatie te voorkomen.
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline