Overzicht |
|
Wat is jeuk? | Hoe wordt de oorzaak vastgesteld en behandeld? |
Wat zijn de verschillende oorzaken van jeuk? | Hoe kan je jeuk verlichten? |
Hoe kan je de oorzaak van jeuk herkennen? |
“Als het jeukt, moet je krabben” hoor je wel eens in de volksmond. Mensen die er regelmatig last van hebben, weten wel hoe verschrikkelijk irritant jeuk kan zijn. Krabben lijkt de enige oplossing, maar eigenlijk maakt dat het alleen maar erger. Wanneer er daarnaast ook nog rode vlekken ontstaan, is er nog maar één ding dat telt: op zoek gaan naar de oorzaak.
Wat is jeuk?
Artsen gebruiken ook wel eens het woord pruritus wanneer ze spreken over jeuk. Dit is een hinderlijke sensatie op de huid die ervoor zorgt dat je onmiddellijk wil beginnen krabben.
De meest voorkomende vorm is jeuk die veroorzaakt wordt door huidziekten. Toch spelen andere factoren ook een belangrijke rol, zoals je leeftijd en de textuurvan je huid, de elasticiteit, droogte of gevoeligheid ervan.
Jeuk kan ook acuut of chronisch zijn, bijvoorbeeld, bij eczeem of neurodermitis.
Jeuk - een fenomeen met vele oorzaken
Jeuk is een zeer uniek fenomeen: er zijn al meer dan 100 verschillende oorzaken vastgesteld door deskundigen. Zo kunnen, bijvoorbeeld, stress, allergieën en medicijnen huidirritatie en jeuk veroorzaken. Ook parasieten, zoals hoofdluis, kunnen ervoor zorgen dat je huid jeukt of geïrriteerd raakt. Soms is het zelfs al voldoende om iemand anders te zien krabben om zelf ook dat irritante gevoel te krijgen.
In veel gevallen wordt frequente jeuk veroorzaakt door een ziekte zoals neurodermitis, netelroos of psoriasis. Ook ziekten als diabetes of aandoeningen van inwendige organen zoals de nieren, de galblaas en de lever kunnen de huid doen jeuken.
Psychische aandoeningen zoals depressie en schizofrenie kunnen ook verantwoordelijk zijn voor jeuk. Dit geldt ook voor neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en MS.
Huidirritatie
Als je niet alleen last hebt van jeuk maar ook van rode vlekken op de huid, dan raadpleeg je het best een arts. Rode, jeukende of zelfs brandende zones op de huid zijn zeer ernstig. Huiduitslag kan variëren van een relatief onschadelijke allergie (bijv. voor waspoeder of shampoo) tot ernstige ziektes (bijv. mazelen, rode hond, etc.). De oorzaak kan enkel door een arts worden vastgesteld en het is dus niet aangewezen om het zelf proberen op te lossen.
Neurodermitis
Neurodermitis is een chronische ontstekingsziekte die op het hele lichaam kan voorkomen. Jeuk is een van de pijnlijkste symptomen van neurodermitis. Het begint vaak al in de kindertijd met jeuk aan de knieholte, elleboog of nek, ontstoken huid, puistjes of rode vlekken.
De oorzaken van neurodermitis blijven echter vaak onverklaarbaar. Men vermoedt dat er genetische oorzaken zijn die de beschermende functie van de huid beschadigen. In dat geval reageert het immuunsysteem te hard op omgevingsstimuli, waardoor er neurodermitis kan ontstaan.
Neurodermitis is niet permanent, maar komt voor in opstoten en klachtenvrije periodes. Er zijn veel verschillende elementen die een opstoot kunnen veroorzaken: droge huid, allergene stoffen, zoals huisstof of dierlijk haar, maar ook allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen (bv. tarwe of koemelk), omgevingsstimuli zoals kou, droogte of toxines (bv. tabaksrook, fijn stof of vervuilde lucht).
Psychologische oorzaken, zoals stress, kunnen ook neurodermitis veroorzaken of de symptomen verergeren.
Overspanning van de huid
Jeuk is niet altijd het gevolg van een ernstige ziekte. Soms kan de huid gewoonweg niet alle uitdagingen aan. Wanneer je je, bijvoorbeeld, te vaak wast, te veel zalf en/of lotions smeert of te sterke detergenten gebruikt in combinatie met een gevoelige huid, dan kan die beginnen te jeuken.
Jeuk veroorzaakt door droge huid
Een droge huid heeft sneller de neiging om gespannen rimpels te vormen, die bijzonder snel jeuken op de onderbenen, voeten, handen of ellebogen. Een droge huid is geen ziekte, maar een veelvoorkomend (vaak erfelijk) huidtype. Bepaalde omgevingsfactoren zoals warmte of koude verergeren vaak een droge huid.
Sommige mensen leiden hun hele leven aan een tamelijk droge huid. Anderen krijgen er dan weer alleen maar last van bij het verouderen. Met het ouder worden verliest de huid namelijk haar vermogen om vocht op te slaan en een beschermende vetfilm te vormen.
Hoe kan je de oorzaak van jeuk herkennen?
Als de huid af en toe jeukt zonder dat er schade optreedt, kan dit bijvoorbeeld te wijten zijn aan een gebrek aan vocht. Als er echter rode vlekken en andere huidveranderingen optreden, raadpleeg je altijd het best een dermatoloog. Hieronder vind je enkele richtvragen die je kunnen helpen om de oorzaak van de jeuk te bepalen:
- Wanneer heb je voor het eerst last gehad van jeuk? (bijv. na een maaltijd, piercings, het nemen van medicijnen, een bijzonder stressvolle dag?)
- Heb je voortdurend last van jeuk of slechts tijdelijk?
- Heb je jeuk op het hele lichaam of alleen op bepaalde delen (hoofd, armen, benen, enz.)?
- Zijn er op dit moment gevallen van mazelen in je familie, heeft iemand last van neurodermitis?
- Heb je last van ziekten zoals diabetes mellitus, nieraandoeningen etc. of sta je onder bijzonder hoge stress?
Diagnose en medicatie voor jeuk
Je arts zal je huid onderzoeken, monsters nemen of bloed trekken om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Als er geen fysieke oorzaak is, kunnen andere specialisten (bijv. neurologen) worden geraadpleegd. Het doel is altijd om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. Jeuk is vaak slechts een symptoom van een ziekte, maar ook tegen dit onaangename en stressvolle symptoom kunnen medicijnen worden voorgeschreven:
- Cortisone tegen ontstekingen
- Antihistaminica (tegen een overmatige reactie van het immuunsysteem)
- Fototherapie (lichttherapie)
- Kalmerende middelen (tegen slaapstoornissen)
- Psychosomatische therapie (als de oorzaken van de jeuk mentaal van aard zijn)