Overzicht |
Waar en hoe moeten geneesmiddelen worden opgeslagen? |
Vervallen medicatie, wat doe je ermee? |
Wat hoort er in je medicijnkast? |
Homeopatische middelen? |
In je vinger gesneden tijdens het koken? Een verkeerde stap gemaakt op de trap? Of heb je gewoon een verkoudheid? Met een goed geordende medicijnkast kan je allerlei kleine verwondingen en andere klachten zelf behandelen of zelfs eerste hulp te verlenen in geval van nood. Maar wat hoort er eigenlijk thuis in een goed gevulde huisapotheek? Waar bewaar je het best je medicijnen en waar moet je rekening mee houden? Met onze kleine gids ben je altijd goed voorbereid!
Waar en hoe moeten geneesmiddelen worden opgeslagen?
Alle geneesmiddelen met of zonder voorschrift moeten altijd in hun originele verpakking met gebruiksaanwijzing worden bewaard. Dit zorgt ervoor dat er geen risico of verwarring ontstaat en dat je altijd alle nodige informatie bij de hand hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om je geneesmiddelen altijd op een droge, koele en donkere plaats te bewaren. Het medicijnkastje staat heel vaak in de badkamer, maar dat doe je beter niet vanwege de vochtigheid. De ideale plek is eerder de slaapkamer of gang.
Probeer er ook voor te zorgen dat je medicijnkastje niet blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Sommige medicijnen zijn namelijk gevoelig voor UV-licht en kunnen zelfs bederven. Als je jonge kinderen hebt, moet je alle medicatie op een veilige plaats bewaren, buiten het bereik van je kinderen. Zo kan je het medicijnkastje, bijvoorbeeld, iets hoger hangen of je medicijnen op een plaats bewaren die afgesloten kan worden.
Houd orde en controleer regelmatig
Controleer je medicijnkastje minstens één keer per jaar. Een uitgebreide en goed gestructureerde verzameling aan medicijnen kan na verloop van tijd een complete chaos worden. Probeer het overzicht van wat je wel en niet in je medicijnkastje hebt zo goed mogelijk te bewaren.
Onze tip: schrijf gewoon op de verpakking wanneer je een bepaald medicijn bent beginnen innemen, zodat je altijd weet hoe lang het al in je medicijnkastje zit. Gooi bepaalde producten zoals oogdruppels of cold sprays na de behandelingsperiode weg om de groei van ziektekiemen in flesje te voorkomen. Tabletten in individueel afgesloten verpakkingen blijven werkzaam tot de vervaldatum op de verpakking. Crèmes en zalven kunnen maar een bepaalde tijd na opening bewaard blijven.
Haal medicijnen op voorschrift uit je medicijnkast
Geneesmiddelen op voorschrift bewaar je het best in een apart doosje, vooral als het gaat om medicijnen die enkel voor een specifiek gezinslid bedoeld zijn. Het medicijnkastje wordt door iedereen in je huishouden gebruikt, dus moet je erg oppassen dat niemand per ongeluk het verkeerde medicijn inneemt. Een verwisseling van geneesmiddelen kan namelijk ernstige gevolgen hebben.
Vervallen medicatie, wat doe je ermee?
Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan je niet zomaar bij het afval gooien of naar het containerpark brengen. Ze zijn namelijk schadelijk voor het milieu! Maar wat moet je er dan precies mee doen? Je kan al jouw vervallen of ongebruikte medicatie helemaal gratis bij een apotheker bij jou in de buurt inleveren, ongeacht waar je ze gekocht hebt. Elke apotheek is namelijk wettelijk verplicht om vervallen medicatie te verzamelen en op een correcte manier te vernietigen.