Hoge bloeddruk is een verraderlijke ziekte die ernstige gevolgen kan hebben als het niet tijdig wordt vastgesteld en behandeld. Een gezonde levensstijl kan echter de risicofactoren beperken of de ziekte voorkomen. Lees in dit artikel meer over een hoge bloeddruk.
Wat is een hoge bloeddruk?
Een hoge bloeddruk (HBP) doet zich voor wanneer de bloeddruk te hoog is. Op lange termijn veroorzaakt de voortdurende druk op de binnenwanden van de bloedvaten schade en vormt het de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten zoals een hartaanval, hartfalen en een beroerte. In België hebben naar schatting bijna 2,5 miljoen mensen een hoge bloeddruk. Aangezien er geen duidelijke symptomen zijn, zoals pijn, is de helft van hen zich er niet van bewust dat zij de aandoening hebben. Het is niet alleen de volwassen bevolking die wordt getroffen, ook steeds meer kinderen hebben hoge bloeddrukwaarden.
Wanneer spreken we van een hoge bloeddruk?
De Europese Vereniging voor Cardiologie stelt de waarden* voor bloeddruk en hypertensie als volgt vast:
- Gezonde (optimale) bloeddruk: < 120 mmHg/<80 mmHg
- Normale bloeddruk: 120-129/80-84 mmHg
- Normale hoge bloeddruk: 130-139/85-89 mmHg
- Graad I hypertensie: 140-159/90-99 mmHg
- Graad II hypertensie: 160-179/100-109 mmHg
- Graad III hypertensie: >180/> 110 mmHg
*De waarden worden gemeten in millimeter kwik (mmHg).
Hoe wordt de bloeddruk geregeld?
Bloeddruk is een dynamische grootheid in ons lichaam en is onderhevig aan de wisselwerking tussen verschillende lichamelijke activiteiten en de pompcapaciteit van het hart als reactie daarop. De bloeddruk is in de eerste plaats afhankelijk van de elasticiteit van de grote slagaders, de stromingsweerstand in de kleine bloedvaten en de pompcapaciteit van het hart. In situaties van stress of opwinding gaat het hart sneller kloppen, waardoor de snelheid waarmee het bloed door het lichaam stroomt, toeneemt. Hierdoor neemt de druk op de vaatwanden toe en stijgt de bloeddruk, die weer daalt of tot een normaal niveau terugkeert wanneer de persoon zich ontspant of slaapt en de hartslag dus vertraagt. Om ervoor te zorgen dat de bloedtoevoer voor elke situatie altijd toereikend is, reguleert het lichaam de bloeddruk via de volgende kanalen:
- Hormonen
- Het bloedvatenstelsel (bij koud weer, bijvoorbeeld, vernauwen de bloedvaten zich om het warmteverlies te beperken, waardoor de bloeddruk stijgt)
- Het vegetatieve zenuwstelsel
In het kort: systolische en diastolische druk
Met elke hartslag voorziet het hart het lichaam van zuurstofrijk bloed. De druk (systolische bloeddruk) op de bloedvaten neemt toe wanneer het hart zich in systole samentrekt en het bloed in het lichaam pompt. Deze druk daalt (diastolische bloeddruk) wanneer het hart zich weer ontspant en zich vult met bloed. Beide waarden zijn belangrijk voor de beoordeling van hoge bloeddruk.
Oorzaken van hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben.
1. Primaire hoge bloeddruk treft ongeveer 95 procent van de bevolking. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door levensstijlfactoren die kunnen worden aangepast. Deze factoren omvatten:
- stress
- overgewicht
- roken
- gebrek aan beweging
- een dieet met weinig groenten en fruit
- overmatige zoutconsumptie
- alcoholmisbruik
- bepaalde medicijnen
- overtollig vet in het bloed (hypercholesterolemie)
2. Secundaire hoge bloeddruk wordt niet alleen veroorzaakt door een erfelijke aanleg, maar ook door lichamelijke oorzaken, zoals:
- circulatiestoornissen van de nieren
- verhoogde productie van hormonen, zoals adrenaline
- afwijkingen aan de bloedvaten
Deze vooraf bestaande aandoeningen spelen echter bij slechts een klein aantal hogebloeddrukpatiënten een rol.