Hoesten is allereerst een symptoom, en geen ziekte. Het kan dus verschillende oorzaken hebben, gaande van onschadelijk tot gevaarlijk. Wat zijn deze oorzaken? Wat kan je doen als je last hebt van een acute of chronische hoest? Wij bieden een antwoord op al jouw vragen!
Waarom hoesten we?
Hoesten is in veel gevallen een reflex. Dat wil zeggen dat een hoestreactie automatisch gebeurt, zonder impuls vanuit de hersenen. Zo bespaart ons lichaam kostbare tijd wanneer er indringers in onze luchtwegen terechtkomen. De hoestsensoren van de bronchiën geven aan wanneer er slijm, vreemde voorwerpen, ziektekiemen of schadelijke stoffen in de longen aanwezig zijn. Het gevolg daarvan is dat het middenrif en de ademhalingsspieren samentrekken en het strottenhoofd sluit. Zo bouwt het lichaam druk op en hoest het de indringers uit. Dit proces wordt ondersteund door de trilharen op de bronchiën: door hun bewegingen vervoeren ze slijm en vreemde stoffen terug uit de luchtwegen. Hoesten heeft dus een belangrijke reinigende en beschermende functie en mag daarom niet onderdrukt worden.
Welke soorten hoest bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten hoest. Het kan immers het symptoom zijn van verschillende ziektes. Het type hoest kan daarom een indicatie geven van de oorzaak.
- Slijmhoest: Deze hoest wordt gekenmerkt door een ophoping van slijm op de bronchiën. Dit gebeurt meestal als reactie op een infectie om op die manier bacteriën of virussen onschadelijk te maken. Het slijm ophoesten gebeurt dus als poging om deze uit het lichaam te verwijderen.
- Droge hoest: Deze hoest, in tegenstelling tot de slijmhoest, wordt eerder geassocieerd met geïrriteerde en droge slijmvliezen. Dit is vaak het begin van een griepachtige infectie, of wordt veroorzaakt door rook, stof, of verontreinigende bestanddelen.
- Acute hoest: Een acute hoest duurt niet langer dan 8 weken. In de meeste gevallen gaat het over een griepinfectie of een acute bronchitis.
- Chronische hoest: Als je hoest langer dan 8 weken duurt, spreken we van een chronische hoest. Dit moet altijd door een arts worden nagegaan, omdat er veel oorzaken voor kunnen zijn.
Wat zijn de oorzaken van hoest?
Acute hoest
- Verreweg de meest voorkomende oorzaak van een acute slijmhoest is een griepinfectie of een verkoudheid. Dit geldt voor ongeveer 80-90% van alle gevallen met een slijmhoest. Naast hoesten zijn er nog andere symptomen zoals een verstopte neus of keelpijn. Ook allergieën, zoals hooikoorts of allergische astma, leiden vaak tot hoesten.
- Acute vergiftiging, bijvoorbeeld, door rook of schadelijke gassen en dampen, kan droge hoest veroorzaken en moet door een arts worden behandeld.
- Bij een klaplong valt de long in elkaar en komt er lucht in de borstholte terecht. In dergelijke gevallen zijn de meestvoorkomende klachten eenzijdige pijn, kortademigheid en een droge hoest. Een klaplong is een noodgeval. De getroffen persoon dient zich in dat geval onmiddellijk naar het ziekenhuis te begeven.
- Longembolie: Een bloedklonter die zich in een longvat heeft gevestigd, kan ook een droge hoest veroorzaken. Dit is een levensbedreigende aandoening. Bel dus onmiddellijk een spoedarts indien je een longembolie vermoedt.
- Het inslikken of inademen van een lichaamsvreemd object leidt tot acuut hoesten. Dit is een risicofactor, vooral bij kinderen. Bel dus ook in dit geval onmiddellijk een spoedarts.
Chronische hoest
- Chronische hoest kan worden veroorzaakt door bronchiale astma, mogelijk ook door allergische astma. Ook chronische bronchitis of COPD (chronisch obstructieve longziekte) is een mogelijke oorzaak, vooral bij rokers. Chronische bronchitis, ook wel rokershoest genoemd, wordt ook meestal geassocieerd met slijm.
- Chronische blootstelling aan schadelijke stoffen, bijvoorbeeld op de werkplek, is soms de aanleiding voor een permanente hoest.
- Ook longaandoeningen, zoals emfyseem of fibrose, kunnen een chronische hoest veroorzaken. Aanhoudend hoesten, droog of met slijm, kan ook een symptoom zijn van bronchiaal-carcinoom (longkanker).
- Hartproblemen kunnen ook hoestreacties veroorzaken: hartfalen of een ontsteking van de hartspieren kunnen leiden tot hoesten tijdens lichamelijke inspanningen of bij het neerliggen.
- In de laatste jaren zijn een groot aantal ziekten bijna verdwenen, sommigen daarvan komen nu echter terug: tuberculose en kinkhoest, bijvoorbeeld, kunnen schuilen achter een chronische hoest.
- Soms kunnen ook maagaandoeningen de aanleiding zijn voor hoesten: brandend maagzuur, bijvoorbeeld, kan leiden tot een chronische ontsteking van het strottenhoofd, met heesheid en hoesten als gevolg.
Wanneer moet je naar een dokter met een hoest?
De meestvoorkomende oorzaak van een slijmhoest of een droge hoest is een verkoudheid, waarbij zich vaak ook keelpijn, kou en koorts kunnen voordoen. Deze onschadelijke infectie verdwijnt meestal na twee weken en kan ook zelf worden behandeld.
Maar je gaat het best naar een dokter wanneer:
- De hoest langer dan 8 weken aanhoudt
- Je bloed ophoest
- Je ineens zeer hoge koorts krijgt
- Kortademigheid optreedt in rust of tijdens het sporten
- Borstpijn optreedt
Wat wijst op een noodgeval?
Als hoesten acuut optreedt in combinatie met een of meer van de volgende symptomen, kan dit wijzen op een levensbedreigende aandoening. In dit geval moet je de nooddiensten bellen:
- Plotselinge ernstige kortademigheid
- Vlakke snelle ademhaling, met eventuele fluitgeluiden
- Acuut hevige pijn op de borst
- Blauwe verkleuring van lippen en huid
- Flauwvallen, schokken
- Schuimige of bloederige afgifte
Hoe kan de dokter helpen bij hoest?
Bij chronische of acute hoest kan je dokter helpen de oorzaak te behandelen door vragen te stellen zoals:
- Hoe lang is de hoest er al?
- Is er slijm bij het hoesten, en hoe ziet het eruit?
- In welke situaties komt de hoest voor?
- Rook je of werk je in een omgeving waar je schadelijke stoffen inademt?
Na een lichamelijk onderzoek waarbij je dokter naar de longen luistert, kan hij/zij je doorverwijzen indien nodig. Als de oorzaak van de hoest de bovenste luchtwegen zijn, zal je naar een keel-, neus- en oorarts. Indien de onderste luchtwegen aangetast zijn, ga je best naar een longarts.