Kies uw taal


Customer Friendliness Award 2023

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

  • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
    Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 4.450 afhaalpunten.

Griep


Overzicht

Wat is griep? Hoe verloopt een griep?
Hoe raak je geïnfecteerd met influenza? Hoe kan je griep voorkomen?
Wat zijn de verschillende griepsymptomen? Wat kan je doen tegen griep?

 

 


Wat is griep?

Wintertijd betekent grieptijd. Vooral in de koudere periodes van het jaar spoelt er een golf van griep over het land, waardoor alle wachtkamers vol zitten en de kantoren leegstromen. Meestal duurt deze periode meestal van december tot april.

Het influenzavirus is verantwoordelijk voor de “echte griep”. Deze tast de luchtwegen aan door een acute infectie die gepaard gaat met plotselinge koorts en extreme vermoeidheid. Voor de getroffenen is het vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen een griepachtige infectie of het infectie met het influenzavirus. Griepsymptomen kunnen zich ook voordoen bij andere ziektes die niet door het influenzavirus veroorzaakt werden. Een verkoudheid is meestal minder ernstig en veroorzaakt geen koorts. Bovendien treden de griepsymptomen doorgaans plots op, terwijl verkoudheidssymptomen meestal traag beginnen. 

Je moet een seizoensgebonden griep niet verwarren met de varkensgriep, COVID 19, Spaanse griep of zelfs de vogelgriep. Dit zijn compleet andere virussen.

 

 

Hoe raak je geïnfecteerd met influenza?

Influenza is zeer besmettelijk, en overdraagbaar via druppelinfecties. Dit gebeurt, bijvoorbeeld, wanneer je hoest, niest, handen schud of hetzelfde voorwerp aanraakt als iemand anders. Ook kan het overgedragen worden via kussen of tijdens het spreken. Zelfs wanneer de kleinste vloeibare deeltjes in contact komen met je slijmvliezen (bijv. in de mond) kan je besmet raken met een griepvirus.

De volgende mensen zijn risicogroepen voor de griep:

  • Personen van 60 jaar en ouder
  • Zwangere vrouwen
  • Baby’s
  • Patiënten met een chronische aandoening of een aangeboren immuundeficiëntie 
  • Hiv-patiënten
  • Bewoners van verzorgings- en bejaardentehuizen
  • Contactberoepen (bijv. verkopers, opvoeders, leerkrachten)

 

 

Wat zijn de verschillende griepsymptomen?

Mensen die besmet zijn met het griepvirus zijn meestal zeer ziek. Vaak is het zelfs niet mogelijk onze dagelijkse activiteiten uit te voeren. De volgende symptomen treden vaak zeer plotseling op bij griep:

 

 

Hoe verloopt een griep?

De incubatieperiode voor griep is ongeveer één tot twee dagen. In sommige gevallen treden de symptomen al na enkele uren op. Van een normale griep ben je meestal binnen een week genezen. Als de symptomen langer aanhouden, moet je je huisarts raadplegen. Wat griep gevaarlijk maakt, is dat het je immuunsysteem verzwakt, waardoor ons lichaam niet langer in staat is om bepaalde bacteriën af te weren. Als je dan een andere bacteriële ziekteverwekker oploopt, spreken we van een secundaire infectie. In het ergste geval kan dit leiden tot een longontsteking of een hartspierontsteking en in geval van kwetsbare mensen of risicogroepen, zelfs tot de dood.

Influenza is al besmettelijk voordat je last krijgt van de symptomen. De getroffen persoon moet dus zo lang mogelijk contact met andere mensen vermijden, dit zolang de symptomen aanhouden. 

 

 

Hoe kan je griep voorkomen?

Om te voorkomen dat je griep krijgt, kan je een paar maatregelen overwegen:

 

Vermijd contact met zieke mensen

Probeer geen contact te hebben met mensen die al ziek zijn, en vermijd grote groepen mensen, vooral tijdens een griepepidemie. Griepvirussen kunnen ook aangetroffen worden op deurklinken, winkelwagens of geldautomaten.

 

Handen wassen

Omdat menselijk contact niet compleet kan vermeden worden, moet je regelmatig en grondig je handen wassen. Gebruik altijd zeep en was ze voor minstens 30 seconden. Vergeet zeker ook de huid tussen je vingers niet. Wanneer het niet mogelijk is om onderweg je handen te wassen, kan je ook een desinfecterende spray gebruiken. Raak nooit je gezicht aan met ongewassen handen.

 

Laat je vaccineren

De meest effectieve manier om griep te voorkomen is via een jaarlijkse vaccinatie. Aangezien influenzavirussen vaak veranderen, garandeert dit geen 100% bescherming. Daarnaast moet je onthouden dat het nodig is om je elke jaar opnieuw te vaccineren. Dit zeker voor risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen of chronisch zieke patiënten.

 

Gezond eten

Mensen die regelmatig groenten en fruit eten en zo voldoende vitamines binnenkrijgen, worden minder vaak ziek. Broccoli, appels, boerenkool, sinaasappels, paprika, amandelen, witloof of bieten versterken ook het immuunsysteem.

 

Beweeg buiten

Niet alleen een evenwichtige voeding maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Sport en beweging in de frisse lucht zorgt ook voor een verbeterd immuunsysteem.

 

 

Wat kan je doen tegen griep?

De aard van de behandeling hangt altijd af van je symptomen. Wanneer deze steeds erger worden en je je slecht voelt, raadpleeg dan altijd je huisarts. Hij/zij kan met zekerheid zeggen of je besmet bent met het influenzavirus en je daarvoor de juiste medicatie voorschrijven. Die is meestal enkel op voorschrift te verkrijgen. Ook zal je waarschijnlijk thuis moeten blijven zodat je voldoende kan rusten en niemand kan besmetten.

 

De vijf beste huishoudmiddeltjes tegen griep

Huishoudmiddeltjes kunnen griepsymptomen op een natuurlijke manier verlichten. De vijf beste remedies zijn: 

 

Rust voldoende

Ontspanning is zeer belangrijk tijdens een griep. Aangezien je lichaam verzwakt is, heeft het tijd nodig om te herstellen. Slaap dus veel en rust uit in je bed of op de zetel. Dit is de enige manier waarop je immuunsysteem de ziekte kan bestrijden. Ook al nemen de symptomen af, je begint best zeer langzaam opnieuw met lichamelijke inspanningen. Als je je lichaam niet voldoende rust geeft, bestaat de kans dat de ziekte trager geneest, wat het een langer en erger proces maakt.

 

Eet kippensoep

Kippensoep is waarschijnlijk het bekendste en populairste middel tegen griep. Het eiwit cysteïne zou een ontstekingsremmende werking hebben en zou het lichaam weer op gang moeten brengen.

 

Drink thee

In het algemeen is het heel belangrijk om veel te drinken bij griep, vooral bij koorts omdat dit kan leiden tot uitdroging. Naast water drink je dus best veel thee. Kies voor kamille-, gember- of saliethee. 

 

Breng lauwe kompressen aan

Lauwe kompressen kunnen helpen bij koorts. Dompel bijvoorbeeld een keukenhanddoek in lauw water, wring hem uit en wikkel het voor een paar minuten om je kuiten. Zodra de handdoek warm is, kan je de kompressen vervangen. Niet gebruiken wanneer je koude rillingen, koude voeten of koude handen hebt.

 

Maak een kompres van aardappelen

Kompressen met aardappel worden voornamelijk gebruikt bij keelpijn of hoest. Kook wat aardappelen en schil ze voordat ze compleet afkoelen. Plet ze vervolgens en verspreid ze over een doek. Deze kan je om je nek leggen bij keelpijn of pijn aan de borst als gevolg van hoest.

 

Geneesmiddelen tegen griep

Aangezien virussen, en niet bacteriën, de oorzaak zijn van griep, heeft het gebruik van antibiotica geen zin. Alleen antivirale middelen werken tegen het influenzavirus. Een arts schrijft deze middelen slechts zelden voor, enkel bij patiënten met een immunodeficiëntie of een chronische ziekte. Aangezien antivirale geneesmiddelen de bestaande ziektewekkers niet doden, maar alleen de verspreiding van andere virussen tegengaan, moeten ze ten laatste 48 uur na het begin van de symptomen worden ingenomen.

Anderzijds kan je ook geneesmiddelen zonder voorschrift gebruiken. Deze bestrijden de symptomen zoals hoofdpijn, pijn in de ledematen en helpen koorts te verlagen. Volwassenen kunnen aspirine, paracetamol, ibuprofen of diclofenac gebruiken. Paracetamol en ibuprofen zijn geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen gebruiken best enkel paracetamol. Neem altijd contact op met je arts indien je medicijnen wilt gebruiken. 

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline