Overzicht |
|
Wat is griep? | Hoe verloopt een griep? |
Hoe raak je geïnfecteerd met influenza? | Hoe kan je griep voorkomen? |
Wat zijn de verschillende griepsymptomen? | Wat kan je doen tegen griep? |
Wat is griep?
Wintertijd betekent grieptijd. Vooral in de koudere periodes van het jaar spoelt er een golf van griep over het land, waardoor alle wachtkamers vol zitten en de kantoren leegstromen. Meestal duurt deze periode meestal van december tot april.
Het influenzavirus is verantwoordelijk voor de “echte griep”. Deze tast de luchtwegen aan door een acute infectie die gepaard gaat met plotselinge koorts en extreme vermoeidheid. Voor de getroffenen is het vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen een griepachtige infectie of het infectie met het influenzavirus. Griepsymptomen kunnen zich ook voordoen bij andere ziektes die niet door het influenzavirus veroorzaakt werden. Een verkoudheid is meestal minder ernstig en veroorzaakt geen koorts. Bovendien treden de griepsymptomen doorgaans plots op, terwijl verkoudheidssymptomen meestal traag beginnen.
Je moet een seizoensgebonden griep niet verwarren met de varkensgriep, COVID 19, Spaanse griep of zelfs de vogelgriep. Dit zijn compleet andere virussen.
Hoe raak je geïnfecteerd met influenza?
Influenza is zeer besmettelijk, en overdraagbaar via druppelinfecties. Dit gebeurt, bijvoorbeeld, wanneer je hoest, niest, handen schud of hetzelfde voorwerp aanraakt als iemand anders. Ook kan het overgedragen worden via kussen of tijdens het spreken. Zelfs wanneer de kleinste vloeibare deeltjes in contact komen met je slijmvliezen (bijv. in de mond) kan je besmet raken met een griepvirus.
De volgende mensen zijn risicogroepen voor de griep:
- Personen van 60 jaar en ouder
- Zwangere vrouwen
- Baby’s
- Patiënten met een chronische aandoening of een aangeboren immuundeficiëntie
- Hiv-patiënten
- Bewoners van verzorgings- en bejaardentehuizen
- Contactberoepen (bijv. verkopers, opvoeders, leerkrachten)
Wat zijn de verschillende griepsymptomen?
Mensen die besmet zijn met het griepvirus zijn meestal zeer ziek. Vaak is het zelfs niet mogelijk onze dagelijkse activiteiten uit te voeren. De volgende symptomen treden vaak zeer plotseling op bij griep:
Hoe verloopt een griep?
De incubatieperiode voor griep is ongeveer één tot twee dagen. In sommige gevallen treden de symptomen al na enkele uren op. Van een normale griep ben je meestal binnen een week genezen. Als de symptomen langer aanhouden, moet je je huisarts raadplegen. Wat griep gevaarlijk maakt, is dat het je immuunsysteem verzwakt, waardoor ons lichaam niet langer in staat is om bepaalde bacteriën af te weren. Als je dan een andere bacteriële ziekteverwekker oploopt, spreken we van een secundaire infectie. In het ergste geval kan dit leiden tot een longontsteking of een hartspierontsteking en in geval van kwetsbare mensen of risicogroepen, zelfs tot de dood.
Influenza is al besmettelijk voordat je last krijgt van de symptomen. De getroffen persoon moet dus zo lang mogelijk contact met andere mensen vermijden, dit zolang de symptomen aanhouden.
Hoe kan je griep voorkomen?
Om te voorkomen dat je griep krijgt, kan je een paar maatregelen overwegen:
Vermijd contact met zieke mensen
Probeer geen contact te hebben met mensen die al ziek zijn, en vermijd grote groepen mensen, vooral tijdens een griepepidemie. Griepvirussen kunnen ook aangetroffen worden op deurklinken, winkelwagens of geldautomaten.
Handen wassen
Omdat menselijk contact niet compleet kan vermeden worden, moet je regelmatig en grondig je handen wassen. Gebruik altijd zeep en was ze voor minstens 30 seconden. Vergeet zeker ook de huid tussen je vingers niet. Wanneer het niet mogelijk is om onderweg je handen te wassen, kan je ook een desinfecterende spray gebruiken. Raak nooit je gezicht aan met ongewassen handen.
Laat je vaccineren
De meest effectieve manier om griep te voorkomen is via een jaarlijkse vaccinatie. Aangezien influenzavirussen vaak veranderen, garandeert dit geen 100% bescherming. Daarnaast moet je onthouden dat het nodig is om je elke jaar opnieuw te vaccineren. Dit zeker voor risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen of chronisch zieke patiënten.
Gezond eten
Mensen die regelmatig groenten en fruit eten en zo voldoende vitamines binnenkrijgen, worden minder vaak ziek. Broccoli, appels, boerenkool, sinaasappels, paprika, amandelen, witloof of bieten versterken ook het immuunsysteem.
Beweeg buiten
Niet alleen een evenwichtige voeding maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Sport en beweging in de frisse lucht zorgt ook voor een verbeterd immuunsysteem.