Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

  • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
    Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
  • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
    Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Goede gewoontes


Overzicht

Wat is Blue Monday? Kwaliteitsvolle slaap
Goede voornemens vs. goede gewoontes? Stoppen met roken
Afslanken Minder stress
Gezonde voeding Goede gelaatsverzorging
Regelmatige beweging

 

 

Goede voornemens zijn een traditie bij de start van een nieuw jaar. Het is een bewuste, eenmalige keuze om in de komende twaalf maanden een positieve verandering in je leven door te voeren, zoals stoppen met roken of afslanken. Goede voornemens hebben vaak één nadeel: ze worden dikwijls niet waargemaakt. Er bestaan hiervoor meerdere verklaringen. Zo kan de verandering té ingrijpend zijn, zoals plots elke dag sporten terwijl je dit normaal gezien nooit doet. Een andere mogelijke reden is dat de manier waarop je dit doel wil bereiken niet concreet genoeg benoemd wordt. Welke stappen ga je daadwerkelijk ondernemen, wanneer je je bijvoorbeeld voorneemt om meer te bewegen?

Daarom is het dit jaar een goed idee om goede voornemens om te vormen naar goede gewoontes. Vul jouw goede voornemen aan met haalbare doelstellingen door middel van kleine, maar concrete veranderingen. Blijf deze aanpassingen vervolgens bewust toepassen tot het onbewuste handelingen worden. 

Alle aspecten van een algemeen gezonde manier van leven ondersteunen elkaar. Wanneer je één aspect verbetert, zal het positieve effect daarvan automatisch ook merkbaar worden in andere aspecten van je levensstijl. Dankzij regelmatige beweging zal je bijvoorbeeld beter slapen, wat er op zijn beurt weer toe leidt dat je meer energie zal hebben om te bewegen.

 

 

Blue Monday

In 2023 valt Blue Monday op 16 januari. Blue Monday is de deprimerendste dag van het jaar volgens wetenschappers. De term is afgeleid van het Engelse gezegde “feeling blue”, wat zoveel betekent als “zich somber voelen”. In het Nederlands wordt deze dag ook wel “deprimaandag” genoemd. Dit fenomeen vindt jaarlijks plaats op de derde maandag van januari. Deze datum werd berekend door de Britse psycholoog Cliff Arnall met een formule die verschillende emotionele factoren verenigt, zoals de verstreken tijd sinds Kerstmis, je motivatieniveau en je gevoel om actie te ondernemen.

Op deze dag voelt men zich het neerslachtigst. Dit zou te maken hebben met het feit dat het overdag vaak donker blijft, vakanties ver weg lijken en maandag voor veel mensen de eerste dag van een nieuwe werkweek is. Bovendien zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar rond deze periode vaak al mislukt.

 

 

Goede voornemens vs. goede gewoontes?

Traditioneel worden er bij de jaarwissel goede voornemens gemaakt: dingen die men anders wil doen of doelen die men wil bereiken in het nieuwe jaar. Men start vol enthousiasme aan deze voornemens, maar houdt ze meestal niet zo lang vol. Wanneer je te grote of te veel veranderingen in één keer doorvoert, maak je het voor jezelf moeilijker dan nodig. Dit kan je vermijden door geleidelijk aan kleine, maar haalbare veranderingen als doel te stellen. Door dit soort aanpassingen consequent te blijven doorvoeren, zal je hier na verloop van tijd zelfs niet meer bij stilstaan. Zo creëer je een goede gewoonte in je leven. Dit vraagt wat geduld, aangezien het aanleren van een gewoonte gemiddeld 66 dagen duurt, maar op deze manier is het mogelijk om jezelf op langere termijn echt een nieuwe levensstijl aan te meten. Daarom is het een goed idee om jouw goede voornemens om te zetten in langdurige, goede gewoontes. Wij geven je concrete tips waarmee je aan de slag kan.

 

 

Afslanken

Afslanken is het resultaat van de combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging. Om kilo’s kwijt te raken, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Dit doe je door je calorieverbruik te verhogen of je calorie-inname te verminderen. Één van de meest gekende kwaaltjes bij diëters is het “jojo-effect”. Om een blijvend effect op je lichaamsgewicht te hebben, is het belangrijk om een evenwichtige verandering in je eet- en beweegpatroon te introduceren. 

 

Tip 1: focus op je maaltijd

Neem de tijd om je eetmoment bewust te beleven. Eten terwijl je gefocust bent op andere zaken, zoals de televisie of je telefoon, is geen goed idee. Door je aandacht te richten op de maaltijd zelf, eet je bewuster en kan je jouw verzadiging beter aanvoelen. Hierdoor verklein je de kans dat je je overeet en zo onnodig veel calorieën opneemt. Door gefocust te eten, kan je ook meer genieten van je voeding. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om ‘s ochtends bewust te genieten van een stukje chocolade in plaats van onbewust een half pak op te eten terwijl je brein zich focust op een andere activiteit.

 

Tip 2: werk stapsgewijs

Wanneer je start met diëten, bouw dan je consumptie van ongezonde voeding af en die van gezonde voeding tegelijkertijd op. Om hier een gezonde gewoonte aan over te houden, is het belangrijk dat deze switch geleidelijk aan gebeurt. Meet je bijvoorbeeld de goede gewoonte aan om één keer per week een stuk fruit te eten tijdens de lunch, als je dat nog niet deed. Bouw zo langzaamaan op tot het vanzelfsprekend is geworden dat je dagelijks van een stuk fruit geniet. Een ander goed begin is om 1 glas frisdrank per dag te vervangen door een glas water. Vervang zo steeds vaker gesuikerde dranken door water en je zult merken dat de keuze voor water steeds evidenter wordt.

 

Tip 3: drink water

Voldoende water drinken is essentieel is voor het menselijk lichaam. Het beste is om water te drinken bij de maaltijd; je lichaam kan op die manier namelijk grotere hoeveelheden water per keer opnemen dan op een lege maag. Neem je bijvoorbeeld een voedingssupplement in om je lichaam te ondersteunen in zijn optimale werking? Dat is de uitgelezen kans om je dag te starten met een groot glas water bij het ontbijt. Thee of fruitwater kunnen een goed alternatief zijn wanneer je geen fan bent van bron- of mineraalwater.

 

Meer advies over afslanken lees je HIER.

 

 

Gezonde voeding

Door middel van een evenwichtig dieet krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Of je doel nu is om fitter te worden of om af te slanken, door gezond te eten, doe je je lichaam altijd een plezier. Wanneer je energie verbruikt, bijvoorbeeld tijdens het sporten, is het belangrijk om je lichaam van nieuwe energie te voorzien met de juiste voedingsstoffen. Anderzijds is het ook belangrijk om niet structureel meer calorieën in te nemen dan je nodig hebt. Hoe wordt de keuze voor een gezonde maaltijd gemakkelijker?

 

Tip 1: stel een eetplanning op

Wanneer je na een lange werkdag vermoeid thuiskomt en geen idee hebt wat je op tafel kan toveren, grijp je makkelijker naar ongezonde voeding. Bedenk daarom op voorhand wat je de komende week wil eten en zorg dat alle boodschappen hiervoor in huis zijn. Door na te denken over wat je gaat eten, kan je bewuster voedzame gerechten op het menu plaatsen en zo een gebalanceerd voedingspatroon aanhouden. Na verloop van tijd zal het een gewoonte worden om na te denken over je maaltijden en dit lijstje op te stellen.

 

Tip 2: richt je omgeving slim in

Richt je omgeving zodanig in opdat de gezonde keuze makkelijker wordt dan de ongezonde. Thuis kan je bijvoorbeeld een gevulde fruitschaal op de keukentafel zetten, zo staat deze in het zicht en is gezonde voeding makkelijk bereikbaar. Bewaar bovendien geen snoepgoed in je directe omgeving, zoals in je bureaulade op het werk of in een kastje naast de zetel in de woonkamer. Gezonde snacks op deze plaatsen leggen is net wél een goed idee. Voer deze veranderingen één voor één uit en ga steeds verder wanneer de vorige verandering een gewoonte is geworden.

 

 

Regelmatige beweging

Een goede mix van zitten, staan en bewegen heeft een positief effect op je gezondheid. Het is daarom niet nodig om plots de deur van de sportschool plat te lopen, ook kleinere veranderingen kunnen een impact hebben. Bovendien zijn die gemakkelijker vol te houden. Het is belangrijk om te onthouden dat elk soort beweging beter is dan géén beweging, hoe klein of kort van duur dan ook!

 

Tip 1: kleine veranderingen in je dagdagelijkse leven

Een kleine verandering doorvoeren in je dagdagelijkse keuzes omtrent beweging is een stap in de goede richting. Kies bijvoorbeeld telkens voor de trap in plaats van de lift. Parkeer je auto niet net voor de ingang van je werk, maar achteraan de parking en ga een stukje te voet. Kies ervoor om de auto thuis te laten en naar de bakker te wandelen of voor enkele boodschappen de fiets te nemen. Kies één kleine verandering uit die in jouw leven past en blijf deze toepassen tot je er zelfs niet meer bij stilstaat.

 

Tip 2: bouw je fysieke activiteit langzaam op

Bouw je fysieke activiteit langzaam op. Het is geen goed plan om plots zeer intensief aan het sporten te slaan, als je voorheen nooit aan sport deed. Start bijvoorbeeld 1 dag in de week met een lichte sessie. Na verloop van tijd kan je de intensiteit verhogen of overschakelen naar meermaals per week. Let erop dat je een bewegingsvorm kiest die je graag doet en die bij je past, zodat je er met plezier een gewoonte van kan maken.  

 

Tip 3: beweeg ook op het werk

Als je een zittend beroep hebt, is bewegen op het werk vaak niet zo vanzelfsprekend. Omdat je daar veel tijd spendeert, kunnen enkele kleine veranderingen al een grote impact hebben. Het wordt dan ook aangeraden om om de 30 minuten even recht te staan. Je kan bijvoorbeeld een glas water op je bureau zetten en dit geregeld gaan bijvullen. Zo zorg je ervoor dat je even de benen strekt én voldoe je makkelijker aan je dagelijkse behoefte aan water. Ook een korte wandeling met collega’s tijdens de lunchpauze kan wonderen doen. 

 

 

 

 

 

Kwaliteitsvolle slaap

Slaap wordt doorgaans gezien als een toestand waarin je lichaam uitrust, maar het tegendeel is waar! Wanneer je slaapt zijn er tal van processen gaande in je lichaam: cellen vernieuwen zich, nieuwe antilichamen worden gevormd, je metabolisme is aan het werk, je hersenen draaien op volle toeren, enzovoort. Het is dus belangrijk dat dit herstelproces ongestoord kan verlopen. Hoe zorg je daarvoor?

 

Tip 1: houd je aan een vast slaapritme


Ons lichaam houdt van regelmaat. Daarom is het een goed idee om jezelf de gewoonte aan te meten om op vaste uren onder de wol te kruipen en weer op te staan. Je biologische klok geeft dan telkens op ongeveer dezelfde tijdstippen een signaal aan je lichaam. Hierdoor val je ‘s avonds makkelijker in slaap en word je ‘s ochtends vlotter wakker. Sluit bovendien je dag zoveel mogelijk af met een rustige activiteit, zoals yoga of een boek lezen, zodat je lichaam de tijd krijgt om te ontspannen voor het slapengaan.

 

Tip 2: de juiste omgeving

Zorg ervoor dat niet alleen jij, maar ook je slaapkamer klaar is voor de nacht. Maak van je bed een plek om te slapen en niet om te werken of om naar TV te kijken. Dit zorgt ervoor dat je hersenen je bed direct linken aan slaap. Bovendien is een donkere en koele kamer zonder lawaai een omgeving die een goede nachtrust zal bevorderen. Kies er bijvoorbeeld voor om TV te kijken in de woonkamer in plaats van in de slaapkamer. Na verloop van tijd zal dit vanzelfsprekend worden en heb je een goede gewoonte gecreëerd.

 

Meer advies over slaap lees je HIER.

 

 

Stoppen met roken

In tegenstelling tot voorgaande goede gewoontes, is geleidelijk aan veranderingen doorvoeren niet altijd de aangewezen aanpak om te stoppen met roken. Dit gaat namelijk niet over het creëren van een goede gewoonte, maar wel over het afleren van een slechte. Hiervoor bestaan 2 gangbare methodes: met de reductiemethode rook je steeds minder tot je uiteindelijk stopt en met de definitieve methode stop je abrupt met roken. Door niet meer te roken, ban je een zeer slechte gewoonte uit je leven.

 

Tip 1: ontdek welke methode voor jou werkt

Stoppen met roken is een persoonlijk proces. De manier waarop het jou lukt, kan daarom ook zeer verschillend zijn van die van een vriend, collega of kennis. Zoek uit welke methode voor jou het efficiëntst is en durf verschillende benaderingen uit te proberen. Er bestaan bijvoorbeeld verschillende applicaties die je kunnen motiveren tijdens jouw proces. Ook medicatie, zoals nicotinevervangers, of de e-sigaret zijn hulpmiddelen die je kunnen helpen doorheen jouw proces. Slechts een laag percentage slaagt er bij de eerste poging in om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. De meesten hebben opeenvolgende stoppogingen nodig. Laat je dus niet ontmoedigen als jij hierbij hoort, maar beschouw elke poging als ééntje die je dichter bij de laatste brengt

 

Tip 2: stel je ochtendsigaret een uur uit

‘s Ochtends is een moment waarop veel rokers snakken naar een sigaret. De ene rookt onmiddellijk na het opstaan, terwijl de andere bijvoorbeeld kan wachten tot na het ontbijt. Wanneer je stapsgewijs steeds minder wil roken, is het uitstellen van die ochtendsigaret een stap in de goede richting. Bedenk hierbij een nieuw ochtendritueel en geef de sigaret steeds later een plek in deze routine

 

Meer advies over stoppen met roken lees je HIER.

 

 

Minder stress

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam: onze hersenen zorgen er tijdens een stressvolle situatie namelijk voor dat het lichaam overschakelt naar een verhoogde staat van paraatheid. Een deel van het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd en zo ontstaat een “vlucht- of vechtreactie”, wat vroeger nodig was om te overleven. Tegenwoordig wordt stress echter eerder beschouwd als een mentaal fenomeen. Het gaat dan ook om een combinatie van een constante stroom aan gedachten en lichaamsfuncties die geen rust krijgen. Omdat de nodige herstelmomenten worden beperkt door stress, kan dit negatieve effecten hebben wanneer het langdurig aanhoudt. Een gezond leven leiden, met voldoende aandacht voor slaapkwaliteit, lichaamsbeweging en ontspanning, is de ultieme manier om stress te beperken.

 

Tip 1: doe ‘s avonds een digital detox

Scrollen op sociale media of nog snel je mailbox checken tot later dan eigenlijk de bedoeling was, is voor velen herkenbaar. De focus op bijvoorbeeld je telefoon of laptop in de avond verhindert een kwaliteitsvolle slaap door de verstoorde aanmaak van je slaaphormoon. Bovendien krijg je tot ‘s avonds laat prikkels binnen die je hersenen druk bezig houden, waardoor je moeilijk zal kunnen ontspannen. Ongezonde mediagewoontes kunnen onnodig stress veroorzaken. Door er een gewoonte van te maken om deze apparaten op tijd uit te schakelen voor het slapengaan, vermijd je deze prikkels. Op deze manier gun je je lichaam zowel mentaal als fysiek rust. 

 

Tip 2: prioriteer momenten van ontspanning

Werk, sociale aangelegenheden, hobby’s van de kinderen bijwonen, school, het huishouden, familiebezoek, etc. Er zijn veel elementen die ervoor kunnen zorgen dat tijd voor echte ontspanning naar de achtergrond verdwijnt. Bewust tijd vrijhouden in je agenda voor jezelf in plaats van deze propvol te plannen is daarom aangeraden. Doe op deze momenten dingen die jij leuk vindt en die je ontspanning bieden. Dat kunnen ademhalingsoefeningen zijn, maar ook yoga, een boek lezen, een heerlijk geurend bad nemen, een hobby zoals breien of haken, naar de wellness gaan of eender wat jou ontspanning biedt.  

 

 

Goede gelaatsverzorging

Het grootste orgaan van de mens is de huid. Een optimale verzorging van zowel gelaat als lichaam is dus geen overbodige luxe. 


Tip 1: kies verzorgingsproducten die bij jouw huid passen

De eerste stap naar een goede gelaatsverzorging, is weten welke soort huid je hebt. Er bestaan verschillende huidtypes, die elk hun eigen behoeftes hebben: 

  • Normale huid
  • Droge huid
  • Vette huid
  • Gecombineerde huid

Daarenboven kan je ook een gevoelige tot zeer gevoelige, atopische of acnegevoelige huid hebben. Houd eveneens rekening met je leeftijd, de jeugdige huid heeft namelijk andere behoeften dan de matuurdere huid.

 

Tip 2: de juiste verzorgingsroutine

Een goede huidverzorgingsroutine is de basis van iedere gezonde huid. Er zijn veel verschillende gelaatsverzorgingsproducten op de markt: serums, crèmes, emulsies, toners, etc. en er bestaat niet zoiets als dé verzorgingsroutine die voor iedereen werkt. Echter is een goede reiniging en vervolgens hydratatie van de huid altijd de aangeraden basis:

Stap 1: reiniging
Het is belangrijk dat de huid goed gereinigd wordt, zowel ‘s ochtends al ‘s avonds. Deze stap zorgt er telkens voor dat de huid klaargestoomd wordt voor de volgende verzorgingsproducten. Deze eerste stap is in het bijzonder belangrijk na het dragen van make-up.

Stap 2: hydratatie
Vervolgens wordt de gereinigde huid verzorgd en gehydrateerd met een dag- of nachtcrème.
Opgelet, dag- en nachtcrème zijn niet hetzelfde; de samenstelling speelt specifiek in op de verschillende behoeftes die de huid overdag heeft, in tegenstelling tot ‘s nachts. Deze producten zitten boordevol antioxidanten of huidherstellende ingrediënten. ‘s Ochtends wordt altijd een dagcrème met zonnebescherming aangeraden. 

In de ideale gelaatsverzorging wordt er ook aandacht besteed aan hals en decolleté. 

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts.""

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline