Overzicht |
|
Wat is gewrichtspijn? | Hoe kan je gewrichtspijn voorkomen? |
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken? | Wanneer moet je naar een dokter? |
Welke andere oorzaken bestaan er? |
Overbelasting, verwondingen, ontstekingen, slijtage,... Er zijn veel redenen voor pijnlijke gewrichten. De pijn geeft duidelijk aan dat er iets mis is, maar soms is de oorzaak niet zo makkelijk te vinden. In de meeste gevallen is het echter zeer duidelijk: overmatige of ondermaatse lichaamsbeweging, een val op de knie of de heup en nog heel veel meer. Bij een kortstondige overbelasting (bijv. na zwaar tillen) treedt de pijn meestal op na een periode van rust. Soms moet je zelfs een massage of fysiotherapie ondergaan om je gewrichten te helpen herstellen.
Er bestaat echter ook een overvloed aan ernstige ziekten waarbij gewrichtspijn ook een symptoom is.
Wat is gewrichtspijn?
Pijn in de knie, heup, elleboog, schouder, vingers, tenen - het menselijk lichaam telt meer dan 300 gewrichten, en overal kan er pijn optreden. In de medische wereld spreekt men van artralgie - dat letterlijk pijn aan de gewrichten betekent. Maar er bestaan verschillende soorten: de twee meest voorkomende types van gewrichtspijn zijn slijtage- en ontstekingspijn. In beide gevallen wordt de beschermende laag kraakbeen rond de gewrichten aangevallen. De pijn ontstaat doordat de botten in de gewrichten tegen elkaar beginnen te wrijven.
Artritis, gewrichtsontstekingen
De naam die eindigt op -itis zegt het al, artritis is een ontstekingsziekte aan de gewrichten. Dit omvat onder andere koorts, maar ook pijn aan verschillende gewrichten. Vaak worden de vingergewrichten het eerst aangetast. Zo zijn meerdere gewrichten tegelijk aangetast, voelen gezwollen en stijf aan in de ochtend en komen pas in de loop van de dag terug los.
Het is belangrijk om vroeg naar een dokter te gaan voor een exacte diagnose. Vooral bij artritis geldt dat hoe eerder een diagnose wordt gesteld, hoe sneller therapie kan beginnen en hoe sneller het verloop van de ziekte kan worden gestopt.
Artrose, gewrichtsslijtage
Artrose is het geleidelijk verdwijnen of afslijten van de beschermende kraakbeenlaag in de gewrichten. Heel vaak worden knie, heup, vinger, schouder of ruggengraat aangetast. De oorzaken kunnen leeftijdsgebonden zijn (mensen ouder dan 50 worden bijzonder zwaar getroffen), maar ook overbelasting of een hoog lichaamsgewicht kan artrose veroorzaken.
Zowel artritis als artrose worden doorgaans behandeld met pijnstillers en/of ontstekingsremmers, maar ook kruidengeneesmiddelen kunnen helpen om de pijn en ontstekingen te verlichten. In geval van artrose zijn injecties met kraakbeenbeschermende of ontstekingsremmende stoffen ook geschikt om de pijn te bestrijden. Vooral bij knie- of heupartrose kan een vermindering in lichaamsgewicht je gewrichten ontlasten. Hoe minder gewicht er op de gewrichten moet rusten, hoe makkelijker ze blijven werken. Als conservatieve behandeling (zoals massages of fysiotherapie) niet voldoende is om de pijn te verlichten, kan een kunstgewricht helpen.
Let op: De menopauze kan ook gewrichtspijn veroorzaken. Met het verdwijnen van oestrogeen verliezen de gewrichtsmembranen hun elasticiteit, worden ze harder en hebben ze meer kans om pijn te veroorzaken. Er wordt ook gezegd dat oestrogeen ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit neemt daarom dus ook af tijdens de menopauze.
Welke andere oorzaken van gewrichtspijn bestaan er?
Auto-immuunziekten
Vaak zeggen patiënten dat reuma hun pijnlijke knieën en heupen veroorzaakt, maar reuma is op zich geen specifieke term. In feite spreken artsen van reumatische ziekten. Er zijn er namelijk veel en ze hebben allemaal gemeen dat het immuunsysteem ten onrechte hun eigen lichaam aanvalt. Zo valt het kraakbeen en botten aan, zwellen de gewrichten op en worden rood en pijnlijk. Vaak beginnen reumatische aandoeningen bij kleine gewrichten zoals vingers en tenen. Vooral ‘s morgens voelen ze stijf en pijnlijk. Andere symptomen zijn lichte koorts (tot 38°C), vermoeidheid, maar ook gewichtsverlies en verlies van eetlust. Alleen de zwelling en roodheid leiden meestal tot een diagnose. Vroegtijdige behandeling met een ontstekingsremmende of pijnstillende werking is uiterst belangrijk.
Jicht
Jicht is een stofwisselingsziekte waarbij er teveel urinezuur in het bloed zit en het lichaam deze overvloed reguleert door urinekristallen te vormen en deze in de gewrichten te deponeren. Dit leidt tot pijnlijke ontstekingen, vaak beginnend in de grote dijgewrichten.
Soms is dit erfelijk, maar in andere gevallen zit er een nierziekte achter. Veel jichtpatiënten (vooral mannen tussen de 40 en 60 jaar) hebben een verkeerd levenspatroon: ze eten te ongezond (veel worst en alcohol), bewegen te weinig en lopen dus meer risico op jichtaanvallen. Het is geen toeval dat deze vaak plaatsvinden na een uitgebreid diner met veel vlees en alcohol.
Bacteriële infectie
Bacteriën kunnen ook ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. De symptomen zijn ernstig: pijn, zwelling, mogelijk zelfs koorts. Grote gewrichten zoals de heup of schouder worden vaak aangetast. Veel van de getroffenen hebben eerdere ziekten zoals jicht of artritis gehad. In acute gevallen kan een antibioticabehandeling helpen om de bacterie te bestrijden.
Slijmbeursontsteking
Soms doet het gewricht pijn zonder enkel oorzakelijk verband. Bij knie-, heup-, schouder- of elleboogpijn kan een slijmbeursontsteking ook de oorzaak zijn. De slijmbeurs kan ontstoken raken door, bijvoorbeeld, overbelasting, maar ook infecties. Artrose of artritis kan ook ontstekingen aan de slijmbeurs veroorzaken, omdat gewrichtsveranderingens zoals slijtage of ontstekingen ook invloed hebben op de slijmbeurs.
Om overbelasting van de slijmbeurs (bijv. door sport of zwaar lichamelijk werk) te voorkomen, kunnen bijzonder kwetsbare plekken beschermd worden door padding (bijv. knieën, ellebogen, maar ook polsen. Een goed gevulde muismat kan al handig zijn voor een muisarm).
Als de slijmbeurs ontstoken is, is het vaak voldoende om het aangetaste gewricht een tijdje te immobiliseren en pijnstillers te gebruiken voor de acute symptomen. Soms is er ook een slijmbeursprik, waarbij vocht uit de slijmbeurs wordt gezogen. Ook kan een operatieve verwijdering van de aangetaste slijmbeurs plaatsvinden.