Kies uw taal


Customer Friendliness Award 2023

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

  • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
    Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 4.450 afhaalpunten.

Gevoelige huid


Overzicht

Hoe herken ik een gevoelige huid?
Waarom is mijn huid gevoelig?
Hoe kan je een gevoelige huid optimaal verzorgen?

 

Is je huid rood, voelt ze strak aan en heb je last van jeuk? Zelfs bij het aanbrengen van een crème voel je geen verlichting, maar in plaats daarvan wordt het ongemak zelfs erger? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een gevoelige huid. Ook al kunnen de symptomen enorm verschillen, één ding is zeker: het is essentieel dat je je gevoelige huid goed en voorzichtig aanpakt. 

 


Hoe herken ik een gevoelige huid?

Naast de typische symptomen zoals roodheid, jeuk, spanning en snel verbranden, bestaan er ook nog andere klachten zoals schilfertjes, puistjes of uitslag. De symptomen doen vaak denken aan de kenmerken van een droge huid, en de grenzen zijn niet altijd even duidelijk afgebakend. Een droge huid is echter niet zo gevoelig voor externe omstandigheden en cosmetica als een gevoelige huid. 

Het gezicht is vaak het meest gevoelig, maar ook andere delen van het lichaam zoals handen, voeten, rug, benen, hoofdhuid of de genitale zone kunnen gevoelig zijn. Wat de definitie van een gevoelige huid precies is, verschilt dus van persoon tot persoon. Reageert je huid altijd geïrriteerd op, bijvoorbeeld, de wind, kou, stress, zon, nieuwe cosmetica of bepaalde voedingsmiddelen, dan kun je ervan uitgaan dat je huid zeer gevoelig is. In dit geval pas je dus beter je huidverzorging hierop aan en raadpleeg je best een dermatoloog. Hij of zij kan bepaalde huidziektes uitsluiten. 

 

 

Waarom is mijn huid gevoelig?

Net zoals de grote waaier aan symptomen van een gevoelige huid, zijn ook de oorzaken ervan zeer uitgebreid. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Dit zijn enkele redenen waarom je huid gevoelig kan zijn:

Correcte verzorging voor een gevoelige huid  
  • Een verstoorde huidbarrière betekent dat je huid niet voldoende vocht kan opslaan en daardoor gevoelig reageert op externe prikkels.
  • Een verkeerde lichaamshygiëne of je te vaak wassen met agressieve ingrediënten vernietigt de beschermende laag die zich op je huid bevindt. Hierdoor worden meer schadelijke stoffen doorgelaten.
  • Vaak is een ziekte ook de oorzaak van een gevoelige huid. Bij neurodermitis, bijvoorbeeld, ontbreken er vetstoffen in de huid en wordt de talgproductie verstoord. Ook stofwisselingsziektes en organische ziektes zoals nierziektes of voedselintoleranties kunnen een gevoeligheid bevorderen. Een gevoelige huid kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen
Effect van voeding en levensstijl op een gevoelige huid
  • Je huid is als het ware een spiegel voor wat er binnenin in je omgaat. Psychische problemen kunnen zeker ook huidirritatie veroorzaken. Een ongezond dieet met veel vet en suiker leidt vaak tot huidirritatie. 
Leeftijd en aanleg voor een gevoelige huid
  • De huid kan ook gevoelig zijn door je leeftijd. Baby’s hebben, bijvoorbeeld, een zeer dunne huid en hun beschermlaag is nog niet stabiel genoeg. Bij ouderen hernieuwen de huidcellen zich niet snel genoeg en de talgklieren produceren minder vet. Hierdoor hebben beiden vaak last van een overgevoeligheid van de huid. 
  • Ook een verstoord hormonaal evenwicht als gevolg van de puberteit, menstruatie, menopauze of zwangerschap kan de huid aantasten.
  • Soms heb je gewoon aanleg voor een gevoelige huid. Hebben je ouders last van een gevoelige huid, dan kan je zelf ook met deze klachten te maken krijgen.

 

 

 

 

De 6 beste tips - hoe kan je een gevoelige huid optimaal verzorgen? 

Bij een gevoelige huid is het zeer belangrijk om je dagelijkse verzorgingsroutine aan te passen. Dit zijn enkele tips voor een gevoelige huid: 

 

1. Welke ingrediënten zijn geschikt voor de gevoelige huid?

Gebruik zo weinig mogelijk verschillende producten, en kies enkel producten zonder parfum of alcohol. Ook vermijd je best andere toegevoegde geuren en conserveermiddelen. Zorg dat je een voedende crème gebruikt, die je voorziet van zowel vocht als olie. Houd zeker ook een oogje in het zeil voor verzachtende ingrediënten zoals groene thee, panthenol, zoethout, wierook, allantoïne en niacinamide. 

Niet iedereen kan echter dezelfde crèmes verdragen. Test indien mogelijk altijd een klein staaltje op je arm, of vraag voor een monster om mee naar huis te nemen. Probeer ze zeker enkel op je armen en niet op je gezicht. Ondervind je geen ongemak, dan kan je het product verdragen.

Vandaag de dag bestaan er ook tal van natuurlijke cosmetische producten speciaal ontworpen voor de gevoelige huid. Check toch altijd de ingrediënten van deze natuurlijke cosmetica, want plantenextracten zoals theeboomolie, kamille of rozemarijn kunnen de gevoelige huid beschadigen. 

 

2. Wat is de beste manier om een gevoelige huid te reinigen?

Ook hier geldt hetzelfde motto: wees voorzichtig en reinig niet overmatig. Kies producten die weinig tot niet schuimen, en check ook zeker de ingrediëntenlijst. Voelt je huid achteraf gespannen of droog, zoek dan nog even verder naar je perfecte match. Het is belangrijk om alleen ‘s avonds je gezicht te reinigen in plaats van ook ‘s morgens.

 

3. Welke make-up is geschikt voor een gevoelige huid?

Iedereen die last heeft van een gevoelige huid weet dat het niet makkelijk is om de juiste make-up te vinden. Vaak creëer je een vicieuze cirkel waarin je onzuiverheden en roodheid wilt verbergen, maar het product dat je gebruikt om dit te doen zorgt net voor meer roodheid en irritatie. Je maakt alles dus alleen maar erger. Je keuze van make-up moet dus, net zoals je reinigingsproduct, huidvriendelijk zijn. Dit zijn producten met zo weinig mogelijk chemische ingrediënten, en vaak ook geurvrij. Kies bij je foundation zeker voor een vochtinbrengende factor. Indien nodig kan je altijd een vochtinbrengende crème met je foundation mixen. Verwijder ook altijd je make-up in de avond. 

 

4. Zo ziet een optimale zonnebescherming voor een gevoelige huid eruit

Een gevoelige huid reageert sterk op zonlicht. Vergeet dus zeker nooit je UV-bescherming, ook niet in de winter. Gebruik bij voorkeur een dagcrème die ook UV-bescherming biedt. Begeef je je vaak in de zon tijdens de zomer, dan raden we een hoge beschermingsfactor van SPF 50 aan. Bovendien gebruik je best een zonnecrème zonder parfum. Minerale zonnebrandproducten zijn tevens ideaal voor mensen met een gevoelige huid. 

 

5. Een gevoelige huid tijdens het scheren

Als je huid na elke natte scheerbeurt brandt en rood wordt, dan probeer je best een alternatieve methode. Vervang je scheerschuim door een gezichts- of lichaamscrème, of een waxstrip speciaal ontworpen voor de gevoelige huid. Geef je huid na elke ontharing ook de nodige verzorging. Breng dus zeker de nodige huidverzachtende lotion aan.

 

6. Goed baden of douchen

Veel mensen hebben de behoefte aan hygiëne en nemen meerdere malen per dag een douche. Dit vernietigd echter de natuurlijke balans van je huid. Probeer dus enkel te douchen wanneer nodig, en gebruik als het kan enkel water in plaats van een douchegel. Zoek ook vochtinbrengende producten voor je bad, zoals een badolie. Na het wassen raden we aan om je huid droog te deppen in plaats van te wrijven, en gebruik een bodylotion zonder geur- of conserveermiddelen.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline