Cola en zoute stokjes tegen misselijkheid en braken? Deze tip heb je hoogstwaarschijnlijk al eens gehoord, maar is helaas helemaal verkeerd. Gelukkig zijn er nog een aantal andere manieren om gastro-enteritis te verlichten. Ontdek ze hier, evenals de oorzaken, het verloop van de ziekte en de juiste preventie.
Wat veroorzaakt gastro-enteritis?
De naam “gastro-enteritis” klinkt nogal onheilspellend en wijst inderdaad op niet veel goeds! In feite wordt deze onaangename ziekte, ook wel gekend als “buikgriep” of “maag-darmontsteking”, veroorzaakt door een groot aantal ziekteverwekkers: bacteriën, virussen en zelfs parasieten. De belangrijkste oorzaken zijn echter meestal Noro- en Rotavirussen, bacteriën zoals Salmonella, Campylobacter of E.coli. Bij voedselvergiftiging zijn er meestal ook staphylokokken aanwezig in de maag en darmen.
Hoe je nu precies buikgriep oploopt verschilt ook enorm, omdat de zieke persoon voortdurend ziekteverwekkers rondstuurt via de handen, het toilet en de lucht. De zieke persoon is dus een echte besmettingsbron, maar ook voedsel of voorwerpen die je aanraakt (deurklinken, lichtknoppen, enz.) zijn broeihaarden voor de ziekteverwekkers. Via de handen, mond of het speeksel reizen ze door naar andere mensen.
Vooral voedsel dat besmet is met virussen of bacteriën vormt een probleem: de ziekteverwekkers van gastro-intestinale infecties kunnen een tijdje overleven op rauw vlees, eieren, fruit of in water en wachten zo geduldig af op een nieuwe gastheer om te besmetten.
Hoe verloopt gastro-enteritis en wat zijn de symptomen?
De incubatieperiode (de tijd tussen de besmetting door ziekteverwekkers en het uitbreken van de ziekte) kan enkele uren tot dagen duren. De symptomen treden dan plotseling en vaak zeer heftig op:
- Misselijkheid
- Maagpijn
- Hoofdpijn
- Braken
- Diarree
- Verlaagde bloeddruk (hypotensie)
- Uitgeput gevoel, zwakte
- Lichte koorts
Deze symptomen komen niet allemaal tegelijk voor. Sommige maag-darminfecties veroorzaken zelfs helemaal geen diarree of braken. Dat is echter uitzonderlijk. In de meeste gevallen zijn deze twee symptomen de belangrijkste symptomen van gastro-enteritis.
In het algemeen duurt een maag-darminfectie slechts enkele dagen tot twee weken. In een tijdsspanne van een paar uur moeten de patiënten doorgaans meermaals naar het toilet. Afhankelijk van welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt, kan de zieke persoon erg last krijgen van braken en diarree, met ernstige verzwakking tot gevolg. Sommige mensen ervaren ook soms buikkrampen of aanhoudende pijn in de buik.
Het massale vochtverlies, dat bij braken en diarree gepaard gaat, kan vervolgens leiden tot een ernstig tekort in het lichaam. Daarom is het heel belangrijk om in geval van gastro-enteritis het vochtverlies te compenseren.
Als de infectie langer dan twee weken aanhoudt, is het ten zeerste aanbevolen om een arts te raadplegen.
Wanneer moet ik naar een dokter?
Ouderen en zuigelingen zijn zeer gevoelig voor storingen in de vochtbalans. In geval van een maag-darminfectie zoek je dus het best medische hulp op. Dit geldt ook voor patiënten met ernstige klachten (bijvoorbeeld spierkrampen, slaperigheid, hoge koorts of bloed in de ontlasting). In het algemeen moet je een arts raadplegen als de symptomen langer dan drie dagen aanhouden.