Overzicht |
Wanneer krijgen baby’s hun eerste tandjes? |
Hoe verloopt de vorming van de eerste tandjes? |
Wat helpt bij het doorkomen van tandjes? |
Melktandjes - Hoe kan je ze op de juiste manier verzorgen? |
Wanneer de eerste tandjes van je baby langzaam tevoorschijn komen, gaat dit meestal gepaard met pijn, traantjes en heel weinig slaap. Hoe baby’s dit proces ervaren, is voor elk kind heel anders: sommigen hebben er erg last van, terwijl het voor anderen bijna onopgemerkt voorbijgaat. Als ouder is het in ieder geval de moeite waard om goed voorbereid te zijn, zodat jij jouw baby optimaal kan ondersteunen bij de groei van de eerste tandjes.
Wanneer krijgen baby’s hun eerste tandjes?
De ontwikkeling van het gebit begint al in een vroeg stadium van de zwangerschap. In die fase ontstaan de lamina, een dun weefsel waaruit vervolgens de melktandjes worden gevormd. Elk melkgebit bestaat uit 20 kleine tanden, waarvan 10 in de bovenkaak en 10 in de onderkaak. Die worden door tandartsen doorgaans nog eens opgedeeld in een linker en rechterhelft (5 linksboven, 5 rechtsboven, 5 linksonder en 5 rechtsonder). De melktandjes zitten bij de geboorte echter nog diep in het tandvlees en zijn daarom niet te zien of te voelen.
De individuele lichamelijke ontwikkeling van elk kind is anders en gebeurt niet altijd even snel. Dat geldt ook voor het doorkomen van de tanden. Normaal gesproken beginnen de eerste tandjes door te komen tussen de 3 en 12 maanden oud, maar kan altijd later nog plaatsvinden.
Welke tandjes verschijnen het eerst?
Meestal zijn de centrale snijtanden van de onderkaak de eerste tandjes die tevoorschijn komen, gevolgd door die van de bovenkaak. Daarna verschijnen meestal de laterale snijtanden. Pas dan verschijnen de eerste kiezen en wordt de mond langzaam voller.
Melktanden hebben waarschijnlijk hun naam te danken aan hun bijzonder heldere, wit-blauwe kleur in vergelijking met de permanente tanden. De naam wordt echter ook gedeeltelijk toegeschreven aan de periode waarin ze verschijnen, met name de kleutertijd, wanneer (moeder)melk het voornaamste voedsel is. De vorming van de eerste tandjes is hoe dan ook een belangrijke stap in de verandering van de voeding van je baby.
Hoe verloopt de vorming van de eerste tandjes?
Het doorkomen van de tandjes gebeurt nooit van de ene dag op de andere. Dit is een traag proces, dat weken kan duren. Als ouder kan je jouw baby steun bieden in deze fase en eventuele problemen verlichten. Het is daarom nuttig om te weten wanneer de eerste melktanden van je kindje beginnen door te breken.
De volgende signalen kunnen aangeven dat de eerste tandjes van je baby op komst zijn:
- De speekselafscheiding neemt aanzienlijk toe.
- Je kind steekt vaak zijn of haar vuist in de mond.
- De drang om te kauwen neemt sterk toe.
- Het tandvlees zwelt op en wordt gedeeltelijk rood.
- Je kind huilt vaker dan gewoonlijk en slaapt minder goed.
Ook koorts en diarree komen regelmatig voor bij kindjes die hun eerste tanden krijgen, net zoals puistjes, huiduitslag of roodheid op de huid. Dat is heel normaal en is zeker geen reden tot bezorgdheid. In veel gevallen is dit te wijten aan de veranderingen in de voeding van je baby en de daaruit voortvloeiende veranderingen in het verteringsproces. De tandjes worden namelijk voor het eerst gebruikt, dat is niet niks! Naast de veranderingen in het verteringsproces gaat er ook vaak spanning en stress mee gepaard. Bovendien kan je baby ook last krijgen van verkleurde ontlasting of braken. Meestal verdwijnen deze symptomen na enige tijd vanzelf.
Als je ernstige tandpijn of toenemende koorts opmerkt, is het ten zeerste aanbevolen om een kinderarts te raadplegen. Die kan namelijk ernstige ziekten uitsluiten en een pijnstillende zetpil voorschrijven.
Verkoudheidssymptomen, zoals hoesten, niezen, hoofdpijn of oorpijn, worden ook vaak geassocieerd met die eerste tandjes, al bestaat een dergelijk verband niet vanuit medisch standpunt. Baby’s hebben namelijk relatief vaak last van allerlei verkoudheidsklachten, waardoor het dus niet noodzakelijk een typerend kenmerk is van doorkomende tandjes. Het kan gewoon puur toeval zijn!