Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

COVID zelftest

Overzicht

Wat zit er in de testkit?
Hoe werkt een COVID zelftest?
Hoe nauwkeurig is de COVID zelftest?
Hoe kan je de resultaten aflezen?

 

Overal ter wereld werkt men volop, elke dag opnieuw, aan het bestrijden van het COVID-19 virus. Het creëren van een test was daarom uiterst belangrijk en essentieel voor de zorgsector en patiënten. 

De SARS-Cov-2-zelftest is een betrouwbare en snelle test die op een kwalitatieve manier de specifieke antigenen van het COVID-19 virus kan opsporen bij mensen die mogelijk besmet zijn.

 


Wat zit er in de testkit?

Iedere kit is bij aankoop meteen klaar voor gebruik en bevat alle apparatuur die nodig is om de test uit te voeren. De volgende elementen zijn aanwezig in elke testkit: 

 • Het testapparaat
 • De extractiebuis
 • Een dopje
 • Een steriel wattenstaafje
 • Folie (die bevestigd kan worden aan de test wanneer er buitenshuis getest wordt)
 • Een brochure
 • Een snelle handleiding

 

 

Hoe werkt een COVID zelftest?

De test is bedoeld om specifieke antigenen van het COVID-19 virus op te sporen bij mensen die denken het virus te hebben opgelopen. Deze test mag door particulieren gebruikt worden. Gebruik de test altijd onmiddellijk na het openen van het zakje waarin het verpakt zit! 

Was je handen met water en zeep of gebruik een handdesinfecterend middel voordat je de test uitvoert.

 

1. Haal het wattenstaafje uit de verpakking. Raak het watje niet aan en houd het staafje enkel vast bij de handgreep. Kantel het hoofd lichtjes naar achteren. Steek het wattenstaafje in het neusgat en duw deze langzaam naar voren tot ongeveer 2 cm richting de keelholte, dus niet naar omhoog. Draai het wattenstaafje 3 tot 4 keer rond en haal het er weer uit. Herhaal dezelfde stappen met het andere neusgat met behulp van hetzelfde wattenstaafje.

 

2. Plaats het wattenstaafje dan in de tube. Draai het staafje 10 keer heen en weer terwijl je onderaan op de tube drukt.

 

3. Wanneer je het wattenstaafje weer verwijdert, druk de zijkanten van de tube dan opnieuw in zodat de vloeistof in de tube achterblijft. Plaats vervolgens het dopje op de tube

 

4. Leg de teststrip op een vlakke ondergrond en houd het buisje verticaal over de aangegeven strook op de test. Dit is niet het resultaatvenstertje! Voeg 4 druppels toe aan de zelftest. Nu moet je enkel nog op je resultaat wachten!

 

5. Een zelftest kan na ongeveer 15 minuten afgelezen worden. Let wel op dat wanneer je je testresultaten pas na 30 minuten checkt, je een vals positief resultaat kan hebben. Na deze tijdsperiode kan het getoonde resultaat dus foutief zijn.

 

 

Hoe nauwkeurig is de COVID zelftest?

De SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal voor eigen gebruik is uitermate nauwkeurig. De bijsluiter kan altijd geraadpleegd worden voor bijkomende informatie over de precieze info die je nodig hebt. 

De eiwitten die door het virus worden gevormd, zijn geen lichaamseigen eiwitten. Dit wil zeggen dat de prestatie van de tests niet afhankelijk is van factoren zoals leeftijd. De test kan daarom door iedereen gebruikt worden. 

 

 

Resultaten aflezen

Bij iedere zelftest zal bovenaan in het C-gebied een gekleurd lijntje verschijnen indien de test goed werkt. Dat is de controlelijn. Zelfs wanneer het lijntje maar heel licht zichtbaar of ongelijkmatig is, kan je ervan uitgaan dat de test bruikbaar is. Is deze lijn er niet, dan zullen je testresultaten onbruikbaar zijn.

Bij een positief resultaat verschijnt er ook een gekleurd lijntje in het testgedeelte van het resultaatvenster. Dit is de testlijn, aangegeven door de letter T. Wanneer deze lijn zeer licht of slechts gedeeltelijk verschijnt, moet je je test ook als een positief resultaat interpreteren. 

 

Wat te doen bij een positief resultaat?

Wanneer de zelftest laat zien dat je positief bent, neem dan onmiddellijk contact op met je arts en blijf in quarantaine. 

 

Wat te doen bij een negatief resultaat?

Een negatief testresultaat wil niet noodzakelijk zeggen dat je niet besmet kan zijn met het virus. Negatieve testresultaten geven aan dat de persoon die de test uitvoerde momenteel nog steeds gezond is. Het kan echter ook betekenen dat de persoon (nog) niet besmettelijk is of, na een periode van besmetting, het virus zelf niet meer kan overdragen. 

Blijf dus zeker altijd alle maatregelen volgen, ook bij een negatief resultaat. Draag een mondmasker, houd afstand en was of ontsmet je handen regelmatig. 

 

Heeft de omgevingstemperatuur een invloed?

Voor je de zelftest gebruikt, moeten de testtrips op een temperatuur tussen 15 en 30 °C worden gebracht om een juist resultaat te garanderen. 

Ook de verpakkingen moeten te allen tijde bewaard worden op een temperatuur tussen 2 en 30 °C. Ook dienen ze beschermd te worden tegen zonlicht. Op deze manier blijven de tests houdbaar tot de vervaldatum, die te vinden is op de buitenste verpakking. 

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline