
90 capsules
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Overzicht |
|
Wat is een concentratiegebrek? | |
Wat veroorzaakt een gebrek aan concentratie? | |
Bestaan er geneesmiddelen tegen concentratieproblemen? | |
Hoe kan je je mentale prestaties verbeteren? |
We kunnen ons niet altijd even goed concentreren. Deskundigen zeggen dat de hersenen van een volwassene zich voor ongeveer 60 minuten kunnen concentreren, terwijl dit voor kinderen slechts 20 minuten is. Dit zijn natuurlijk gemiddelde waarden, maar ze laten wel zien dat, ondanks het feit dat het brein hard werkt, het niet altijd even makkelijk is om ons te concentreren. Concentratieproblemen zijn dus zeer menselijk. Lees verder om de oorzaken van concentratieproblemen te weten te komen en om tips te ontdekken die je helpen je beter te kunnen concentreren.
Concentratie is het vermogen om bewust op een bepaalde activiteit te focussen en storende elementen, zoals geluid en externe invloeden, weg te filteren. Oorspronkelijk was de mens echter een jager-verzamelaar. In die tijd moesten de hersenen voortdurend paraat staan constant de omgeving, mensen en situaties scannen op potentieel gevaar. Bovendien slaan de hersenen belangrijke informatie op, vullen ze ontbrekende informatie aan en kunnen ze snel reageren op een alarmerende situatie. Het menselijk brein wil dus voortdurend geprikkeld worden, nieuwe informatie leren en allerlei dingen uitproberen.
Om je optimaal te kunnen concentreren, moet je je geest in zekere zin kunnen kalmeren en je omgeving negeren. Dit werkt slechts tijdelijk en vereist de juiste omstandigheden. Anders kunnen er concentratieproblemen ontstaan.
Howel de termen concentratieproblemen en concentratiestoornis vaak als synoniem gebruikt worden, verschillen ze weldegelijk van elkaar. Concentratieproblemen zijn meestal van korte duur en dus tijdelijk. Een concentratiestoornis daarentegen is een langurige of zelfs permanente vermindering van concentratie.
De mogelijke oorzaken voor concentratieproblemen kunnen zeer gevarieerd zijn. Tevens kunnen ze ofwel van psychologische of van fysieke aard zijn.
Omgevingsfactoren zoals lawaai, stress, drukte, hitte of slechte lucht kunnen een gebrek aan concentratie in de hand werken. Zelfs na een zware maaltijd of een feestje is de concentratie de volgende ochtend nog niet zo goed. Het lichaam wordt gewoon overbelast.
Psychologische overbelasting, zoals overmatige eisen als gevolg van privé en/of professionele problemen, kan de concentratie ook ernstig verzwakken.
Heb je al langer moeite om je te concentreren, zelfs tijdens gebruikelijke taken? Dan kan je het best een huisarts raadplegen. Er kan namelijk een fysieke oorzaak zijn voor het gebrek aan concentratie, zoals een ziekte:
Deze aandoeningen gaan echter meestal gepaard met andere symptomen. Kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren krijgen al snel de stempel ADHD. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ook leefmilieu, slaap en voeding spelen een belangrijke rol.
In het algemeen zal elke arts een gedetailleerde anamnese maken om de oorzaak van dit gebrek aan concentratie te verduidelijken. Met precieze vragen kunnen de triggers meestal al worden geïdentificeerd. Bloedtesten kunnen, bijvoorbeeld, tekorten aangeven die met medicijnen kunnen worden behandeld.
Een onderliggende depressie kan worden behandeld met antidepressiva die de gemoedstoestand ondersteunen, de zogenaamde serotonineremmers. Voor de behandeling van ADHD bij kinderen zijn verschillende werkzame medicijnen beschikbaar.
Veel mensen die af en toe hun concentratie verliezen, nemen hun toevlucht in kruidengeneesmiddelen, bijvoorbeeld, preparaten met ginko biloba. Ook homeopathie kan helpen bij een gebrek aan concentratie:
Vraag steeds na bij je arts of je medicijnen kan/mag gebruiken tegen een gebrek aan concentratie.
Cogniton® Plus Energy LA Nieuwe Formule 90 capsules toegevoegd .
Verder met bestellenCogniton® Focus LA Nieuwe Formule 90 capsules toegevoegd .
Verder met bestellen
Als er geen lichamelijke of geestelijke ziekten achter je concentratieproblemen zitten, dan is het jouw taak om je geest weer in orde te brengen. Alleen dan kan het op zijn best presteren. Het is daarom belangrijk om je omgeving en levensstijl aan te passen zodat je weer van een goede concentratie kunt genieten. Deze tips kunnen helpen:
![]() |
1. Stel prioriteiten Wat belangrijk is, kan je beter zo snel mogelijk in orde brengen. Maak een lijstje met al je taken en vink ze af. Dan vergeet je niets en heb je aan het einde van de dag een overzicht van wat je gepresteerd hebt. |
![]() |
2. Gebruik je werktijd nuttig Plan belangrijke taken op rustige momenten, zodat je je optimaal kan concentreren. Daarnaast is het ook beter om je op één taak tegelijk te focussen. |
![]() |
3. Werk in een stille omgeving Geef aan dat je moet werken. Zelfs een simpele “gelieve niet te storen” kan helpen om je beter te concentreren. Afgeleid door de meldingen op je telefoon? Schakel hem dan uit en controleer je e-mails enkel op specifieke tijdstippen. |
![]() |
4. Neem een ontspannen lichaamshouding aan Rol met je schouders om spanningen los te maken. Ga rechtop zitten om je zelfvertrouwen een boost te geven. Sluit kort je ogen om je concentratie te bevorderen. |
![]() |
5. Neem regelmatig korte pauzes (uiterlijk na een uur) Haal diep adem, open het raam en maak eens een korte wandeling. Elke pauze kan helpen om je energie te hernieuwen en je concentratie op peil te houden. |
Als je merkt dat je gedachten weer afdwalen, moet je doelbewust wat concentratietraining inplannen om je geest te kalmeren:
Een vast dagritme kan helpen om je concentratie te bevorderen:
Sociale media kan een grote druk uitoefenen op je concentratievermogen. Probeer er af en toe wat meer afstand van te nemen:
Als je minder stress hebt, bewust pauzes neemt en je dagelijkse leven beter structureert, krijgen je hersenen de nodige rustperiodes om weer in volle concentratie ertegenaan te gaan. Je kan op verschillende manieren ontspannen:
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline