Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Cellulite


Overzicht

Wat is cellulite? Hoe kan je cellulite behandelen?
Hoe ontwikkelt cellulite zich? Eenvoudige tips tegen cellulite
Waarom hebben mannen minder last van cellulite?  

 

Dik of dun, jong of oud... Bijna iedere vrouw heeft cellulite. Hoewel het vroeger werd het beschouwd als een schoonheidsideaal, wordt het nu eerder gezien als iets negatiefs. Het is echter geen ziekte, maar een normaal onderdeel van de huid. Wat het juist is, hoe het zich ontwikkeld en wat je eraan kan doen lees je hieronder.

 


Wat is cellulite?

De huid bestaat uit drie verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid of subcutis. Die diepste laag bevat onder andere het bindweefsel. Dit betekent dat er vetkamers in aanwezig zijn. Bij cellulite is het bindweefsel verzwakt en wordt het vetweefsel niet langer strak en gelijkmatig opgeslagen. Ze kunnen zich ook door het losse bindweefsel duwen en zich uitstrekken tot aan de opperhuid. Dit zorgt voor zichtbare deuken. Er zijn verschillende stadia van cellulite te onderscheiden:

 1. Cellulite is alleen zichtbaar wanneer de huid wordt samengedrukt. Dit kan je nagaan met de zogenaamde knijptest.
 2. De deuken zijn zichtbaar wanneer de spieren gespannen staan. De huid lijkt echter weer glad wanneer ze terug ontspannen.
 3. Cellulite is altijd zichtbaar op de huid.

Het komt vooral voor op de dijen en billen, maar ook andere delen zoals de maag of de bovenarmen kunnen worden aangetast. Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd omdat het doet denken aan de schil van een sinaasappel. De aandoening mag echter niet verward worden met de ziekte cellulitis. Dit is een ontsteking waarbij de huid rood wordt en opzwelt. Dit vereist een medische behandeling en meestal antibiotica. Cellulite is daarentegen ongevaarlijk. 

 

 

Hoe ontwikkelt cellulite zich?

Er is niet enkel één oorzaak van cellulite, maar meerdere factoren die de aandoening bevorderen. Deze zijn onder andere:

 • Erfelijke zwakte van het bindweefsel
 • Voortdurend afvallen en bijkomen
 • Overgewicht
 • Gebrek aan beweging
 • Stofwisselingsproblemen
 • Roken

Vrouwelijke hormonen spelen ook een rol bij de ontwikkeling van cellulite. Oestrogeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vetreserves snel worden gevormd, maar ze vertragen ook de afbraak van vet. Samen met het hormoon progesteron versterken de oestrogenen echter het bindweefsel. Met het ouder worden neemt de hormoonproductie af waardoor het bindweefsel slapper wordt. Daarom worden de deuken zichtbaarder met leeftijd

Wanneer de vetkussentjes bloed- en lymfevaten in de onderhuid samenpersen, kan het het uiterlijk ook aantasten.

 

 

Waarom hebben mannen minder last van cellulite?

Mannen hebben minder last van cellulite omdat hun huid een iets andere structuur heeft. De bindweefselstrengen zijn bij mannen vrij diagonaal gerangschikt, terwijl ze bij vrouwen verticaal zijn. Bovendien is hun bindweefsel meestal sterker en hebben ze minder onderhuids vetweefsel. Het bindweefsel van vrouwen is dan weer elastischer, wat het opslaan van vet tijdens de zwangerschap vergemakkelijkt, maar ook cellulite mogelijk maakt en bevordert.

 

 

 

Behandeling van cellulite 

Helaas is er geen wondermiddel tegen cellulite, maar er kunnen wel verschillende maatregelen genomen worden om de huid er beter uit te laten zien. De werkzaamheid van deze methoden is niet bewezen en sommige moeten met de nodige voorzichtigheid worden aangepakt. Als er andere klachten optreden, is het natuurlijk noodzakelijk om een arts te raadplegen. In de strijd tegen cellulite zijn er de volgende mogelijkheden:

 

Anti-cellulite crèmes

Sommige van deze crèmes worden sterk gepromoot, maar er zijn (voorlopig) geen studies die hun doeltreffendheid wetenschappelijk bewijzen. Deze crèmes werken enkel op de oppervlakte en kunnen niet doordringen tot de onderste huidlaag. Een vochtinbrengende crème heeft een vergelijkbaar effect en kan eveneens ondersteuning bieden. In geval van spataderen moet je voorzichtig zijn met het gebruik van anti-cellulite crèmes, omdat de actieve stoffen doorgaans de bloedsomloop bevorderen.

 

Lymfedrainage

Lymfedrainage kan water afvoeren en vetophopingen verminderen om zo het uiterlijk van de huid te verbeteren. Deze drainage moet echter regelmatig worden gebruikt aangezien het mogelijk succes slechts van korte duur is. Deze behandeling moet altijd besproken worden met een arts en mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde mensen.

 

Liposuctie

Voor sommigen is hun cellulite zo ondraaglijk dat ze harde maatregelen willen nemen. De effectiviteit van een liposuctie is echter omstreden. Sommige artsen vermoeden zelfs dat het kan leiden tot een verslechtering van de aandoening. Ook heeft de procedure nog andere risico’s en moet daarom goed doordacht zijn en besproken worden met een arts

Er worden ook verschillende andere mogelijkheden aangeboden met specifieke apparaten. Het doel ervan is om de huid aan te spannen en het vetweefsel te verminderen. Echografiebehandelingen, laser- en infraroodtherapie zijn bijzonder populair in de strijd tegen cellulite. Er is echter geen duidelijk bewijs dat deze methoden cellulite permanent verwijderen of dat ze nuttig zijn.

 

 

Eenvoudige tips om cellulite te bestrijden

Zelfs wanneer er een wondermiddel ontbreekt, kan de huid er meestal beter uitzien met eenvoudige hulpmiddelen. In geval van ziekte raadpleeg je in het algemeen toch altijd je arts.

Evenwichtige voeding

Afvallen

Dunne mensen hebben ook cellulite, maar hoe meer lichaamsvet er is hoe meer uitgesproken de cellulite is. Een paar centimeter minder kan het uiterlijk van je huid dus al aanzienlijk verbeteren. Het is echter belangrijk om radicale of constante gewichtstoename of afname te vermijden, omdat dit op zijn beurt weer een negatief effect heeft op het bindweefsel.

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel. Het helpt niet alleen bij het afvallen, maar heeft ook een positief effect op de bloedcirculatie en het bindweefsel.

Suikers en veel vet worden afgeraden. In plaats daarvan zouden fruit, veel groenten en vezels op het menu moeten staan. Noten, zalm en volkorenproducten spelen bijvoorbeeld een rol bij de collageenvorming in het bindweefsel. Kruidenthee, komkommer, rijst, aardappelen en asperges, helpen bij de vochtafdrijving. Dit is bijzonder handig wanneer de kuiltjes verergeren als gevolg van waterophopingen.

Roken moet worden vermeden. De schadelijke stoffen in sigaretten maken de huid dunner en de vetkamers beter zichtbaar. Water drinken is ook een goed idee. Het wordt aanbevolen om tot wel twee liter water per dag te drinken.

Beweging en sport

Beweging bevordert de spieropbouw en vetverlies. De spiermassa vervangt namelijk de vetkussentjes en verbetert de bloedcirculatie van de huid. 

Uithoudingssporten gepaard met spieropbouw kunnen cellulite niet volledig elimineren, maar de huid kan wel verbeteren. Sport helpt om gewicht te verliezen en stimuleert ook de bloedcirculatie. Zwemmen of fietsen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt. Er zijn ook bepaalde fitnessoefeningen voor de buik, benen en billen, die vetreductie en spieropbouw bevorderen.

Sport en beweging
Massages en wisseldouches

Massages en wisseldouches

Bepaalde massagetechnieken kunnen de bloedcirculatie stimuleren en het bindweefsel versterken. Het kan ook nuttig zijn om de aangetaste plekken regelmatig te masseren, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van crème. Massageborstels of rollers kunnen ook helpen, maar oefen niet teveel druk uit.

Wisseldouches kunnen ook nuttig zijn. Bij je douchen moet je regelmatig wisselen tussen warm en koud water, dit stimuleert de bloedcirculatie.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline