Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Webshop Awards Belgium 2019-2020 in de categorie Health & Wellness

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 aan huis of op kantoor met bpost of DPD.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Cellulite


Dik of dun, jong of oud, bijna iedere vrouw heeft cellulite. Vroeger werd het beschouwd als een schoonheidsideaal, nu is het iets negatief. Het is echter geen ziekte, maar een normaal uiterlijk van de huid. 

 

Wat is cellulite?

De huid bestaat uit drie verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid of subcutis. Die diepste laag bevat onder andere het bindweefsel. Dit betekent dat er vetkamers in aanwezig zijn. Bij cellulite is het bindweefsel echter verzwakt en wordt het vetweefsel niet langer strak en gelijkmatig opgeslagen. Ze kunnen zich ook door het losse bindweefsel duwen en zich uitstrekken tot aan de opperhuid. Dit zorgt voor zichtbare deuken. Er zijn verschillende stadia van cellulite te onderscheiden:

 • cellulite is alleen zichtbaar wanneer de huid wordt samengedrukt. Dit is de zogenaamde knijptest.
 • De deuken zijn zichtbaar wanneer de spieren gespannen staan. De huid lijkt echter weer glad wanneer ze terug ontspannen.
 • cellulite is altijd zichtbaar op de huid.

cellulite komt vooral voor op de dijen en billen, maar ook andere delen zoals de maag of de bovenarmen kunnen worden aangetast. 

cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd omdat het doet denken aan de schil van een sinaasappel. De aandoening mag echter niet verward worden met de ziekte cellulitis. Dit is een ontsteking waarbij de huid rood wordt en opzwelt. Dit vereist een medische behandeling en meestal antibiotica. Cellulite is daarentegen ongevaarlijk. 

 

Hoe ontwikkelt cellulite zich?

Er is niet enkel één oorzaak van cellulite, maar meerdere factoren die de aandoening bevorderen. Deze zijn onder andere:

 • Erfelijke zwakte van het bindweefsel
 • Voortdurend afvallen en bijkomen
 • Overgewicht
 • Gebrek aan beweging
 • Stofwisselingsproblemen
 • Roken

Vrouwelijke hormonen spelen ook een rol bij de ontwikkeling van cellulite. Oestrogeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vetreserves snel worden gevormd, maar ze vertragen ook de afbraak van vet. Samen met het hormoon progesteron versterken de oestrogenen echter het bindweefsel. Met het ouder worden neemt de hormoonproductie af waardoor het bindweefsel slapper wordt. Daarom dat de deuken zichtbaarder worden met leeftijd. 

Wanneer de vetkussentjes bloed- en lymfevaten in de onderhuid samenpersen, kan het het uiterlijk ook aantasten.

 

Waarom hebben mannen minder last van cellulite?

Mannen hebben minder last van cellulite omdat hun huid een iets andere structuur heeft. De bindweefselstrengen zijn bij mannen vrij diagonaal gerangschikt, terwijl ze bij vrouwen verticaal zijn. Bovendien is hun bindweefsel meestal sterker en hebben ze minder onderhuids vetweefsel. Het bindweefsel van vrouwen is dan weer elastischer, wat het opslaan van vet tijdens de zwangerschap vergemakkelijkt, maar ook cellulite mogelijk maakt en bevordert.

 

Behandeling van cellulite en verbetering van het uiterlijk van de huid. 

Helaas is er geen wondermiddel tegen cellulite, maar er kunnen wel verschillende maatregelen genomen worden om de huid er beter uit te laten zien. De werkzaamheid van deze methoden is niet bewezen en sommige moeten met de nodige voorzichtigheid worden aangepakt. Als er andere klachten optreden, is het natuurlijk noodzakelijk om een arts te raadplegen. In de strijd tegen cellulite zijn er de volgende mogelijkheden:

 

 • Anti-cellulite crèmes

Sommige van deze crèmes worden sterk gepromoot, maar er zijn geen studies die hun doeltreffendheid bewijzen. Deze crèmes hebben slechts een oppervlakkige werking en kunnen niet doordringen tot de onderste huidlaag. Een conventionele vochtinbrengende crème heeft een vergelijkbaar effect. Bij spataderen moet je anti-cellulite crèmes ook gebruiken met de nodige voorzichtigheid, omdat de actieve stoffen in deze crèmes vaak de bloedsomloop bevorderen.

 

 • Lymfedrainage

Lymfedrainage kan water afvoeren en vetophopingen verminderen om zo het uiterlijk van de huid te verbeteren. Deze drainage moet echter regelmatig worden gebruikt aangezien het mogelijk succes slechts van korte duur is. Deze behandeling moet altijd besproken worden met een arts en mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde mensen.

 

 • Liposuctie

Voor sommigen is hun cellulite zo ondraaglijk dat ze harde maatregelen willen nemen. De effectiviteit van een liposuctie is echter omstreden. Sommige artsen vermoeden zelfs dat het kan leiden tot een verslechtering van de aandoening. Ook heeft de procedure nog andere risico’s en moet daarom goed doordacht zijn en besproken worden met een arts. 

 

Er worden ook verschillende mogelijkheden aangeboden in de vorm van bepaalde apparaten. Het doel is om de huid aan te spannen en het vetweefsel te verminderen. Echografie behandelingen, laser- en infraroodtherapie zijn bijzonder populair in de strijd tegen cellulite. Er is echter geen duidelijk bewijs dat deze methoden cellulite permanent verwijderen of dat ze nuttig zijn.

 

Tips om cellulite eenvoudig te bestrijden

Zelfs wanneer er een wondermiddel ontbreekt, kan de huid er meestal beter uitzien met eenvoudige middelen. In geval van ziekte raadpleeg je in het algemeen toch altijd je arts.

 

Afvallen

Dunne mensen hebben ook cellulite, maar hoe meer vet er is hoe meer uitgesproken de cellulite is. Een paar centimeter minder kan het uiterlijk van je huid dus al aanzienlijk verbeteren. Het is echter belangrijk om radicale of constante gewichtstoename of afname te vermijden, omdat dit op zijn beurt weer een negatief effect heeft op het bindweefsel

 

Beweging en sport

Beweging bevordert de spieropbouw en vetverlies. De spiermassa vervangt dus de vetkussentjes. ook verbetert het de bloedcirculatie van de huid. 

Uithoudingssporten gepaard met spieropbouw kunnen cellulite niet volledig elimineren, maar de huid kan wel verbeteren. Sport helpt om gewicht te verliezen en stimuleert ook de bloedcirculatie. Zwemmen of fietsen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt. Er zijn ook bepaalde fitnessoefeningen voor de maag, de benen en het achterste, die vetreductie en spieropbouw bevorderen.

 

Massages en wisseldouches

Bepaalde massagetechnieken kunnen de bloedcirculatie stimuleren en het bindweefsel versterken. Het kan ook nuttig zijn om de aangetaste plekken regelmatig te masseren, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van crème. Massageborstels of rollers kunnen ook helpen, maar oefen niet teveel druk uit.

Wisseldouches kunnen ook nuttig zijn. Bij je douchen moet je regelmatig wisselen tussen warm en koud water, dit stimuleert de bloedcirculatie.

 

Voeding voor zwak bindweefsel

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel. Het helpt niet alleen bij het afvallen, maar heeft ook een positief effect op de bloedcirculatie en het bindweefsel. Suikers en veel vet worden afgeraden. In plaats daarvan zouden fruit, veel groenten en vezels op het menu moeten staan.

Noten, zalm en volkorenproducten spelen bijvoorbeeld een rol bij de collageenvorming in het bindweefsel. Kruidenthee, komkommer, rijst, aardappelen en asperges, helpen bij het uitdrogen. Dit is bijzonder handig wanneer de kuiltjes verergeren als gevolg van waterophopingen. 

Roken moet worden vermeden. De schadelijke stoffen in sigaretten maken de huid dunner en de vetkamers beter zichtbaar. 

Water drinken is ook een goed idee, in veel gevallen tot wel twee liter per dag.