Wat is acute bronchitis?
Voel je weer die kriebel in de keel en moet je meer hoesten dan normaal? Dan kan betekenen dat je met bronchitis zit.
Acute bronchitis is een ontsteking van de slijmvliezen in de bronchiën die meestal veroorzaakt wordt door virussen. Acute bronchitis manifesteert zich vooral als een hardnekkige, onaangename hoest die eerst wordt veroorzaakt door irritatie in de keel en in een later stadium door de vorming van slijm. Als ook de slijmvliezen van de luchtpijp ontstoken zijn, dan wordt deze aandoening tracheïtis genoemd.
Wie kan getroffen worden door acute bronchitis?
Aangezien het aantal getroffenen tijdens de koude seizoenen aanzienlijk toeneemt, behoort acute bronchitis tot een van de meest voorkomende ziektes. In principe kan het iedereen treffen. Volwassenen hebben ongeveer 2 tot 3 keer per jaar last van acute bronchitis.
Meestal gaat acute bronchitis gepaard met andere klachten zoals verkoudheid, vermoeidheid, koorts of pijn in de ledematen, of kan het deel uitmaken van een griepachtige infectie.
Over het algemeen hebben kinderen en adolescenten aanzienlijk vaker last van acute bronchitis dan volwassenen. Zuigelingen, jonge kinderen, zwangere vrouwen, maar ook ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem worden als speciale risicogroepen beschouwd. Zij raadplegen dus best een arts wanneer ze vermoedelijk last hebben van bronchitis.
Wat zijn de typische symptomen van bronchitis?
Een bronchitis begint meestal met geïrriteerde luchtwegen en hoesten. Aan het begin van de infectie gaat het vaak om een droge en vastzittende hoest. Pas in de loop van de infectie, na 2 tot 3 dagen, verandert de kriebelhoest in een slijmhoest.
Een infectie van de onderste luchtwegen treedt bijna nooit alleen op. De meest voorkomende symptomen van acute bronchitis zijn:
- Keelpijn en pijn aan de borst
- Geïrriteerde neus
- Milde koorts (onder 39°C)
- Pijn aan de ledematen
- Gezwollen lymfeklieren
- Vermoeidheid
Opgelet: bronchitis mag niet verward worden met de griep, die altijd gepaard gaat met zeer hoge koorts en hevige pijn. Daarom kan je het best veel rusten (in een rustige omgeving), fysieke inspanningen vermijden en veel water drinken om te herstellen van bronchitis.
Hoe wordt acute bronchitis overgedragen?
In 90% van de gevallen wordt acute bronchitis veroorzaakt door virussen. Deze worden van persoon tot persoon overgedragen door middel van druppel- of uitstrijkinfecties. In de wintermaanden is het bijzonder moeilijk om het risico op besmetting te vermijden. Ziekteverwekkers liggen namelijk overal op de loer en kunnen zowel via de lucht als door een simpele aanraking overgedragen worden.
- Rhinovirussen, coronavirussen, griepvirussen of adenovirussen zijn de voornaamste oorzaak van bronchitis.
- Bij zuigelingen en kleine kinderen is het zogenaamde respiratoir syncytieel virus (RSV of RS-virus) een andere oorzaak voor bronchitis.
Slechts in 10% van alle gevallen is er sprake van een bacteriële infectie. Het is zeer zeldzaam dat schimmels of chemicaliën een oorzaak zijn voor bronchitis. Het kan echter gebeuren dat bacteriën zich vestigen en vermenigvuldigen op een reeds ontstoken bronchiaal slijmvlies.
Hoe bescherm je jezelf tegen bronchitis?
Het risico op infectie wordt groter door een aantal factoren. Zo bieden de weersomstandigheden in de winter, bijvoorbeeld, optimale omstandigheden voor de verspreiding van ziekteverwekkers. Schadelijke milieu-invloeden kunnen ook zorgen voor een infectie, aangezien ze de bronchiën kunnen irriteren. In het algemeen geldt dat hoe sterker het immuunsysteem is, hoe lager het risico op infectie wordt. Een sterke afweer is daarom de beste bescherming. Wij raden dus het volgende aan:
- Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon, boordevol vitaminen
- Sport regelmatig in de frisse lucht
- Slaap goed en vermijd stress
Sauna-sessies hebben ook een positief effect op het immuunsysteem. Regelmatig handen wassen vermindert ook de kans op infectie. Let wel op dat deze maatregelen preventief zijn en niet kunnen worden toegepast wanneer er al sprake is van bronchitis.
Vaccinaties tegen influenza of pneumokokken bieden slechts een beperkte bescherming tegen bronchitis, aangezien deze ziekteverwekkers maar een klein deel van de infectie veroorzaken.
Wat moet ik vermijden in geval van bronchitis?
Om onnodige irritatie van de luchtwegen en overbelasting van het immuunsysteem te voorkomen, kan je het best de volgende factoren vermijden in geval van bronchitis:
- Oververhitte of slecht geventileerde kamers
- Uitlaatgassen
- Koude lucht
- Parfum of synthetische geuren
- Stoffige omgevingen
De lucht in een ruimte moet zo vochtig mogelijk worden gehouden en vaak geventileerd worden. Om de lucht vochtig te houden, kan je een bakje water op de verwarming plaatsen of een vochtige doek over de verwarming hangen. De kamertemperatuur moet tussen de 18°C en 22°C liggen en ‘s nachts niet minder dan 15°C bedragen.