
42 tabletten
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Brandend maagzuur is een zeer vervelende kwaal die over het algemeen onschadelijk is, maar op lange termijn toch ernstige gevolgen kan hebben. Lees hier meer over wat brandend maagzuur is, waarom er last van hebben en wat je ertegen kan doen.
Maagpijn, pijn in de borst, bij het boeren komt er wat maagzuur naar boven - dit zijn de symptomen van brandend maagzuur die veel mensen herkennen. Ongeveer 20% van alle Belgen zou er last van hebben, meestal na een heerlijke maaltijd en wat alcohol. Brandend maagzuur is daarmee een ziekte die zich ver uitspreidt.
Vaak duiden symptomen zoals ochtend heesheid, keelpijn of hoest ook op brandend maagzuur. De reden hiervoor is dat veel patiënten ‘s nachts ook last hebben van brandend maagzuur omdat het zuur naar boven klimt in een liggende positie en zo in de slokdarm blijft hangen. Je maagsap irriteert dan de stembanden en het keelslijmvlies.
In sommige gevallen stijgt de maaginhoud zelfs tot in de mond. Dit is niet alleen onaangenaam, maar dit kan na verloop van tijd het glazuur van de tanden vernietigen.
Brandend maagzuur treedt op wanneer het sluitingsmechanisme tussen de slokdarm en de maag niet goed functioneert of wanneer er te veel zuur in de maag wordt geproduceerd. In beide gevallen komt het zuur in de slokdarm terecht. Terwijl je maag is uitgerust met een beschermend slijmvlies, is je slokdarm net heel gevoelig. Dit heeft dan pijn als gevolg wanneer het in contact komt met dit zuur.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen bevordert het ontstaan van brandend maagzuur:
Daarnaast zijn er nog andere mogelijke oorzaken van brandend maagzuur:
Dr Ernst Digest Tabs 42 tabletten toegevoegd .
Verder met bestellenRennie Mint zonder Suiker - Brandend Maagzuur & Zure Oprispingen 24 kauwtabletten toegevoegd .
Verder met bestellenRiopan 50 x 10 ml toegevoegd .
Verder met bestellenMaalox Antacid 200mg/400mg - Brandend Maagzuur 100 kauwtabletten toegevoegd .
Verder met bestellen
In de meeste gevallen kunnen mensen zelf iets doen om brandend maagzuur te voorkomen. Deze maatregelen kunnen ook gebruikt worden om de onaangename symptomen zoals druk op de maag of maagpijn tegen te gaan:
Te veel gewicht op de maag verhoogt de druk. Dit kan ertoe leiden dat er zuur in de slokdarm geraakt. Door gewicht te verliezen is het mogelijk om de zure oprispingen te verminderen.
Om ervoor te zorgen dat je maag genoeg tijd heeft om je voedsel te verwerken, moet je minstens drie uur voor het slapengaan je laatste maaltijd eten.
Als je te grote maaltijden eet, kan dit je maag overbelasten.
Wie snel en haastig eet, geeft zijn maag niet genoeg tijd om te reageren. Eet daarom langzaam, kauw goed en drink niet teveel tijdens de maaltijd.
Eet geen zeer vette, zoete, pikante of zure voedingsmiddelen.
Sommige voedingsmiddelen hebben een goede invloed op ons maagzuur omdat ze gemakkelijk te verteren zijn door onze maag. Zorg altijd voor een evenwichtig, vetarm en eiwitrijk dieet. Probeer volkorenproducten bij bijvoorbeeld brood, pasta en rijst, en kies voor aardappelen, havervlokken, noten, fruit met een laag zuurgehalte (bananen, vijgen, milde appels, druiven, aardbeien), groenten (wortelen, asperges, bloemkool, broccoli, komkommer, spinazie), magere melkproducten, evenals vis en vlees.
Als maagzuur vooral ‘s nachts optreedt, kan het helpen om je bovenlichaam omhoog te houden tijdens het slapen. Haal ofwel het hoofdeinde van je bed omhoog, of gebruik een extra kussen.
Als je merkt dat stress een trigger is voor brandend maagzuur, probeer dan verschillende ontspanningsmethoden en rust vaker.
Vaak krijg je last van brandend maagzuur als je teveel rookt of te veel alcohol gebruikt. Verminder dus zeker je hoeveelheid of vermijd het gebruik volledig.
Een wandeling om je spijsvertering te bevorderen kan brandend maagzuur voorkomen. Meteen naar bed gaan na een maaltijd bevordert opkomend maagzuur.
Veel patiënten kunnen hun maagzuur onder controle krijgen dankzij enkele huishoudmiddeltjes. Dit zijn de meest populaire:
Ook speciale medicijnen kunnen de symptomen verlichten. Best raadpleeg je eerst een arts of apotheker. Deze kunnen je naar de juiste geneesmiddelen wijzen zoals maagzuurremmers, H2-blokkers of protonpompremmers. Veel medicijnen voor brandend maagzuur zijn gewoon zonder voorschrift te verkrijgen en werken meestal onmiddellijk. Zo binden ze maagzuur, remmen ze de afscheiding van maagzuur af of neutraliseren ze het zuur.
Brandend maagzuur is meestal onschadelijk en geen reden tot bezorgdheid. Als de problemen chronisch of regelmatig worden, is het echter raadzaam om een arts te raadplegen. Op lange termijn kan brandend maagzuur namelijk leiden tot een ontsteking van de slokdarm. Dergelijke schade kan worden voorkomen door een vroegtijdige diagnose. De arts kan een hogere dosis voorschrijven of andere medicijnen. Soms kan een gastroscopie met een weefselmonster ook aantonen of er sprake is van schade in de slokdarm.
Brandend maagzuur is ook een veel voorkomend symptoom van reflux ziekten. Je arts kan controleren of je reflux hebt, ook wel gastro-esofageale refluxziekte genoemd. Deze ziekte treedt op wanneer er te veel maagzuur in de slokdarm terechtkomt. Naast brandend maagzuur zijn er nog andere symptomen zoals frequent boeren, moeite met slikken, hoesten en heesheid.
In zeldzame gevallen wordt brandend maagzuur ook geassocieerd met gevaarlijke ziektes zoals slokdarmkanker.
Meer dan driekwart van de aanstaande moeders heeft op het einde van de zwangerschap last van brandend maagzuur. Dit komt door de hormonen die de sluitspier tussen de maag en de slokdarm losmaken en door de verhoogde druk op de maag door het groeiende kindje. Ook sterke schoppen van de baby zorgen ervoor dat het maagzuur stijgt.
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline