Kies uw taal


Customer Friendliness Award 2023

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 4.450 afhaalpunten.

Bindvliesontsteking


Overzicht

Wat is een bindvliesontsteking? Hoe kan je een bindvliesontsteking correct behandelen?
Wat zijn de typische symptomen? Bestaan er huishoudmiddeltjes tegen een bindvliesontsteking?
Wat zijn de oorzaken van een bindvliesontsteking? Hoe kan je een bindvliesontsteking voorkomen?

 

 

 

 

Bindvliesontsteking is een van de meest voorkomende oogziekten. Iedereen kan er namelijk last van hebben. Wanneer de ontsteking veroorzaakt wordt door ziektekiemen, is deze oogaandoening bovendien zeer besmettelijk. Ontdek hier de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen.

 


 

Wat is een bindvliesontsteking?

Een bindvliesontsteking is, zoals de naam al doet vermoeden, een ontsteking van het bindvlies van het oog, een laagje slijmvlies dat het oog beschermt tegen uitdroging. Dit vliesje legt een traanlaag op het oogoppervlak om het te beschermen tegen beschadiging en tegen ziekteverwekkers. 

Een ontsteking van het bindvlies is doorgaans zeer onaangenaam, maar over het algemeen verdwijnt het zonder gevolgen. In de meeste gevallen duurt een bindvliesontsteking één tot twee weken. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen en is zeer besmettelijk.

 

 

Wat zijn de typische symptomen?

In de meeste gevallen uit een bindvliesontsteking zich in een aantal typische symptomen:

 • Rode ogen
 • Pijnlijke en brandende ogen
 • Jeukende ogen
 • Tranende ogen
 • Wimpers plakken aan elkaar, oog kan niet geopend worden
 • Zwelling van het oog
 • Vernauwing van het ooglid
 • Gevoeligheid voor licht

 

 

Wat zijn de oorzaken van een bindvliesontsteking?

Ondanks het feit dat de symptomen altijd dezelfde zijn, kunnen de oorzaken enorm verschillen:

 • Vaak gaat het om een bacteriële infectie die vervolgens leidt tot een bindvliesontsteking. In de meeste gevallen liggen stafylo-, pneumo- en streptokokken of moraxella bacteriën aan de oorzaak, soms zelfs bepaalde Chlamydia bacteriën
 • Virussen kunnen indirect ook bindvliesontstekingen veroorzaken. In dat geval is de ontsteking meestal het gevolg van een andere kinderziekte (zoals de mazelen of waterpokken). In zeldzame gevallen kunnen schimmels of parasieten de oorzaak zijn.
 • Bij mensen met een allergie kunnen allergenen, zoals pollen, dierlijk haar of huisstofmijten, een bindvliesontstekingen veroorzaken. Aangezien allergieën meestal gepaard gaan met jeukende of geïrriteerde ogen, wrijf je vaker in je ogen, waardoor het risico op besmetting met ziektekiemen natuurlijk stijgt.
 • In veel gevallen wordt een bindvliesontsteking ook veroorzaakt door externe prikkels, zoals tocht, stof, uitlaat- of rookdeeltjes of droge lucht. Bovendien kunnen droge ogen (door een verminderde traanfilm) de kans op een bindvliesontsteking ook bevorderen. Let ook op dat je geen besmette contactlenzen draagt.

 

 

Hoe kan je een bindvliesontsteking correct behandelen?

Om een infectie van het bindvlies correct te behandelen, is het cruciaal om de exacte oorzaak te vinden. Probeer nooit zelf het probleem op te lossen, want dat kan alles alleen maar erger maken. Als je denkt last te hebben van een bindvliesontsteking kan je het best een oogarts raadplegen, zeker bij kinderen. Alleen een oogheelkundige kan een betrouwbare diagnose stellen en een bindvliesontsteking onderscheiden van andere ernstige ziekten met soortgelijke symptomen. Op die manier krijg jij of jouw kind de juiste behandeling voorgeschreven om de symptomen te verlichten.

In het algemeen is het belangrijk om lichamelijke prikkels te vermijden tijdens een bindvliesontsteking. Het is ook belangrijk om sterke optische prikkels, zoals beeldschermen van tv’s en computers, te vermijden om de ogen niet te veel te belasten. Bovendien is de behandeling van een bindvliesontsteking ook sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Indien het een gevolg is van een andere ziekte, kan je de bindvliesontsteking het best pas na de andere ziekte behandelen.

 

Wanneer is het gebruik van medicijnen nuttig?

Aangezien een bindvliesontsteking een potentieel zeer besmettelijke ziekte is, is het belangrijk om die zo snel mogelijk te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak kunnen de geschikte geneesmiddelen samen met een arts worden besproken om zo de symptomen te verlichten. 

 • Voor de behandeling van een bacteriële bindvliesontsteking worden meestal druppels, zalven of gels met antibiotica gebruikt. Deze bestrijden de ziekteverwekkers en verzachten de symptomen. Het is niet altijd nodig om meteen antibiotica te gebruiken, het is namelijk mogelijk dat de ontsteking na enkele dagen afneemt zonder het gebruik van medicatie. In gevallen waar een lokale toepassing niet voldoende is, kan antibiotica ook in tabletvorm worden voorgeschreven. 
 • Virale bindvliesontsteking daarentegen kan in de meeste gevallen niet direct worden behandeld. Ook hier kunnen de symptomen verlicht worden met oogdruppels om te voorkomen dat je voortdurend in je ogen wrijft. 
 • Als bindvliesontsteking het gevolg is van externe factoren, moet je deze eerst vermijden vooraleer de symptomen behandeld kunnen worden.
 • Bij een allergische bindvliesontsteking kunnen antihistaminica of andere anti-allergische middelen gebruikt worden. Zo kunnen oogdruppels met cortisone aangebracht worden om de acute effecten van allergenen te verzachten. 

 

Natuurgeneesmiddelen tegen bindvliesontsteking

Alternatieve geneesmiddelen worden steeds vaker gebruikt, ook bij een bindvliesontsteking. Homeopathie maakt gebruik van verschillende medicijnen die, afhankelijk van de oorzaak en symptomen, van dienst kunnen zijn bij bindvliesontsteking. 

 • Ogentroost is het meest gebruikte homeopatische middel tegen bindvliesontsteking en zou helpen om veel voorkomende symptomen te verlichten. 
 • Monnikskap kan mogelijk helpen bij pijn en uitwendige irritatie.
 • Apis mellifica zou acute ontstekingen helpen verlichten en wordt doorgaans gebruikt om, bijvoorbeeld, ernstig gezwollen ogen te behandelen.
 • Wolfskers zou kunnen helpen bij rode, gezwollen en pijnlijke ogen.
 • Pulsatilla kan mogelijk verlichting bieden bij jeukende ogen en vastzittende oogleden.
 • Wijnruit zou een kalmerend effect hebben op geïrriteerde en overbelaste ogen.
 • Zwavel zou kunnen helpen bij kleverige, etterige en ontstoken ogen.

 

 

Bestaan er huishoudmiddeltjes tegen een bindvliesontsteking?

Het is niet aan te raden om bindvliesontsteking zelf te behandelen, omdat de echte oorzaak dan onbekend blijft. Raadpleeg dus altijd een arts. Toch kunnen sommige huishoudmiddeltjes het genezingsproces ondersteunen en de symptomen verlichten.

Warme of koude kompressen zijn een goede remedie om irritatie te verlichten en de ogen te kalmeren. Een oplossing van water en honing waarmee je je oog meerdere malen per dag uitwast, heeft een antiseptische werking en ondersteunt het genezingsproces. 

Een aantal helende planten hebben ook een antiseptische of kalmerende werking en bieden zo ondersteuning tijden het verloop van een bindvliesontsteking:

 kamille Venkel Eikenbast Salie Ogentroost Goudsbloem
Kamille Venkel Eikenbast Salie Ogentroost Goudsbloem

 

Deze planten zijn ideaal voor een infusie, waarin je dan een kompres kan dompelen om het vervolgens op het ontstoken oog te plaatsen. Als de ogen erg plakkerig en jeukend zijn, kan de infusie ook van dienst zijn als spoeling. Wrijf met het kompres van je ogen naar je neus toe, zodat je de vuilresten zo ver mogelijk van je ogen kan houden. Reinig je ogen regelmatig en hou ze vrij van korstjes.

De meerderheid van de genoemde planten zijn immers ook geschikt voor inwendig gebruik in de vorm van thee.

 

 

Hoe kan je een bindvliesontsteking voorkomen?

De belangrijkste manier om bindvliesontsteking te voorkomen is door je handen regelmatig en grondig te wassen. Wrijf vooral niet in je ogen. De zeer besmettelijke ziekteverwekkers kunnen zich namelijk makkelijk in je gezicht verspreiden en zo op andere mensen worden overgedragen.

In plaats daarvan kan je beter een papieren zakdoek gebruiken, die je dan onmiddellijk weggooit, om op je oog te deppen. Probeer ook zo weinig mogelijk in je ogen te wrijven nadat je met iemand de handen hebt geschud. Zo blijven jouw handen zo proper mogelijk en kan je een ontsteking helpen voorkomen.

Wat gezichtshygiëne betreft, is het belangrijk dat je jouw handdoeken niet met andere mensen deelt en ze regelmatig wast. Deze kunnen namelijk ook broeihaarden zijn voor ziekteverwerkkers waardoor ze gemakkelijk overgedragen kunnen worden. 

Als je gevoelige ogen hebt, moet je indien mogelijk externe prikkels vermijden. Het dragen van een bril of zonnebril kan hierbij helpen.

 

Wat kan ik doen als mijn kind een bindvliesontsteking heeft?

Als een kind geïrriteerde of rode ogen heeft, is dit niet niet noodzakelijk omwille van een bindvliesontsteking. De ogen van kinderen zijn gevoeliger dan die van volwassenen en reageren sneller op externe invloeden. Die hogere gevoeligheid zorgt er natuurlijk ook wel voor dat kinderen meer kans hebben op een bindvliesontsteking. Bovendien wrijven kinderen vaker in hun ogen, wat het risico op infectie kan verhogen, acute bindvliesontsteking erger kan maken en de genezing kan vertragen. 

Net zoals volwassenen moeten kinderen met een bindvliesontsteking eerst naar een arts gaan. De arts kan de oorzaak bepalen en de passende behandeling voor je kind voorstellen om de symptomen te verlichten.

Oogdruppels zijn de meest geschikte behandeling voor kinderen, vooral bij een bacteriële bindvliesontsteking. 

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline