Bindvliesontsteking is een van de meest voorkomende oogziekten. Iedereen kan er namelijk last van hebben. Wanneer de ontsteking veroorzaakt wordt door ziektekiemen, is deze oogaandoening bovendien zeer besmettelijk. Ontdek hier de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen.
Wat is een bindvliesontsteking?
Een bindvliesontsteking is, zoals de naam al doet vermoeden, een ontsteking van het bindvlies van het oog, een laagje slijmvlies dat het oog beschermt tegen uitdroging. Dit vliesje legt een traanlaag op het oogoppervlak om het te beschermen tegen beschadiging en tegen ziekteverwekkers.
Een ontsteking van het bindvlies is doorgaans zeer onaangenaam, maar over het algemeen verdwijnt het zonder gevolgen. In de meeste gevallen duurt een bindvliesontsteking één tot twee weken. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij kinderen en is zeer besmettelijk.
Wat zijn de typische symptomen?
In de meeste gevallen uit een bindvliesontsteking zich in een aantal typische symptomen:
- Rode ogen
- Pijnlijke en brandende ogen
- Jeukende ogen
- Tranende ogen
- Wimpers plakken aan elkaar, oog kan niet geopend worden
- Zwelling van het oog
- Vernauwing van het ooglid
- Gevoeligheid voor licht
Wat zijn de oorzaken van een bindvliesontsteking?
Ondanks het feit dat de symptomen altijd dezelfde zijn, kunnen de oorzaken enorm verschillen:
- Vaak gaat het om een bacteriële infectie die vervolgens leidt tot een bindvliesontsteking. In de meeste gevallen liggen stafylo-, pneumo- en streptokokken of moraxella bacteriën aan de oorzaak, soms zelfs bepaalde Chlamydia bacteriën.
- Virussen kunnen indirect ook bindvliesontstekingen veroorzaken. In dat geval is de ontsteking meestal het gevolg van een andere kinderziekte (zoals de mazelen of waterpokken). In zeldzame gevallen kunnen schimmels of parasieten de oorzaak zijn.
- Bij mensen met een allergie kunnen allergenen, zoals pollen, dierlijk haar of huisstofmijten, een bindvliesontstekingen veroorzaken. Aangezien allergieën meestal gepaard gaan met jeukende of geïrriteerde ogen, wrijf je vaker in je ogen, waardoor het risico op besmetting met ziektekiemen natuurlijk stijgt.
- In veel gevallen wordt een bindvliesontsteking ook veroorzaakt door externe prikkels, zoals tocht, stof, uitlaat- of rookdeeltjes of droge lucht. Bovendien kunnen droge ogen (door een verminderde traanfilm) de kans op een bindvliesontsteking ook bevorderen. Let ook op dat je geen besmette contactlenzen draagt.