Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Webshop Awards Belgium 2019-2020 in de categorie Health & Wellness

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 aan huis of op kantoor met bpost of DPD.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 29
  Gratis levering vanaf € 29 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Babyvoeding


Overzicht

Wat is het belang van het immuunsysteem van je baby? Flesvoeding: wat is de frequentie en de hoeveelheid?
Hoe kan je overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding? Wat is het belang van groeimelk?
Hoe wordt opvolgmelk voorbereid?  

 

 


Het belang van het immuunsysteem

 

Het immuunsysteem van je kindje is pas na jaren op volle sterkte.

Wanneer je kindje nog in jouw buik zit, is hij beschermd door de baarmoeder. Jij vormt een buffer tegen de buitenwereld. Als moeder is het ook jouw immuunsysteem die voor het beschermen van je baby zorgt gedurende je zwangerschap. Na de geboorte bouwt je kind zijn immuunsysteem zelf verder op. Zijn huid, slijmvliezen en maagzuur helpen hem hierbij om barrières op te bouwen tegen infecties. Maar de darmen spelen hierin de belangrijkste rol. Zij zorgen voor ongeveer 70% van de afweer. Het duurt meer dan 5 jaar tot het immuunsysteem op volle sterkte is. Goede voeding is hierbij zeer belangrijk en de beste voeding voor je baby is zonder twijfel borstvoeding. Met jouw borstvoeding krijgt je kindje afweerstoffen binnen en geef je hem gunstige bacteriën.

 

Hoe ontwikkelt het immuunsysteem van een baby zich?

Als je kindje geboren wordt heeft hij weinig tot geen bacteriën in zijn darmen of op zijn huid. Hij is dan dus bijna steriel. Tijdens een natuurlijke bevalling zal je baby voor het eerst in aanraking met bacteriën uit de omgeving komen. Deze goede bacteriën in de darmen zijn heel belangrijk voor het immuunsysteem. Maar je kind zal deze ook krijgen door het contact met jou: tijdens de borstvoeding door de melkklieren en ook via de huid. Goede voeding is essentieel vanaf de geboorte, om de ontwikkeling van zijn darmflora het beste te ondersteunen.

 

Waarom is een goed ontwikkeld immuunsysteem belangrijk voor je baby?

Omdat het ons beschermt tegen ongewenste indringers. He immuunsysteem komt tijdens zijn ontwikkeling in contact met verschillende stoffen en bacteriën. Een goed ontwikkeld immuunsysteem weet wanneer het wel en wanneer het niet moet reageren. De normale werking van het immuunsysteem wordt namelijk ondersteund door belangrijke voedingsstoffen zoals de vitamines A, C en D.

 

 

Hoe overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding?

Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's. Na 6 maanden kan er een moment komen wanneer je borstvoeding met flesvoeding wilt combineren of zelfs helemaal wilt overstappen naar de fles. Switchen van de borst naar fles doe je best in stapjes want je kindje moet eerst wennen aan de nieuwe voeding. Net als je borsten: je lichaam moet de boodschap krijgen dat er minder melk hoeft aangemaakt te worden. Overleg dit best eerst met je kinderarts, vroedvrouw, Kind&Gezin arts of verpleegkundige, of apotheker.

 • Elke stap kan meerdere dagen duren
 • Voelt je kindje zich niet goed? Geen haast. Stel de overstap even uit.
 • Volledig omschakelen duurt minstens 2 weken. Geef jezelf en kindje dus voldoende tijd.
 • Laat de voorlaatste voeding (minste melkproductie) als eerste vallen.
 • Houd de ochtendvoeding (meeste melkproductie) als laatste over.

 

Je kunt natuurlijk ook borstvoeding en flesvoeding combineren. Begin en eindig de dag met borstvoeding en geef overdag de fles. Als je gaat werken, kan je ook borstvoeding afkolven. De gekolfde moedermelk kan je 72 uur lang in de koelkast bewaren. 

 

 

 Hoe wordt opvolgmelk voorbereid?

 

Flesje maken

Met de handige verpakking van opvolgmelk kan je zelfs met één hand het flesje bereiden.

 

 • STAP 1

Was je handen en zorg ervoor dat alle materialen goed proper zijn. Giet de voorgeschreven hoeveelheid water in de zuigfles. Gebruik bij voorkeur mineraalarm fleswater of vooraf gekookt kraanwater. Verwarm het water tot 37°C.

 

 • STAP 2 

Gebruik de afstrijkrand om overtollig poeder af te schrapen.

 

 • STAP 3

Voeg het voorgeschreven aantal maatschepjes poeder aan het water toe. Sluit de zuigfles en schud krachtig verticaal totdat het poeder helemaal opgelost is (10 seconden).

 

 • STAP 4

Controleer de temperatuur op je pols. Sluit de doos altijd goed na gebruik. Geef je kindje de voeding binnen het uur en gooi restjes weg.

 

 

Flesvoeding: wat is de frequentie en de hoeveelheid?

Elk kindje is anders. Zeker in het begin heeft je baby nog geen vast voedingsritme. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje. Het consultatiebureau bepaalt de hoeveelheid voeding die jouw kindje nodig heeft. Je kunt het volgende voedingsschema als leidraad gebruiken.

 

 

 • Heeft mijn kindje genoeg gedronken?

Je baby geeft vaak zelf aan wanneer hij genoeg heeft. Dring het flesje niet op als je kindje niet meer wil drinken. Het flesje hoeft niet leeg. Zolang je baby voldoende aankomt, levendig is en een gezonde kleur heeft, krijgt hij voldoende binnen. Het aantal plasluiers is ook een goede indicatie om te bepalen of je kindje de juiste hoeveelheid flesvoeding krijgt. Met minstens vier zware wegwerpluiers of zes kletsnatte katoenen luiers per dag zit je goed.

 

 • Heeft je kindje nog honger na een fles?

Houdt je kindje een hongergevoel nadat je hem gevoed hebt? Het kan zijn dat hij te snel heeft gedronken. Neem altijd voldoende tijd voor een fles: zo’n vijftien tot twintig minuten.

 

 • Het belang van peuter groeimelk

Tijdens de eerste 3 jaar van het leven zal je kindje snel groeien maar nog steeds specifieke voedingsbehoeften hebben. Ook wanneer je baby 12 maanden is, heeft hij moedermelk of peuter groeimelk voor kleine kinderen nodig als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding. 

 

 

Het belang van groeimelk

Op 12 maanden blijft je kindje zich ontwikkelen en groeien, en heeft nog steeds specifieke voedingsbehoeften. Wanneer peuters bijvoorbeeld 1 jaar oud zijn, hebben zij nood aan: (vergeleken met volwassenen per lichaamsgewicht in kg)

 • 7 keer meer vitamine D (Belangrijk voor het behoud van sterke botten en voor de normale werking van hun immuunsysteem)
 • 6 keer meer ijzer (Draagt bij tot de normale cognitieve ontwikkeling)

 

De Belgische Beroepsvereiging van Kinderartsen raadt aan om naast een gezonde en gevarieerde voeding, je kindje peuter groeimelk te geven tot de leeftijd van 3 jaar. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 500ml peuter groeimelk, gespreid over 2 porties, bijvoorbeeld 's morgens en ’s avonds.

 

Peuter groeimelk: poeder of vloeibaar?

Welke vorm je ook kiest, poeder of vloeibaar, helpt om de voedingsbehoeften van een kind vanaf 1 jaar te voorzien als onderdeel van een gezonde en gevarieerde voeding.