De juiste babyvoeding is belangrijk voor een goede algemene ontwikkeling van je kind. Het speelt bijvoorbeeld een cruciale rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem en de darmflora. Borstvoeding is hiervoor de beste optie, maar waarom net? En waarom en hoe schakel je later over naar flesvoeding?
Het belang van het immuunsysteem
Het immuunsysteem van je kindje is pas na jaren op volle sterkte.
Wanneer je kindje nog in de buik zit, is hij beschermd door de baarmoeder. De moeder vormt een buffer tegen de buitenwereld. Het is het immuunsysteem van de moeder die voor het beschermen van de baby zorgt gedurende de zwangerschap. Na de geboorte bouwt je kind zijn immuunsysteem zelf verder op. Zijn huid, slijmvliezen en maagzuur helpen hierbij om barrières op te bouwen tegen infecties. Ook de darmen spelen hierin de belangrijkste rol; zij zorgen voor ongeveer 70% van de afweer. Het duurt meer dan 5 jaar tot het immuunsysteem van je kind op volle sterkte is. Goede voeding is hierbij zeer belangrijk en de beste voeding voor je baby is zonder twijfel borstvoeding. Met borstvoeding krijgt je kindje afweerstoffen binnen en krijgt hij gunstige bacteriën binnen.
Hoe ontwikkelt het immuunsysteem van een baby zich?
Als je kindje geboren wordt, heeft hij weinig tot geen bacteriën in zijn darmen of op zijn huid. Hij is dan dus bijna steriel. Tijdens een natuurlijke bevalling zal je baby voor het eerst in aanraking komen met bacteriën uit de omgeving. Deze goede bacteriën in de darmen zijn heel belangrijk voor het immuunsysteem. Maar je kind zal deze ook krijgen door het contact met de moeder, tijdens de borstvoeding door de melkklieren en ook via de huid. Goede voeding is essentieel vanaf de geboorte, om de ontwikkeling van zijn darmflora het beste te ondersteunen.
Waarom is een goed ontwikkeld immuunsysteem belangrijk voor je baby?
Omdat het beschermt tegen ongewenste indringers. Het immuunsysteem komt tijdens zijn ontwikkeling in contact met verschillende stoffen en bacteriën. Een goed ontwikkeld immuunsysteem weet wanneer het wel en wanneer het niet moet reageren. De normale werking van het immuunsysteem wordt namelijk ondersteund door belangrijke voedingsstoffen zoals de vitamines A, C en D.
Hoe overschakelen van borstvoeding naar flesvoeding?
Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's. Na 6 maanden kan er een moment komen waarop de ouders borstvoeding met flesvoeding willen combineren of zelfs helemaal willen overstappen naar de fles. Switchen van de borst naar fles doe je best in stapjes want je kindje moet eerst wennen aan de nieuwe voeding. Net als de borsten van de moeder: haar lichaam moet de boodschap krijgen dat er minder melk hoeft aangemaakt te worden. Overleg dit best eerst met je kinderarts, vroedvrouw, Kind&Gezin-arts of -verpleegkundige, of apotheker.
- Elke stap kan meerdere dagen duren
- Voelt je kindje zich niet goed? Geen haast. Stel de overstap even uit.
- Volledig omschakelen duurt minstens 2 weken. Geef jezelf en kindje dus voldoende tijd.
- Laat de voorlaatste voeding (minste melkproductie) als eerste vallen.
- Houd de ochtendvoeding (meeste melkproductie) als laatste over.
Het is natuurlijk ook mogelijk om borstvoeding en flesvoeding combineren. Begin en eindig de dag met borstvoeding en geef overdag de fles. Als de moeder weer gaat werken, kan ze ook borstvoeding afkolven. De gekolfde moedermelk kan je 72 uur lang in de koelkast bewaren.
Hoe wordt opvolgmelk voorbereid?
Flesje maken
Met de handige verpakking van opvolgmelk kan je zelfs met één hand het flesje bereiden.
- STAP 1
Was je handen en zorg ervoor dat alle materialen goed proper zijn. Giet de voorgeschreven hoeveelheid water in de zuigfles. Gebruik bij voorkeur mineraalarm fleswater of vooraf gekookt kraanwater. Verwarm het water tot 37°C.
- STAP 2
Gebruik de afstrijkrand om overtollig poeder af te schrapen.
- STAP 3
Voeg het voorgeschreven aantal maatschepjes poeder aan het water toe. Sluit de zuigfles en schud krachtig verticaal totdat het poeder helemaal opgelost is (10 seconden).
- STAP 4
Controleer de temperatuur op je pols. Sluit de doos altijd goed na gebruik. Geef je kindje de voeding binnen het uur en gooi restjes weg.