Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen die gepaard gaat met hoestaanvallen en kortademigheid. Hoewel de ziekte niet kan worden genezen, kunnen de symptomen wel doeltreffend worden verlicht met ontstekingsremmende en bronchusverwijdende geneesmiddelen en een gezonde levensstijl. Lees hier hoe astma ontstaat, hoe het kan worden behandeld en hoe je dagelijks met astma kunt omgaan.
Wat is astma en hoe ontwikkelt het zich?
Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen waarbij de bronchiën overgevoelig reageren op bepaalde prikkels die eigenlijk onschadelijk zijn. De bronchiën zijn een vertakt stelsel van buisjes die de ingeademde lucht van de luchtpijp naar de longen voeren. Bij astmapatiënten leidt dit tot een permanente ontstekingsreactie: de slijmvliezen die de bronchiën van binnen bekleden zwellen op, de fijne buisjes en vertakkingen vernauwen en belemmeren uiteindelijk de luchtstroom in de longen. Dit leidt tot aanvallen van hoesten en kortademigheid.
Welke stimuli kunnen astma uitlokken?
Artsen onderscheiden twee hoofdvormen van astma, elk met verschillende triggers.
- Bij allergische astma reageert het menselijke immuunsysteem overgevoelig op typische allergenen zoals plantenstuifmeel, dierenhaar, schimmelsporen of huisstof. Mensen met allergische astma lijden vaak ook aan andere allergieën, zoals hooikoorts. Allergische astma is vaak erfelijk. Daarom komt het in sommige families vaker voor en begint het vaak in de kindertijd of de puberteit.
- Bij niet-allergische astma (intrinsieke astma) reageren de luchtwegen op andere, niet-allergische triggers, zoals infecties van de luchtwegen of bepaalde geneesmiddelen. In tegenstelling tot allergische astma, begint intrinsieke astma bijna altijd op volwassen leeftijd.
Beide vormen van astma kunnen tegelijkertijd voorkomen, vooral bij volwassenen, die vaak aan gemengde vormen lijden. In veel gevallen reageren de luchtwegen niet alleen op allergenen, infecties of medicatie, maar ook op vele andere niet-specifieke prikkels, zoals:
- externe invloeden (rook, stof, giftige dampen, uitlaatgassen)
- koude lucht
- sigarettenrook
- parfum en etherische oliën
- stress (lichamelijk of geestelijk)
Wat veroorzaakt astma?
Bepaalde voorwaarden moeten aanwezig zijn om astma te ontwikkelen. Mensen met astma hebben een erfelijke aanleg waardoor hun bronchiën bijzonder gevoelig zijn voor bepaalde prikkels (b.v. allergenen, omgevingsprikkels of infecties). Wanneer een prikkel als trigger wordt beschouwd, reageert het immuunsysteem en veroorzaakt het een ontstekingsreactie in de luchtwegen. De slijmvliezen van de bronchiën zwellen op, de bronchiën vernauwen, de bronchiale spieren spannen zich aan en er wordt meer slijm geproduceerd in de bronchiën. Al deze processen belemmeren de ademhaling: getroffen mensen moeten veel krachtiger uitademen dan gezonde mensen en hebben daarvoor meer tijd nodig. Bovendien blijft vaak een deel van de gebruikte lucht in de longen achter, wat op zijn beurt de toevoer van nieuwe, zuurstofrijke lucht belemmert en waardoor kortademigheid toeneemt.
Wat zijn de typische symptomen van astma?
De symptomen van astma treden meestal op in aanvallen of episodes. Tussen acute astma-aanvallen kunnen de symptomen steeds weer verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen. De typische signalen van een astma-aanval zijn:
- kortademigheid en benauwdheid
- benauwd gevoel op de borst
- hoesten/keelirritatie
- piepende ademhaling
Sommige astmapatiënten ontwikkelen ook dik, glazig slijm in de bronchiën dat moeilijk op te hoesten is.