Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Aromatherapie


Overzicht

Wat is aromatherapie?
Hoe werkt het precies?
Waarvoor kan je essentiële oliën gebruiken?
Hoe gebruik je essentiële oliën?

 

Denk jij bij het woord “essentiële olie” ook aan die heerlijke geurtjes van de wellness? Dat is ook de voornaamste toepassing, maar aromatherapie is veel meer dan alleen een lekker bloemengeurtje. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar niet iedereen weet wat het precies is. Hoe werkt aromatherapie? Wat zijn essentiële oliën? En welk effect hebben ze op je gezondheid?

 


Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, die letterlijk “behandeling met geuren” betekent. Daarbij wordt gebruik gemaakt van etherische oliën, ook wel essentiële olie, op basis van bloemen, kruiden en andere plantendelen. Al sinds de oudheid worden dergelijke oliën gebruikt voor therapeutische, spirituele, hygiënische en rituele doeleinden. Zo verwerkten de Indiërs, Chinezen, Egyptenaren, Grieken en Romeinen, bijvoorbeeld, plantenoliën in cosmetica, parfums en geneesmiddelen om allerlei kwaaltjes te behandelen.

Vandaag de dag zijn essentiële oliën nog steeds terug te vinden in cosmetische producten en als smaakstoffen in voedingsmiddelen. Tegenwoordig worden ze echter veel vaker toegepast in de alternatieve geneeskunde om klachten die samenhangen met stress, angst en slapeloosheid te behandelen. Het effect van aromatherapie is echter nog niet algemeen wetenschappelijk aanvaard. 

 

 

Hoe werkt het precies?

Aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën. Die zijn afkomstig uit planten en dienen voornamelijk als middel om de plant te beschermen tegen bacteriën, schimmels en zelfs virussen. Deze zeer krachtige stoffen worden met behulp van destillatie, persing of extractie gewonnen uit de plant om de essentie, of de zogenaamde “levenskracht” ervan te bewaren.

Aangezien de oliën een bacteriedodend en antiviraal effect hebben bij planten, wordt er in de aromatherapie beroep gedaan op deze werking, hoewel het effect op de mens (nog) niet wetenschappelijk bewezen is. Deze sterk geurende en zeer geconcentreerde plantenstoffen zouden een effect hebben op ons gemoed en kunnen een invloed hebben op onze gezondheid. 

 

Hoe effectief is aromatherapie?

Er is momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit van aromatherapie te bevestigen. Omwille van het beperkte aantal medische studies en het gebrek aan een eenduidige methodologie, kan de effectiviteit (voorlopig) niet bewezen worden. 

Essentiële oliën worden echter wel al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden, maar ze staan nog niet zo lang opnieuw in de belangstelling. De laatste jaren worden deze natuurlijke oliën en de werking ervan dan ook steeds frequenter wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. 

 

 

 

 

Waarvoor kan je essentiële oliën gebruiken?

Essentiële oliën kunnen een extra ondersteuning bieden bij heel wat kwaaltjes. Hieronder zetten we de meest voorkomende toepassingsgebieden van de bekendste essentiële plantenoliën even op een rijtje:

 • Huid: Kamille, geranium, lavendel, tea tree, ravensara en gele tijm.
 • Luchtwegen: Eucalyptus, kajeput, grove den, oregano en gele tijm.
 • Zenuwstelsel: Bergamot, oranjebloesem, petitgrain en ylang-ylang.
 • Geest:
  • Concentratie: citroen en pepermunt.
  • Slapeloosheid: lavendel, blad van bittere sinaasappel en bergamot.
  • Neerslachtigheid: basilicum en litsea.
 • Spijsvertering: Venkel en basilicum.

 

 

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Het is heel erg belangrijk om essentiële oliën op de juiste manier te gebruiken. Elke olie is anders en moet je dus op een zeer specifieke manier gebruiken. Huidverzorgende oliën worden doorgaans in bad of via massage aangebracht omwille van het rechtstreekse contact met de huid. Om je luchtwegen te ondersteunen daarentegen, worden de oliën het best via verdamping of inhalatie opgenomen door het lichaam. Binnen de aromatherapie wordt doorgaans een onderscheid gemaakt tussen vijf verschillende toepassingsmethoden:

 • Inhalatie: Deze methode kan, bijvoorbeeld, gebruikt worden voor de luchtwegen of om de gezichtsporiën te zuiveren. Giet heet water in een kom en voeg ongeveer 2 à 3 druppels essentiële olie toe. Ga vervolgens met je gezicht boven de kom hangen met een handdoek over je hoofd om de damp te inhaleren.
 • Massage: Hierbij gebruik je de essentiële olie rechtstreeks op de huid. Meng 20 druppels essentiële olie met 100 ml basis massageolie. Let goed op welke essentiële olie je gebruikt, want sommige oliën hebben een irriterend effect op de huid.
 • Verstuiving: Voor deze methode heb je een verdamper/verstuiver of ‘aromalampje’ nodig. Deze verdampt de essentiële olie en verspreidt het aroma in de omgevingslucht. Raadpleeg zeker de handleiding van jouw aromaverstuiver alvorens je hem voor het eerst gebruikt.
 • Bad: Deze methode kan zowel gebruikt worden om essentiële oliën te inhaleren als om ze op de huid aan te brengen. Meng 15 druppels olie met een kopje (soja)room, zodat de druppels goed in het badwater kunnen dringen. Giet het mengsel vervolgens in het bad net voordat je erin stapt. Als je de druppels wil inhaleren in het bad, kan je ze het best onverdund toevoegen aan je badwater. Pas wel op dat de druppels geen irriterend effect hebben op je huid.
 • Orale inname: Tegenwoordig bestaan er ook capsules of druppels op basis van essentiële oliën die je oraal mag innemen. Dit gebeurt enkel onder begeleiding van een deskundige. Raadpleeg dus eerst een arts of apotheker en lees zeker goed de bijsluiter alvorens je druppels of capsules met essentiële oliën inneemt. 

 

Waar moet je op letten bij het gebruik?

 1. Lees altijd aandachtig de bijsluiter! Niet elke etherische olie is geschikt voor elke gebruiksmethode. Vraag raad aan een arts, apotheker of aromatherapeut.

 2. Volg de aanbevolen dosering nauwgezet! Correct gebruik is altijd veilig. Verdun de essentiële oliën altijd zoals vermeld staat op de verpakking.

 3. Vraag na bij je arts of apotheker of je essentiële oliën mag gebruiken. Gebruik bij kinderen jonger dan 6 jaar, bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die borstvoeding geven is ten zeerste afgeraden.

 4. Test elke olie eerst (verdund) uit op je elleboogholte. Op die manier kan je nagaan of je er niet allergisch of overgevoelig voor bent.

 5. Bewaar de oliën op een donkere, droge plaats, buiten het bereik van jonge kinderen. Zorg ook dat je ze steeds goed afsluit.

 6. Raadpleeg steeds een arts alvorens je essentiële oliën oraal inneemt en stop het gebruik onmiddellijk als je last krijgt van bijwerkingen.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline