Kies uw taal


Customer Friendliness Award 2023

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 4.450 afhaalpunten.

Anti-age


Overzicht

Waarom veroudert onze huid?  Hoe kan je je huid stevig en elastisch houden?
Kan de veroudering van de huid worden vertraagd? Waar heeft je huid naast cosmetica nog behoefte aan?
Hoe kan je je huid beschermen tegen uitdroging?  

 

Ons lichaam verandert door de jaren heen. Alle organen worden blootgesteld aan een constant verouderingsproces. De meest in het oog springende tekenen hiervan zijn over het algemeen te zien op de huid. Hier leggen we uit wat de oorzaak is van huidveroudering en stellen we de vraag of er werkelijk anti-verouderingsprocessen bestaan. 

 

Waarom veroudert onze huid? 

“Zo glad als babybillen” - de huid van een pasgeboren baby is een goede maatstaf om te achterhalen hoe een zachte en stevige huid er eigenlijk zou moeten uitzien. Aan de andere kant geeft een gerimpelde huid een gezicht net meer karakter en vertelt het ons dat een persoon al heel wat heeft meegemaakt.

Onze huid bestaat uit drie lagen: 

 • De epidermis (opperhuid) beschermt ons tegen externe invloeden, zoals ziektekiemen of UV-stralen en voorkomt de uitdroging van de huid. 
 • De dermis (lederhuid) zorgt ervoor dat onze huid stevig en elastisch is, en voorziet de opperhuid van voedingsstoffen. 
 • De subcutis bevat het vetweefsel en de bloedvaten van de huid en dient als energieopslag.

De conditie van onze huid hangt eigenlijk af van de interactie van twee eiwitten in het bindweefsel.

 • Collageen zorgt voor de stevigheid van onze huid.
 • Elastine is verantwoordelijk voor het elastisch en soepel houden van onze huid.

Maar wat gebeurt er op de overgang van een jonge naar een oudere huid? En kan je dit proces vertragen of zelfs stoppen? 

 

Stadia van huidveroudering

Hoewel de huidveroudering een continu proces is, kan er een onderscheid gemaakt worden tussen bepaalde levensfasen. Deze worden normaal gesproken geassocieerd met een karakteristieke conditie van de huid. 

De babyhuid is bijzonder dun en gevoelig. Hoewel alle huidlagen al aanwezig zijn, liggen de afzonderlijke cellen van de huid nog steeds ver uit elkaar. De huid van baby’s heeft nog geen functionerende zelfbescherming, zoals bijvoorbeeld bruinen of zweten. In de kindertijd begint de huid zich steeds meer aan te passen aan externe omstandigheden. Deze is echter nog steeds kwetsbaar en moet grondig beschermd worden. Zonnebrand kan de huid van kinderen veel ernstiger en langduriger beschadigen dan die van volwassenen, dus een goede bescherming tegen de zon is bijzonder belangrijk voor kinderen. De huid van kinderen is meestal zacht, en heeft heel fijne poriën. 

Met de hormonale veranderingen van het lichaam tijdens de puberteit, verandert de huid enorm. De talgklieren produceren meer talg en de hoorncellen vormen meer roos. De huid wordt vetter en in veel gevallen ontstaat er acne, die vaak pas na enkele jaren afneemt. De huid van volwassenen heeft meestal zijn zelfbeschermingsmechanismen volledig ontwikkeld. Bij blootstelling aan hitte begint het te zweten en bij zonlicht wordt het donkerder dankzij de pigmenten die zich in de huid bevinden. De huid is resistenter dan in de kindertijd

Meestal begint het verouderingsproces van de huid rond de leeftijd van 30 jaar, met zichtbare tekenen. De huid verliest geleidelijk aan stevigheid en elasticiteit. Fijne lijnen beginnen zich te vormen en ontwikkelen zich na verloop van tijd tot diepere rimpels. Naarmate je ouder wordt, neemt de vorming van nieuwe huidcellen aanzienlijk af, samen met het vet- en watergehalte van de huid. De huid wordt na verloop van tijd steeds minder vet en vochtig. In de loop der jaren wordt de huid dunner, droger, ruwer en doffer. Als deze kenmerken zeer uitgesproken zijn, spreekt men van een verouderende of atrofische huid. 

 

Oorzaken van huidveroudering

Er zijn twee totaal verschillende factoren (en de interactie ervan) die bepalen hoe onze huid in de loop van ons leven verandert:

1. Genetische oorzaken (intrinsieke factoren): de veroudering van onze huid is genetisch bepaald. Dit wordt ook wel de interne factoren van huidveroudering of intrinsieke huidveroudering genoemd. De genetische basis van huidveroudering kan nog niet specifiek gemanipuleerd of gecontroleerd worden.  

2. Levensstijl en omgevingsinvloeden (extrinsieke factoren): in tegenstelling tot de genetische oorzaken kunnen bepaalde externe aandoeningen, de zogenaamde excentrieke factoren van huidveroudering, worden beïnvloed:

Ongezonde levensstijl

Je levensstijl, en vooral voeding, speelt een belangrijke rol in het verouderingsproces van de huid. Een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen kan het verouderingsproces van de huid versnellen.

Ook stress, een gebrek aan slaap en psychologische druk hebben een negatief effect op de huid en bevorderen vaak de ontwikkeling van rimpels.

Alcohol- en tabakgebruik Roken en alcohol versnellen het verouderingsproces van de huid aanzienlijk. Andere giftige stoffen kunnen ook een negatief effect hebben op de vorming van nieuwe huid bij langdurige blootgesteld.
Uv-straling en klimaat Ten slotte hebben talrijke klimatologische omstandigheden zoals de uv-straling van zonlicht, ozon en infrarood licht een effect op ons huidverouderingsproces.

 

Ziektes met effecten op de huid

De veroudering van de huid is een natuurlijk proces en geen aandoening. Irritaties, ontstekingen en bepaalde ziektes kunnen de huid wel sterk aantasten en helemaal of gedeeltelijk ouder doen lijken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Psoriasis
 • Neurodermitis
 • Anservel (keratosis pilaris) 
 • Ichtyose 
 • Stofwisselingsziekten (diabetes of lipodystrofie)

 

 

Kan de veroudering van de huid worden vertraagd?

Het antwoord is heel is simpel: nee. De veroudering van de huid wordt fundamenteel bepaald door genetische factoren en deze zijn tot op vandaag (nog) niet te volledig tegen te houden. Toch zijn er enkele invloedsfactoren die het verouderingsproces versnellen, waar je wel controle over hebt. Dus zelfs als je het huidverouderingsproces niet kan tegengaan, kan je je weldegelijk focussen op:

 • Een goede huidbescherming
 • Een goede huidverzorging
 • Een minimale belasting van de huid

Aan de buitenkant kan je je huid jonger maken met behulp van anti-rimpel make-up. Bij de keuze van de juiste make-up is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze cosmeticaproducten de natuurlijke huidfuncties niet aantasten. Huidveroudering kan cosmetisch afgeremd worden door:

 • huiduitdroging te voorkomen;
 • de stevigheid van de huid te bevorderen.

 

 

Hoe kan je je huid beschermen tegen uitdroging?

De huid heeft een eigen natuurlijke bescherming tegen uitdroging, de zogenaamde Natural Moisturizing Factor (NMF). Dit is een mengsel van aminozuren, melkzuur, ureum en glycerine. Deze NMF bindt vocht in de buitenste laag van de huid.

Om het effect van de NMF te ondersteunen, kunnen verschillende verzorgingsproducten met hydraterende werking worden gebruikt. Producten met, bijvoorbeeld, de volgende ingrediënten zijn hiervoor zeer geschikt:

 • Hyaluronzuur
 • Pentylene Glycol
 • Glycerine
 • Aloë vera
 • Arganolie

De toevoer van vocht is echter niet belangrijk om uitdroging van de huid te voorkomen. Bovendien heeft de huid een natuurlijke barrièrefunctie, die er enerzijds voor zorgt dat ziekteverwekkers, schadelijke en giftige stoffen niet binnendringen maar anderzijds ook overmatig vochtverlies voorkomt. Verzorgende lipiden zoals ceramiden zijn zeer geschikt om deze huidbarrière te ondersteunen.

Producten die minerale olie of siliconen bevatten, moet je zo veel mogelijk vermijden, omdat ze de huid bedekken als een ondoordringbare beschermfolie en het natuurlijke beschermmechanisme verstoren. Bovendien is het ook niet aangeraden om te vaak te exfoliëren of verzorgingsproducten met ethanol te gebruiken. Die kunnen namelijk onnodige irritatie en uitdroging veroorzaken. Gebruik ook steeds lauw water om het gezicht mee te wassen. Te warm of te koud water kan de huidcellen irriteren.

 

 

 

 

Hoe kan je je huid stevig en elastisch houden?

Wanneer de spanning van je huid afneemt met het ouder worden, ontstaan er rimpels. Om dit tegen te gaan, gebruiken veel anti-aging producten ingrediënten die gebaseerd zijn op de natuurlijke vorming van nieuwe huid. Of het nu gaat om producten in de vorm van capsules, crèmes of maskers, de meesten maken gebruik van stoffen die de interactie tussen elastine en collageenvezels proberen in stand te houden

 • Vitamine A en tretinoïne (vitamine A-zuur)
 • Alfaliponzuur 
 • Hyaluronzuur
 • Collageen
 • Retinol
 • Laurinezuur
 • Ricinusolie

Bij de vorming van nieuwe huid zijn ook eiwitten betrokken, de zogenaamde huidgroeifactoren, die informatie van de ene cel aan de andere doorgeven. De technische term hiervoor is Epidermal Growth Factor (EGF). Sommige bedrijven proberen van dit proces gebruik te maken en gebruiken EGF om een externe invloed uit te oefenen op het regeneratieproces van de huid om zo de productie van collageen en elastinevezels te stimuleren. 

Tot slot zetten sommige producten zich in om de vorming van rimpels te voorkomen met middelen die het gezicht ontspannen en zo een gladmakend effect hebben. Zo remt synthetisch acetyl hexapeptide, bijvoorbeeld, de samentrekking van de spieren. Toegepast op het gezicht, kan dit leiden tot het verdwijnen van kleine rimpels of het verminderen van diepe rimpels.

De vorming van rimpels kan dus cosmetisch beïnvloed worden door de huidfuncties te stimuleren en te onderhouden. Daarnaast zijn zonnebeschermingsproducten en make-up goede manieren om de huid te beschermen tegen externe invloeden.

 

 

De huid heeft meer dan alleen cosmetica nodig

Cosmetische verzorging is niet voldoende om de huid de best mogelijke verzorging en bescherming te bieden.

 • Zorg voor een evenwichtige voeding. Voeg verse groenten en fruit toe aan je dieet, en verminder de consumptie van dierlijke vetten en suikerhoudende voedingsmiddelen.
 • Vermijd nicotine en overmatig alcoholgebruik.
 • Beweging en sport houden ons hele organisme jong en fit. Door regelmatige activiteit kun je op veel manieren zorgen dat de huidveroudering trager verloopt en de huid gezond blijft.
 • Vermijd stress, aangezien het een negatief effect heeft op de organen, en het het huidverouderingsproces versnelt. Ontspan dus regelmatig je huid.
 • Gebruik een zonnebril om je ogen te beschermen. Zonnebrillen hebben een beschermende werking op de huid rond de ogen, niet alleen door het blokkeren van UV-licht. Het kan ook voorkomen dat de ogen voortdurend samenknijpen en fronsen, wat de rimpelvorming kan versterken.
 • Vitamine A speelt een rol in de celvernieuwing van de huid. Het beschermt ook tegen UV-straling en houdt de huid vochtig en soepel. Vitamine A komt voornamelijk voor in lever, zuivelproducten en eieren. Bètacaroteen zit in wortelen, spinazie, broccoli en boerenkool.
 • Biotine en andere B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de vorming van nieuwe huidcellen. Ze zijn essentieel voor veel van de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Een gebrek aan vitamine B kan leiden tot een droge, bleke en ruwe huid. De vitamine is voornamelijk te vinden in vis, lever, zuivelproducten, bladgroenten, champignons, eieren, noten en granen. 
 • Vitamine C is van groot belang voor de vorming van collageen in het lichaam en voor de vochtbalans van de huid. Een tekort aan vitamine C kan daarom leiden tot een droge en slappe huid. Vitamine C komt voornamelijk voor in rauwe groenten en fruit.
 • Vitamine E is een antioxidant die het bindweefsel helpt beschermen tegen vrije radicalen en kan het zo het verouderingsproces vertragen. Een tekort aan vitamine E kan de ontwikkeling van ouderdomsvlekken bevorderen. Vitamine E is voornamelijk terug te vinden in plantaardige oliën, noten en granen.

 

Vitaminen hebben een positief effect op het verouderingsproces van de huid

De beste manier om een vitaminetekort te voorkomen is met gezonde en evenwichtige voeding. Als het vermoeden bestaat dat je te weinig vitaminen opneemt, kan een arts dit voor je ophelderen. Als een verandering in je voeding niet voldoende is om deficiëntieverschijnselen te voorkomen, is het zinvol om passende voedingssupplementen te gebruiken om dit te compenseren. 

10 tips voor een natuurlijk frissere huid

 • Gezichtsmaskers van komkommer, yoghurt of avocado voorzien de huid van belangrijke voedingsstoffen en vocht. Maskers met zuurkool, honing of pompoen hebben een reinigende, antioxiderende, antibacteriële, hydraterende werking.
 • Fenegriek is een bewezen huishoudmiddel tegen rimpelvorming. De bladeren en zaden worden verwerkt in maskers en is verkrijgbaar als olie.
 • Calendula heeft een gunstige invloed op de celvernieuwing van de huid en hydrateert en stimuleert de bloedsomloop.
 • Door zijn veelzijdigheid en goede verdraagzaamheid is aloë vera een populaire remedie tegen talloze huidproblemen. Vooral bij irritatie, ontsteking, wonden of brandwonden biedt aloë vera verlichting en heeft het een positief effect op de regeneratie van de huid.
 • Kokosolie heeft een hydraterende werking en is daarom zeer geschikt voor de behandeling van droge huidgebieden. Het bevat ook antioxidanten en beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
 • Gezichtsmassages hebben een ontspannende werking en bevorderen de bloedcirculatie. Arganolie of cactusvijgolie kan dit effect ondersteunen dankzij extra anti-aging effecten.
 • Stoombaden helpen de huid te ontspannen. Natuurlijke kamille of lavendel zijn goede extra’s.
 • Voldoende hydratatie is belangrijk om uitdroging van het lichaam te voorkomen en de huid vochtig te houden. Gebrek aan water zorgt ervoor dat de huid verslapt en broos wordt.
 • Voldoende slaap en weinig stress zorgen ervoor dat de huid jong blijft, want je huid regenereert tijdens de slaap. Stress daarentegen belast de huid en bevordert het verouderingsproces. 

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline