
Bespaar 40%
Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.
Ons lichaam verandert door de jaren heen. Alle organen worden blootgesteld aan een constant verouderingsproces. De meest in het oog springende tekenen hiervan zijn over het algemeen te zien op de huid. Hier leggen we uit wat de oorzaak is van huidveroudering en stellen we de vraag of er werkelijk anti-verouderingsprocessen bestaan.
“Zo glad als babybillen” - de huid van een pasgeboren baby is een goede maatstaf om te achterhalen hoe een zachte en stevige huid er eigenlijk zou moeten uitzien. Aan de andere kant geeft een gerimpelde huid een gezicht net meer karakter en vertelt het ons dat een persoon al heel wat heeft meegemaakt.
Onze huid bestaat uit drie lagen:
De conditie van onze huid hangt eigenlijk af van de interactie van twee eiwitten in het bindweefsel.
Maar wat gebeurt er op de overgang van een jonge naar een oudere huid? En kan je dit proces vertragen of zelfs stoppen?
Hoewel de huidveroudering een continu proces is, kan er een onderscheid gemaakt worden tussen bepaalde levensfasen. Deze worden normaal gesproken geassocieerd met een karakteristieke conditie van de huid.
De babyhuid is bijzonder dun en gevoelig. Hoewel alle huidlagen al aanwezig zijn, liggen de afzonderlijke cellen van de huid nog steeds ver uit elkaar. De huid van baby’s heeft nog geen functionerende zelfbescherming, zoals bijvoorbeeld bruinen of zweten. In de kindertijd begint de huid zich steeds meer aan te passen aan externe omstandigheden. Deze is echter nog steeds kwetsbaar en moet grondig beschermd worden. Zonnebrand kan de huid van kinderen veel ernstiger en langduriger beschadigen dan die van volwassenen, dus een goede bescherming tegen de zon is bijzonder belangrijk voor kinderen. De huid van kinderen is meestal zacht, en heeft heel fijne poriën.
Met de hormonale veranderingen van het lichaam tijdens de puberteit, verandert de huid enorm. De talgklieren produceren meer talg en de hoorncellen vormen meer roos. De huid wordt vetter en in veel gevallen ontstaat er acne, die vaak pas na enkele jaren afneemt. De huid van volwassenen heeft meestal zijn zelfbeschermingsmechanismen volledig ontwikkeld. Bij blootstelling aan hitte begint het te zweten en bij zonlicht wordt het donkerder dankzij de pigmenten die zich in de huid bevinden. De huid is resistenter dan in de kindertijd.
Meestal begint het verouderingsproces van de huid rond de leeftijd van 30 jaar, met zichtbare tekenen. De huid verliest geleidelijk aan stevigheid en elasticiteit. Fijne lijnen beginnen zich te vormen en ontwikkelen zich na verloop van tijd tot diepere rimpels. Naarmate je ouder wordt, neemt de vorming van nieuwe huidcellen aanzienlijk af, samen met het vet- en watergehalte van de huid. De huid wordt na verloop van tijd steeds minder vet en vochtig. In de loop der jaren wordt de huid dunner, droger, ruwer en doffer. Als deze kenmerken zeer uitgesproken zijn, spreekt men van een verouderende of atrofische huid.
Er zijn twee totaal verschillende factoren (en de interactie ervan) die bepalen hoe onze huid in de loop van ons leven verandert:
1. Genetische oorzaken (intrinsieke factoren): de veroudering van onze huid is genetisch bepaald. Dit wordt ook wel de interne factoren van huidveroudering of intrinsieke huidveroudering genoemd. De genetische basis van huidveroudering kan nog niet specifiek gemanipuleerd of gecontroleerd worden.
2. Levensstijl en omgevingsinvloeden (extrinsieke factoren): in tegenstelling tot de genetische oorzaken kunnen bepaalde externe aandoeningen, de zogenaamde excentrieke factoren van huidveroudering, worden beïnvloed:
![]() |
Je levensstijl, en vooral voeding, speelt een belangrijke rol in het verouderingsproces van de huid. Een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen kan het verouderingsproces van de huid versnellen. Ook stress, een gebrek aan slaap en psychologische druk hebben een negatief effect op de huid en bevorderen vaak de ontwikkeling van rimpels. |
![]() |
Roken en alcohol versnellen het verouderingsproces van de huid aanzienlijk. Andere giftige stoffen kunnen ook een negatief effect hebben op de vorming van nieuwe huid bij langdurige blootgesteld. |
![]() |
Ten slotte hebben talrijke klimatologische omstandigheden zoals de uv-straling van zonlicht, ozon en infrarood licht een effect op ons huidverouderingsproces. |
De veroudering van de huid is een natuurlijk proces en geen aandoening. Irritaties, ontstekingen en bepaalde ziektes kunnen de huid wel sterk aantasten en helemaal of gedeeltelijk ouder doen lijken. Voorbeelden hiervan zijn:
Het antwoord is heel is simpel: nee. De veroudering van de huid wordt fundamenteel bepaald door genetische factoren en deze zijn tot op vandaag (nog) niet te volledig tegen te houden. Toch zijn er enkele invloedsfactoren die het verouderingsproces versnellen, waar je wel controle over hebt. Dus zelfs als je het huidverouderingsproces niet kan tegengaan, kan je je weldegelijk focussen op:
Aan de buitenkant kan je je huid jonger maken met behulp van anti-rimpel make-up. Bij de keuze van de juiste make-up is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze cosmeticaproducten de natuurlijke huidfuncties niet aantasten. Huidveroudering kan cosmetisch afgeremd worden door:
De huid heeft een eigen natuurlijke bescherming tegen uitdroging, de zogenaamde Natural Moisturizing Factor (NMF). Dit is een mengsel van aminozuren, melkzuur, ureum en glycerine. Deze NMF bindt vocht in de buitenste laag van de huid.
Om het effect van de NMF te ondersteunen, kunnen verschillende verzorgingsproducten met hydraterende werking worden gebruikt. Producten met, bijvoorbeeld, de volgende ingrediënten zijn hiervoor zeer geschikt:
De toevoer van vocht is echter niet belangrijk om uitdroging van de huid te voorkomen. Bovendien heeft de huid een natuurlijke barrièrefunctie, die er enerzijds voor zorgt dat ziekteverwekkers, schadelijke en giftige stoffen niet binnendringen maar anderzijds ook overmatig vochtverlies voorkomt. Verzorgende lipiden zoals ceramiden zijn zeer geschikt om deze huidbarrière te ondersteunen.
Producten die minerale olie of siliconen bevatten, moet je zo veel mogelijk vermijden, omdat ze de huid bedekken als een ondoordringbare beschermfolie en het natuurlijke beschermmechanisme verstoren. Bovendien is het ook niet aangeraden om te vaak te exfoliëren of verzorgingsproducten met ethanol te gebruiken. Die kunnen namelijk onnodige irritatie en uitdroging veroorzaken. Gebruik ook steeds lauw water om het gezicht mee te wassen. Te warm of te koud water kan de huidcellen irriteren.
Skintist Anti-Aging Hyaluron Dagcrème 50 ml toegevoegd .
Verder met bestellenSkintist Anti-Aging Hyaluron Serum 30 ml toegevoegd .
Verder met bestellenSkintist Anti-Aging Hyaluron Nachtcrème 50 ml toegevoegd .
Verder met bestellenSkintist Anti-Aging Special Serum Set 1 set toegevoegd .
Verder met bestellenSkintist Anti-Aging Hyaluron Oogcrème 15 ml toegevoegd .
Verder met bestellenSkintist Anti-Aging Dag- en Nachtcrème Set 1 set toegevoegd .
Verder met bestellenSkintist Anti-Aging Complete Set 1 set toegevoegd .
Verder met bestellen
Wanneer de spanning van je huid afneemt met het ouder worden, ontstaan er rimpels. Om dit tegen te gaan, gebruiken veel anti-aging producten ingrediënten die gebaseerd zijn op de natuurlijke vorming van nieuwe huid. Of het nu gaat om producten in de vorm van capsules, crèmes of maskers, de meesten maken gebruik van stoffen die de interactie tussen elastine en collageenvezels proberen in stand te houden.
Bij de vorming van nieuwe huid zijn ook eiwitten betrokken, de zogenaamde huidgroeifactoren, die informatie van de ene cel aan de andere doorgeven. De technische term hiervoor is Epidermal Growth Factor (EGF). Sommige bedrijven proberen van dit proces gebruik te maken en gebruiken EGF om een externe invloed uit te oefenen op het regeneratieproces van de huid om zo de productie van collageen en elastinevezels te stimuleren.
Tot slot zetten sommige producten zich in om de vorming van rimpels te voorkomen met middelen die het gezicht ontspannen en zo een gladmakend effect hebben. Zo remt synthetisch acetyl hexapeptide, bijvoorbeeld, de samentrekking van de spieren. Toegepast op het gezicht, kan dit leiden tot het verdwijnen van kleine rimpels of het verminderen van diepe rimpels.
De vorming van rimpels kan dus cosmetisch beïnvloed worden door de huidfuncties te stimuleren en te onderhouden. Daarnaast zijn zonnebeschermingsproducten en make-up goede manieren om de huid te beschermen tegen externe invloeden.
Cosmetische verzorging is niet voldoende om de huid de best mogelijke verzorging en bescherming te bieden.
De beste manier om een vitaminetekort te voorkomen is met gezonde en evenwichtige voeding. Als het vermoeden bestaat dat je te weinig vitaminen opneemt, kan een arts dit voor je ophelderen. Als een verandering in je voeding niet voldoende is om deficiëntieverschijnselen te voorkomen, is het zinvol om passende voedingssupplementen te gebruiken om dit te compenseren.
"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."
Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.
Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline