Naar de dokter omdat je anus bloedt, jeukt en/of brandt ? Plezierig is het niet! Je schaamt je misschien een beetje om naar een dokter te gaan met deze klachten, maar je doktersbezoek uitstellen is veel erger!
Je bent overigens niet de enige met deze klachten. Deskundigen gaan ervan uit dat de helft van alle volwassenen (vooral degenen die ouder dan 30 jaar) last heeft van aambeien.
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn helemaal geen ziekte, maar een term voor het arterioveneuze netwerk van kussentjes tussen het rectum en de sluitspier. Samen met de sluitspier zorgen ze voor een goede afdichting. Tijdens de darmbeweging ontspant de sluitspier en de met bloed gevulde aambeien geven dit bloed af aan het vasculair systeem. Dan trekt de sluitspier samen en de aambeien vullen zich weer met bloed. Als resultaat is de darm aan de buitenkant afgesloten, en kan er niets onopgemerkt ontsnappen.
Iedereen heeft dus aambeien, deze behoren tot je rectum. Pas wanneer de aambeien niet meer goed functioneren ontstaat de ziekte.
Wat zijn de symptomen?
Aambeien zijn gevoelig: ze kunnen verslijten, verdikken en opzwellen. Hun afdichtende functie neemt dan af. Slijm kan uit je darm ontsnappen en symptomen veroorzaken zoals een branderig gevoel, jeuk, nattigheid of pijn bij de stoelgang. Daarnaast is het mogelijk dat je het gevoel hebt van een onvolledige lediging na het toiletbezoek. Onder druk kunnen aambeien ook openbarsten, waardoor licht rood bloed op de ontlasting kan verschijnen.
Bloed in de stoelgang is voor veel patiënten uiteindelijk de reden waarom ze naar de dokter gaan.
Wanneer moet je naar de dokter vanwege aambeien?
Aambeien worden behandeld door een specialist, een zogenaamde proctoloog. Een eenvoudig en pijnloos palpatie onderzoek of een proctoscoop, een klein buisje, geeft in vele gevallen informatie over de ernst van de aandoening.
- Aambeien van klasse 1: de aambeien zijn vergroot en er is bloed aanwezig.
- Aambeien van klasse 2: de aambeien zijn zodanig vergroot dat ze tijdens de stoelgang naar buiten puilen en tijdens de darmbeweging op elkaar geperst worden (en dan weer terugtrekken). De betrokkene merkt dat hij/zij bloedt, jeuk heeft en last heeft van een branderig gevoel. In zeldzame gevallen is er ook pijn. Bovendien kan de persoon het gevoel hebben dat de darm onvolledig wordt geledigd en dat de ontlasting ongemerkt ontsnapt.
- Aambeien van klasse 3: de symptomen worden heviger, de opgezwollen uitstulpingen van de aambeien trekken zich niet meer vanzelf terug.
- Aambeien van klasse 4: extra hevige pijn. Soms stolt het bloed zelfs in de aambeien, waardoor er een zogenaamde aambeientrombose kan optreden.