Wat is een ovulatietest?
Heb je besloten om een kind te krijgen? Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een positieve zwangerschapstest in je handen hebben, want zodra er een kinderwens is, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Het probleem is dat het soms niet zo gemakkelijk is om snel zwanger te worden want in de vrouwelijke cyclus zijn er slechts ongeveer zes dagen waarop een baby zich kan ontwikkelen: vijf dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf. Daarbij is het niet zo gemakkelijk om je precies aan deze periode aan te passen. Daarom is de beslissende vraag bij het krijgen van kinderen: Wanneer gebeurt de eisprong?
Een ovulatietest kan daarbij helpen. Die geeft aan op welke dagen je vruchtbaar bent en kan dus je kansen om zwanger te worden aanzienlijk verhogen. Hoewel er tal van andere methoden zijn om de ovulatie te bepalen, hebben verschillende studies aangetoond dat de ovulatietests de meest nauwkeurige zijn.
Hoe werkt een ovulatietest?
Een ovulatietest kan worden vergeleken met een zwangerschapstest, aangezien die ook de concentratie van een bepaald hormoon in de urine meet. In dit geval is het echter niet het zwangerschapshormoon HCG, maar het luteïniserend hormoon (LH). Daarom wordt een ovulatietest ook wel eens een LH-test genoemd. Ongeveer 24 uur voor de eisprong verhoogt de LH-concentratie sterk - en toont de ovulatietest deze toename. Zo weet je precies wat de twee meest vruchtbare dagen in je cyclus zijn, omdat de kans op een baby het grootst is zowel op de dag dat de LH-schommeling werd gemeten als op de volgende dag.