Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Ovulatietest


Overzicht

Wat is een ovulatietest? Wat moet ik doen als de test altijd negatief is?
Hoe werkt een ovulatietest? Wat is het verschil tussen meerdere ovulatietests?
Hoe gebruik je een ovulatietest op een correcte manier?  

 

 


Wat is een ovulatietest?

Heb je besloten om een kind te krijgen? Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een positieve zwangerschapstest in je handen hebben, want zodra er een kinderwens is, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Het probleem is dat het soms niet zo gemakkelijk is om snel zwanger te worden want in de vrouwelijke cyclus zijn er slechts ongeveer zes dagen waarop een baby zich kan ontwikkelen: vijf dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf. Daarbij is het niet zo gemakkelijk om je precies aan deze periode aan te passen. Daarom is de beslissende vraag bij het krijgen van kinderen: Wanneer gebeurt de eisprong?

Een ovulatietest kan daarbij helpen. Die geeft aan op welke dagen je vruchtbaar bent en kan dus je kansen om zwanger te worden aanzienlijk verhogen. Hoewel er tal van andere methoden zijn om de ovulatie te bepalen, hebben verschillende studies aangetoond dat de ovulatietests de meest nauwkeurige zijn.

 

 

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest kan worden vergeleken met een zwangerschapstest, aangezien die ook de concentratie van een bepaald hormoon in de urine meet. In dit geval is het echter niet het zwangerschapshormoon HCG, maar het luteïniserend hormoon (LH). Daarom wordt een ovulatietest ook wel eens een LH-test genoemd. Ongeveer 24 uur voor de eisprong verhoogt de LH-concentratie sterk - en toont de ovulatietest deze toename. Zo weet je precies wat de twee meest vruchtbare dagen in je cyclus zijn, omdat de kans op een baby het grootst is zowel op de dag dat de LH-schommeling werd gemeten als op de volgende dag.

 

 

Hoe gebruik je een ovulatietest op een correcte manier?

Hoe je een gekochte ovulatietest correct gebruikt, hangt af van de fabrikant en wordt beschreven in de bijsluiter. Er zijn echter ook enkele algemene instructies en tips die voor bijna elke fabrikant hetzelfde zijn. Meestal moet de teststaaf in contact gebracht worden met je urine. Houd het direct in de urinestroom of in een bekerglas met urine. Kort daarna kan je het resultaat aflezen. Probeer indien mogelijk een paar uur voor de ovulatietest niet te plassen en drink ook niet te veel om het LH-gehalte in de urine niet te verdunnen. Bovendien moet de procedure altijd op hetzelfde moment van de dag plaatsvinden. Wanneer precies de meting moet worden uitgevoerd, is echter afhankelijk van de fabrikant.

 

Wanneer gebeurt je eisprong?

Normaal gesproken bevindt de eisprong zich in het midden van de cyclus. In deze periode heeft een rijpe eicel de eierstok al verlaten en bevindt die zich in de eileider, waar ze bevrucht kan worden door een zaadcel. De vruchtbare fase begint echter meestal vier tot vijf dagen voor de eisprong en eindigt ongeveer één tot twee dagen daarna. Hoewel een eicel slechts enkele uren bevrucht kan worden, kan mannelijk sperma tot vijf dagen in de baarmoeder overleven. Het is dus ook mogelijk om zwanger te worden als je geen geslachtsgemeenschap hebt op de dag van de ovulatie.

 

Wanneer moet ik een ovulatietest gebruiken?

Je kent het best van tevoren de lengte van je cyclus vooraleer je de ovulatietest voor het eerst gebruikt. In dat geval weet je wanneer het midden van je cyclus is en kan je zo het moment van de ovulatie bepalen. Tel dus de dagen tussen het begin van je menstruatie en de laatste dag voor de volgende menstruatie. Als je een gemiddelde cycluslengte van 28 dagen hebt, is het het beste om de ovulatietest enkele dagen voor de verwachte ovulatie te starten, rond de elfde dag na het begin van je menstruatie. Je mag je LH verhoging dus niet missen. Om de vruchtbare dagen snel en eenvoudig te bepalen, kunnen zogenaamde ovulatiecalculatoren of ovulatiekalenders, die gratis beschikbaar zijn op vele websites of apps, helpen.

Als de LH-test eindelijk positief is, kan je er zeker van zijn dat je nu vruchtbaar bent. Als er echter geen LH-verhoging wordt vastgesteld, herhaal je de volgende dag de ovulatietest - totdat deze positief is.

Als je een onregelmatige cyclus hebt na het stoppen van de pil, bijvoorbeeld, of om een andere reden, kan dit moeilijker zijn om te bepalen wanneer je met de test kan beginnen. In dit geval, kan je ofwel elke dag van je cyclus een ovulatietest doen, ofwel de lengte van je kortste cyclus als richtlijn nemen.

 

 

Wat moet ik doen als de test altijd negatief is?

In sommige gevallen kan de ovulatietest altijd negatief blijven. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • Als je een test gebruikt met een lage gevoeligheid kan het zijn dat je LH niet sterk genoeg is om gemeten te worden. Probeer dan eens een ovulatietest met een hogere gevoeligheid.
 • Het is steeds mogelijk dat de ovulatie in een bepaalde maand niet plaatsvindt. Dit is geen reden tot bezorgdheid! Probeer het opnieuw in de volgende cyclus.
 • Vooral in zeer onregelmatige cycli is de toename van LH vaak zeer fluctuerend en laag. In dat geval kan je best je gynaecoloog raadplegen.
 • Je hebt de ovulatietest te vroeg in de cyclus of na de ovulatie gebruikt en hebt de LH-verhoging gemist. Als je onzeker bent wanneer het midden van je cyclus precies is, is het best om de ovulatietest dagelijks een hele maand lang te gebruiken.
 • Je hebt de ovulatietest verkeerd gebruikt. Lees aandachtig de bijsluiter en volg nauwkeurig de instructies.

Als het resultaat om onverklaarbare redenen enkele maanden negatief blijft, raadpleeg dan je gynaecoloog.

 

 

Wat is het verschil tussen meerdere ovulatietests?

Gevoeligheid

Sommige ovulatietests laten een positief resultaat zien, zelfs met een kleine LH verhoging. Dit betekent echter niet dat het een bijzonder dure en kwalitatieve test is, aangezien het gevaar bestaat dat de test een positief resultaat oplevert, terwijl je op dat moment nog niet vruchtbaar bent. Bij een ovulatietest met lage gevoeligheid kan het echter gebeuren dat de verhoogde LH-waarde niet wordt waargenomen. Het beste is dus om eerst een teststrip met gemiddelde gevoeligheid te kiezen.

 

Strookbreedte

Goedkope stroken zijn vaak erg smal. Dan kan het lezen van het resultaat en de algemene gebruiksaanwijzing soms een beetje moeilijk zijn.

 

Uitrusting

Het aanbod van ovulatietests is groot: van goedkope tests die alleen een strip hebben, tot digitale tests en apparaten met kalenderfunctie, die ook de mogelijkheid bieden om het oestrogeengehalte te meten.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline