Overzicht |
|
Wat is hartfalen? | Wat zijn de oorzaken van hartfalen? |
Welke verschillende vormen van hartfalen bestaan er? | Hoe kan hartfalen behandeld worden? |
Hoe ernstig is hartfalen? |
Wat is hartfalen?
Bij hartfalen nemen de prestaties van het hart af waardoor het niet meer mogelijk is om het lichaam van voldoende bloed te voorzien. De organen, spieren en hersenen krijgen dan ook niet meer genoeg zuurstof. Hartfalen is één van de meest voorkomende doodsoorzaken in België.
De verschillende vormen van hartfalen
Hartfalen kan worden ingedeeld in verschillende vormen, die elk specifieke symptomen hebben en ook verschillende therapieën nodig hebben. Allereerst moet er een onderscheid worden gemaakt tussen acuut en chronisch hartfalen.
Bij acuut hartfalen treden de symptomen plotseling op. Het kan worden veroorzaakt door een hartklepafwijking, hartaanval of andere aandoeningen. Chronisch hartfalen kan er ook aan voorafgaan. Acuut hartfalen is een medisch noodgeval en moet een onmiddellijke behandeling krijgen. Meestal kan je het herkennen aan de volgende symptomen:
- Hoest en ernstige kortademigheid.
- Ongewoon snelle hartslag.
- Koude, zweterige en bleke huid.
- Soms zijn er ook longgeluiden mogelijk.
Chronisch hartfalen ontwikkelt zich meestal langzamer. De prestaties van het hart gaan geleidelijk achteruit, waardoor het soms maanden of zelfs jaren kan duren voordat de hartaandoening wordt opgemerkt. Mogelijke symptomen van chronisch hartfalen zijn:
- Je raakt je adem sneller kwijt (alleen tijdens stresssituaties, later ook op rustige momenten).
- Gewichtstoename zonder meer te eten.
- Nachtelijk urineren.
- Je sneller zwak en moe voelen.
- Vochtophoping (vooral in de voeten, benen en enkels).
Naast acuut en chronisch hartfalen kan er ook een verschil gemaakt worden tussen systolisch en diastolisch hartfalen. In het eerste geval is de pompkracht van het hart verminderd en in het tweede geval worden de hartkamers niet meer van voldoende bloed voorzien.
Om hartinsufficiëntie op te sporen en te behandelen, moet er rekening worden gehouden met het getroffen gebied: links, rechts of globaal.
Links, rechts en globaal hartfalen
Zoals de naam al aangeeft, heeft links hartfalen invloed op de linker hartkamer. De linkerkant pompt het zuurstofrijke bloed uit de longen naar de andere delen van het lichaam. Bij links hartfalen is er een verminderde pompcapaciteit wat ervoor zorgt dat het bloed zich ophoopt in de longvaten. Daarbij kunnen de volgende symptomen optreden:
- Irriterende hoest en kortademigheid
- Longoedeem
- Blauwachtige huid en slijmvliezen
- Astma cardiale
Bij rechts hartfalen is er dus een probleem in de rechterkamer van het hart. Deze pompt het zuurstofarme bloed terug naar de longen. Bij dit soort hartfalen ontstaat er doorgaans een bloedophoping in de aderen. Dat uit zich meestal in de volgende symptomen:
- Waterretentie
- Zeer snelle gewichtstoename door het vasthouden van vocht
- Zwelling die de huid uitdroogt en kan leiden tot ontstekingen (eczeem)
Bij hartfalen kan echter zowel de rechter- als linker hartkamer worden aangetast. In dit geval spreken we van globaal hartfalen.
Andere symptomen van hartfalen
Naast de reeds genoemde symptomen kunnen er nog andere tekenen optreden. Deze omvatten onder meer hartritmestoornissen, zoals tachycardie (te snel hartritme) en bradycardie (te traag hartritme), evenals een verminderde ademhaling. Daarnaast kan voorkamerfibrillatie, een van de meest voorkomende hartritmestoornissen, ook voorkomen. Daarbij slaat het hart op hol en klopt het zeer onregelmatig. In een laat stadium kunnen de volgende symptomen optreden:
- Uitputting
- Lage bloeddruk
- Verminderde prestaties
- Vermoeidheid
De NYHA-classificatie: de ernst van hartfalen
Hartfalen wordt ingedeeld in verschillende gradaties naargelang de ernst. Deze zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de cardiologen van de New York Heart Association (NYHA).
- In klasse I vindt de arts de eerste tekenen van hartfalen tijdens een onderzoek. Er zijn echter nog geen symptomen.
- In klasse II wordt het hartfalen langzaam merkbaar tijdens het sporten, bijvoorbeeld, wanneer je de trap neemt, te snel loopt of je boodschappentassen draagt.
- In klasse III komen de symptomen voor bij lage niveaus van belasting en veroorzaken ze vermoeidheid, ademnood, aritmie en een beklemmend gevoel op de borst.
- Bij klasse IV manifesteren de symptomen zich zowel tijdens inspanningen als tijdens rustmomenten. De betrokkene is meestal bedlegerig en afhankelijk van hulp.
Oorzaken van hartfalen
Hartfalen kan om verschillende redenen voorkomen. De belangrijkste oorzaak is een coronaire hartziekte, waarbij de kransslagaders verkalken en vernauwd raken. Als gevolg daarvan neemt de hartspiertoevoer af. De tweede meest voorkomende oorzaak van hartfalen is een onbehandelde hoge bloeddruk. In dit geval moet het hart meer pompen, maar kan dit op de duur niet meer aan. Alle andere hartaandoeningen kunnen echter ook een oorzaak zijn van hartfalen, bijvoorbeeld een hartafwijking, een hartklepafwijking of een pericardiale effusie.
Andere ziekten kunnen ook verantwoordelijk zijn. Zo kan hartfalen ook veroorzaakt worden door bloedarmoede, levercirrose, longziekte, diabetes of infecties. Bepaalde medicijnen kunnen ook een trigger zijn, net als alcohol- of drugsmisbruik.