Farmaline Logo

Kies uw taal

Winnaar Logistic Champion Award 2022

Of gebruik ons contactformulier voor persoonlijk advies.

Levering in België

 • Levering aan huis - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 aan huis of op kantoor.
 • Levering via een afhaalpunt - Gratis vanaf € 39
  Gratis levering vanaf € 39 in meer dan 3.000 afhaalpunten.

Drinkmaaltijden


Overzicht

Wat zijn drinkmaaltijden? Bestaan er speciale drinkmaaltijden voor kinderen?
Waarvoor worden drinkmaaltijden gebruikt? Waar kan ik calorierijke drinkmaaltijden kopen?
Voor wie zijn drinkmaaltijden met hoge calorieën geschikt?  

 

 


Wat zijn drinkmaaltijden?

Astronautenvoeding is al lang niet meer alleen bedoeld voor ruimtevaarders. Ook op aarde worden drinkmaaltijden steeds populairder omwille van de vele verschillende gebieden waarin ze van dienst kunnen zijn. Astronauten gebruiken deze drinkmaaltijden namelijk al sinds de jaren '60 om laadruimte te sparen, maar nu raken ook andere mensen overtuigd: wandelaars, mensen met een kater, zieke of oude mensen beginnen stilaan de voordelen ervan te waarderen.

Onder astronautenvoeding verstaat men maaltijdvervangers (doorgaans vloeibaar), die alle voedingsstoffen, calorieën, vitaminen en mineralen bevatten die het menselijk lichaam dagelijks nodig heeft. Dankzij de hoge nutriëntendichtheid kan dit voedsel zelfs in kleine hoeveelheden complete maaltijden vervangen.

Deze drinkmaaltijden zijn voornamelijk verkrijgbaar in flessen, brikjes, of als mengpoeder. Soms kan je ze echter ook terugvinden als papjes, crèmes of verdikkingsmiddelen.

 

Wat zit er in drinkvoeding?

De consistentie en smaak van drinkvoeding is vergelijkbaar met die van een melk- of fitnessshake. Er bestaan vandaag de dag tal van smaken! Elke drinkmaaltijd heeft een speciale samenstelling van voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat het een volledige maaltijd kan vervangen. Astronautenvoeding bevat meestal de volgende ingrediënten:

 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vetstoffen
 • Vitaminen
 • Mineralen
 • Fungi
 • Calcium
 • Vezels

Aangezien er nu voor elke behoefte en voor verschillende klachten speciale voedingsmiddelen op de markt zijn, variëren de ingrediënten ook enorm. Zo zijn er ook drinkmaaltijden met voedingsvezels of met een enorm hoog eiwitgehalte beschikbaar.

 

 

Waarvoor worden drinkmaaltijden gebruikt?

Naast het gebruik in de ruimte wordt astronautenvoeding nu ook het meest gebruikt in de geneeskunde. Aangezien zieke en oudere mensen vaak moeite hebben om normaal voedsel te consumeren, zijn vloeibare maaltijden een belangrijk alternatief.

Maar ook in andere gevallen zijn vloeibare maaltijdvervangers handig:

 

Sport

Aangezien drinkmaaltijden zeer weinig ruimte en gewicht in beslag nemen, zijn ze populair bij langeafstands sporters. Drinkmaaltijden helpen wandelaars, fietsers en klimmers, bijvoorbeeld, om hen te voorzien van de nodige energie tijdens hun tocht/parcours. Ook krachtsporters hebben baat bij voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, omdat het hoogwaardige eiwitten bevat die de spieropbouw ondersteunen.

 

Crisisgebieden

In crisisgebieden kan hoogcalorisch voedsel mensen die lijden aan ondervoeding helpen om weer op krachten te komen. Aangezien het weinig weegt en niet veel ruimte inneemt, kan het ook worden gebruikt in gebieden die bijvoorbeeld na een natuurramp moeilijk te bereiken zijn. Degenen die thuis een voedselvoorraad willen opbouwen voor tijden van crisis, kunnen dus eventueel ook gebruik maken van deze maaltijden. Het is duurzaam en kan direct of na enkele eenvoudige stappen worden gegeten.

 

Hype product

Het drinken van voedsel wordt steeds meer een trend. De behoefte aan snelle maaltijden neemt toe door de steeds groter wordende stress van het dagelijkse leven. Tegelijkertijd willen ook steeds meer mensen gezond eten. In dergelijke gevallen zijn drinkmaaltijden een goed alternatief. Ze kunnen niet alleen snel geconsumeerd worden, maar zijn ook nog eens gezond en verzadigend. Ook ervaren feestgangers zien stilaan de voordelen van drinkmaaltijden. Zo heb je, bijvoorbeeld, minder last van een kater als je net voor het slapengaan iets (gezonds) eet en/of drinkt. Een drinkmaaltijd komt na het feesten dus goed van pas. Bovendien zijn er nu ook verschillende soorten drinkmaaltijden, gaande van veganistisch tot lactosevrij, waardoor Space Food een groeiende markt is geworden. Gezondheidsdeskundigen waarschuwen echter voor overmatige consumptie. 

Drinkmaaltijden zijn een goed alternatief, maar mogen in geen enkel geval een evenwichtige en gevarieerde voeding permanent vervangen.

 

 

Voor wie zijn drinkmaaltijden met hoge calorieën geschikt?

Drinkmaaltijden kunnen een nuttige aanvulling zijn voor mensen die lijden aan bepaalde ziektes of kan een maaltijd zelfs volledig vervangen. In dit geval wordt het meestal gebruikt in de vorm van sondevoeding. Calorierijke drinkmaaltijden worden vaak geconsumeerd door de volgende patiëntengroepen:

 

Senioren

Vooral ouderen hebben moeite om een normaal dieet te volgen vanwege hun lichamelijke klachten (bijvoorbeeld moeite met slikken of kauwen). Met speciale drinkmaaltijden hebben ze nog steeds de mogelijkheid om alle voedingsstoffen op te nemen die ze nodig hebben.

 

Kankerpatiënten

Aangezien veel kankerpatiënten last hebben van verminderde eetlust, misselijkheid of braken, vooral tijdens de chemotherapie, kunnen drinkmaaltijden voor de nodige energie zorgen.

 

Diabetici

Er bestaan speciale drinkmaaltijden specifiek voor diabetici. De ingrediënten hebben een positief effect op het cardiovasculaire systeem, insulinegevoeligheid en gaan ondervoeding tegen.

 

Personen met ondergewicht

Voor mensen die lijden aan ondervoeding of eetstoornissen, kunnen calorierijke voedingsmiddelen hun dagelijkse voedingsbehoeften dekken en, dankzij hun hoge energie-inhoud, leiden tot een snelle gewichtstoename.

 

Patiënten met darmaandoeningen

Na bepaalde darmaandoeningen of operaties, bijv. de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, zorgen drinkmaaltijden voor een vezelarm dieet. Dit voorkomt extra irritatie van de darmen en gaat gewichtsverlies tegen. Maar ook bij andere chronische darmaandoeningen kan de juiste voeding bepaalde intoleranties voorkomen.

 

Patiënten met slikproblemen (dysfagie)

Het drinken van voedsel is een groot voordeel voor patiënten met slikstoornissen (bv. na een beroerte, craniocerebrale trauma, spierziekten of als gevolg van dementie). Afhankelijk van de consistentie (van vloeibaar tot romig) kan het slikken makkelijker worden gemaakt voor de patiënt.

 

Patiënten met stofwisselingsziekten

Aangezien veel patiënten met een stofwisselingsstoornis het moeilijk vinden om een goed dieet te handhaven, kunnen medische drinkmaaltijden een nuttige aanvulling zijn. Kinderen met taaislijmziekte, bijvoorbeeld, kunnen in hun verhoogde energie- en voedingsbehoeften voorzien door hun voeding aan te vullen met geschikt drinkwater.

 

 

Bestaan er speciale drinkmaaltijden voor kinderen?

Kinderen hebben voedsel nodig, dat afgestemd is op hun leeftijd, voor een gezonde ontwikkeling. Als dit echter niet mogelijk is door ziekte, moet speciaal vloeibaar voedsel worden gebruikt. De drinkmaaltijden zijn afgestemd op de behoeften van kinderen en voorziet hen van alle calorieën en voedingsstoffen die ze nodig hebben. Raadpleeg echter altijd een kinderarts voordat jouw kind drinkbaar voedsel consumeert.

 

 

Waar kan ik calorierijke drinkmaaltijden kopen?

Drinkmaaltijden zijn vrij verkrijgbaar in apotheken, supermarkten, drogisterijen of online. Als er echter een medische reden is, moet altijd vooraf een arts worden geraadpleegd. Zo kan het drinken van voedsel afgestemd worden op de individuele behoeften en op voorschrift voorgeschreven worden.

 

 

 

Deskundig apothekersadvies

 

"Onze klanten informeren en hen gezondheidsadvies op maat bieden, dat ligt ons erg nauw aan het hart. Daarom hebben we “Ons advies” in het leven geroepen: een gidspagina met hapklare, wetenschappelijk onderbouwde informatie, onderzocht en samengesteld door ons team van experts."

Als hoofdapotheker is Theresa Holler, samen met haar team van apothekers, verantwoordelijk voor ons advies. Op deze pagina's kan je volop gebruik maken van onze deskundige apothekerskennis om een antwoord te vinden op al jouw gezondheidsvragen. Elk thema is niet alleen voorzien van wetenschappelijke informatie en advies, maar bevat ook heel wat tips en aanbevelingen. Heb je toch nog vragen over je gezondheid? Neem dan zeker contact op met ons.

 

Theresa Holler, hoofdapotheker bij Farmaline